Nimi: Lost Soul 66 Syntymäaika: 11.05.2009 - 17v (ikääntyy satunnaisesti
Rotu: Holstein Rekisterinumero: VH12-044-0043
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Yessica Devon  
Säkäkorkeus, väri: 165cm, rautias Omistaja: Sorel (VRL-00884) / Amoral Stud  
Painotuslaji: Koulupainotus (GP) Saavutukset: KRJ-I

Tallille oltiin etsimässä uusi linjaista koulupainoitteista Holstein oria ja silmiimme osui erityisesti Osku. Orin sukutaulussa oli hienosti menestyneitä koulu konkareita joilta löytyi kaiken lisäksi kunnon rakennetta. Oskun ostopäätös ei ollut vaikea joten parin puhelun jälkeen silloinen komea rautias orivarsa oli meille varattuna. Osku saapui meille luovutus ikäisenä villin lännen orina. Oskulta löytyi menoa ja kovapäisyyttä paljonkin. Onneksi iän myötä saimme hiukan kuuliaisuutta oriin eikä se enään kovistellut niin paljon, kuin nuorena. Osku on käsiteltäessä erittäin mukava ja rauhallinen. Tosin jossain orin sisällä asustelee edelleen se nuori kovis, joten hevosta kannattaa tarkkaila vähän väliä. Se kyllä keksii kaikenlaista hoitajien menoksi. Yksi temppu joka tosin ei ole meille enää temppu, oli riimun-narun aukaiseminen. Ennen kun tätä temppua tajuttiin, oria hoidettiin usein tallikäytävällä riimun-narulla kalteriin kiinnitettynä. Herra oli kuitenkin niin fiksu, ja sai solmumme auki. Hetken saimme ihmetellä että miten ihmeessä ori aina harhaili pitkin tallikäytävää tai pihaa, vaikka se vielä hetki sitten oli käytävällä kiltisti kiinni. Nykyisin laitammekin varmuus solmun, joten herra ei pääse hortoilemaan. Harjatessa ori on hoidettava aina käytävällä sillä karsina on orille niin pyhä paikka ettei se siedä siellä mitään ylimääräistä elehdintää. Varusteiden laitossa Osku seisoo rauhallisesti mutta joskus huonoina päivinä ori saattaa hiukan kiukutella ja koittaa väistää satulaa tai nostaa päätänsä kuolaimia laittaessa. Kaikinpuolin Osku on erittäin mukava ja helppo hoidettava oriiksi. Monet orit ovat todella vilkkaita ja hiukan rauhattomia mutta ei meidän Osku. Tammoille ori kuitenkin saattaa huudella tai esittää vähän, muttei mitään vuoden showta laita pystyyn. Käsissä pysyy taluttaessa niin kuin ratsastaessakin.

Osku on ratsastettavuudeltaan todella mieleinen mutta herkkä. Oskua on ollut ilo opettaa varsana, sillä oppimisen halua on löytynyt yllättävän paljon. Oskulta löytyy taitoja vaikeammillekin koulukiemuroille mutta kilpailemista ajatellen etenemme rauhassa, aste asteelta. Orilta löytyy tasaiset ja näyttävät liikkeet joten ratsastus on pääasiassa mukavaa, pidemmilläkin maasto reissuilla. Osku on aina valmiina töihin joten intoa löytyy perus treeniltä ja jopa rauhallisella maastolenkillä. Oskulla ratsastaa vain tallin tutut ja osaavat ratsastajat. Koska mikäli orin selkään nousee henkilö joka ei osaa lainkaan ratsastaa herkillä hevosilla, voi ratsastaja löytää itsensä kentän keskeltä makailemasta. Osku haluaa heti sellaiset ihmiset selästään. Mikäli orilla ratsastaa kokenut ihminen, voi ilolla jäädä katselemaan kuinka komeasti nuori hevonenkin osaa mennä. Oskulta löytyy tarmoa myös esteille, mutta esteitä emme kilpaile. Laji on saanut jäädä tallille virkistyksen vuoksi. Maastoon Oskulla siis voi mennä, mutta ori saattaa kiukutella jossain vaiheessa matkaa, mikäli olette yksin liikenteessä. Osku kaipaa seuraa ja toinen hevonen on melkeinpä aina hyvä olla matkassa mukana. Maastossa ratsastaessa orin kanssa on oltava jatkuvasti hereillä, sillä se saattaa tehdä ihme pyrähdyksiä ja mikäli ratsastaja ei tällöin ole hereillä, se voi tapahtua liiankin yllättävästi.

Osku on ori joka kaipaa vierelleen aina toisen laidun kaverin. Onneksi tallista löytyy muitakin oreja, jotka sietävät toisiaan. Välillä Osku voi yrittää leikkiä pomoa, mutta vanhemmat orit ovat kyllä saaneet nuorelta nopeasti luulot pois. Osku ei kuitenkaan jaa omaa heinäpaaliansa. Se pitää heinästään hyvää huolta ja sitähän ei kukaan tule sen kanssa ahmimaan, se on vain ja ainoastaan Oskun omaisuutta. Ilkeä ori ei muille ole, mutta joskus saattaa kokeilla muiden orien hermoja.

Kilpailu tilanteissa Osku on yllättävän rauhallinen ja rento. Tammoille ori saattaa hörähdellä tallialueella mutta kun ratsastaja on selässä ja ori tietää että kohta olisi kilpailu suorituksen aika, tammat eivät häntä kiinnosta enää pätkääkään. Oskulta löytyy voittamisen ja näyttämisen halua ja se onkin ollut suuri plussa kilpailuissa. Monet tuomarit ovat kehuneet oriin puhtaita ja näyttäviä liikkeitä, joten ehkä joskus tulevaisuudessa orilta voisi löytyä taitoja vaikka näyttely kehissä. Kenties?


Tiedot sukulaisista

i. Nice Master evm
  holst, trt, 174cm
  koulupainotus
ii. Hellboy II evm
  holst, prn, 172cm
iii. Hellraiser VI evm
iie. Mistralwind evm
ie. Heartbreaker evm
  holst, rn, 167cm
iei. Mafioso Mixx evm
iee. Sweet Sophie evm
e. Angelayes Spy evm
  holst, prt, 169cm
  koulupainotus
ei. Chesebord evm
  holst, prn, 173cm
eii. Mixed Onion evm
eie. Snowline Lover evm
ee. Dusty Dream evm
  holst, mrn, 167cm
eei. Mynthos evm
eee. Biacha evm

i. Nice Master, tummanrautias, 147cm, saksalaisen holsteininhevosia kasvattavan tallin yksi tunnetuimpia ja arvostetuimpia hevosia. Kotimaassaan kilpaillut GP-tasolla ja parhaimpana kautenaan ottanut lähes joka kilpailusta vähintään kolmen parhaan sijoituksen. Orin liikkeet ovat uskomattoman puhtaat, tahdikkaat ja pehmeät. Liike on hyvin hallittua ja virheetöntä. Ei tälläistä hevosta voi olla olemassakaan! Kyllä on ja Nice Master on tehnyt antanut kasvattajalleen lennokkaan lähdön julkisuuteen ja samalla tuonut nimeä hevoskasvatuksessa. Nice Master on todella kuuliainen herrasmies, joka toimii joka tilanteessa. Se ilmoittaa muutaman kerran kovaäänisesti kaikille tulostaan ja antaa tilanteen olla. Rakenteelta sopusuhtainen, vahva kaulainen ja hyvä runkoinen. Jalat ovat terveet ja liike puhdasta. Nice Master oli oman aikakautensa yksi suosituimpia siitosoreja, mutta se oli silti vain niukasti tarjolla. Ne harvat ja valitut jotka orista varsan itselleen sai, ei helpolla lähtenyt varsaansa myymään.

ii. Hellboy II, punaruunikko, 172cm, tulinen koulutaituri suoraan GP-radoilta. Ehdottoman nöyrä ja kiltti. Hevonen, jonka kanssa voit touhuta huolettomasti, vaikka massaa ja kokoa löytyy. Kouluratsastuksessa vaikuttanut tuomarit komeilla liikkeillä ja hyvällä asenteella. Tämä ei stressaa mistään ja antaa radalla aina itsestään kaiken. Hevosta ratsastaa sen oma kasvattaja ja tällä kaksikolla on syvälle juurtunut yhteys toisiinsa. Kun yhteistyö toimii saumattomasti, odotettavissa on kaunis ruusukerivistö. Hellboy II on rakenteeltaan kaunis pitkärunkoinen, jolla on vahva luusto ja terveet jalat. Kaunis ilmeikäs pää ja hyvät liittymät. Kaula on pitkä ja näin kulkee todella näyttävästi. Liike on elastista ja suoraa, kaunista ja eleganttia. Jalostustöihin ei paljon saanut kosketusta, koska ikävä suolikierre ehdittiin huomata liian myöhään ja ori menehtyi omaan tarhaansa vain 14-vuotiaana. Ehti jättämään kahdeksan jälkeläistä ja vielä kauan aikaa myöhemmin, kuuluu puheita, kuinka ihmiset surkuttelevat tapahtunutta, koska heidän tamma oli tarkoitus laittaa juuri tällä hevosella.

ie. Heartbreaker, ruunikko, 167cm, on kyllä nimensä mukainen! Tässä on todella kiva monitoimi tamma, joka on toiminut pääasiassa harrastehevosena ja ennen eläkepäiviä myös ratsastuskoulussa. Suvultaan todella mielenkiintoinen, harmi ettei omistaja tajunnut sitä käyttää enemmän jalostuksessa. Tamma on luonteeltaan todella rauhallinen ja kiltti - ratsuna kuuntelevainen ja herkkä. Se ei tarvitse kylkiin paukuttelua tai ohjista nyppimistä toimiakseen. Myös aloittevien ratsastajien virheet se antaa anteeksi ja yrittää parhaansa mukaan tulkita niitä. Varsoi vain yhden varsan. Kilpailtiin esteillä 120cm luokissa ja koulua vaativa A tasolla. Todella kivan näköinen liikkuja ja ratsastettava. Potentiaalia olisi kouluradalle ollut enemmänkin, mutta omistajaa ei tämä touhu niin paljoa kiinnostanut. Ehkä jäi myös omasta taidosta kiinni.


e. Angelayes Spy, punarautias, 169cm, tämä herkkis on omapäisyydellään todella ärsyttävä yksilö kotioloissa. Se kiukuttelee (etenkin kiimassa) paljon ja osoittaa pahaa mieltänsä kaikille. Hoitaessa yrittää näykkiä jos harjaat väärästä kohtaa (rinta, maha, kainalot), satulavyön kiristyksessä polkee jalkaa ja satulaan noustessakin näyttää hapanta naamaa. Olkoon minkälainen diiva-maija tahansa, hevosen taidot kouluradoilla on upeat! Hevosesta irtoaa sellaista näyttöä ja liikettä, että muutamat paremmatkin orit ovat jääneet tämän neidon jalkoihin. Kilpailtu on aktiivisesti vaativa A tasolla sekä muutamia hyviä startteja intermediaite I tasolla. Kilpaillut ihan kansainvälisissäkin kilpailuissa hyvällä menestyksellä. Rakenteelta kouluhevoseksi vähän turhan kevyt, mutta ei ole menoa haitannut. Kantakirjattu toiselle palkinnolle ja on ollut vain Holsteininhevosten jalostuksessa mukana. Varsonut viisi hienoa varsaa, joista jokainen on Saksassa vaikuttanut vaativilla kouluradoilla.

ei. Chesebord, punaruunikko, 173cm, on tuonut hevosiin sopivaa kipakkuutta ja luonnetta, osalle ehkä vähän enemmän, toki emästä riippuen. Chesebord on jo varsana osallistunut erilaisiin kissan ristiäis- tapahtumiin, esitellen upeaa rakennettaan, eikä turhaan. Se on jalostusarvosteltu nuorea I-palkinnolla ja antanut kilparadoilta sellaisia näytteitä, ettei tarvitse epäillä, onko tästä hevosesta periyttäjäksi. Myös sen jälkeläiset ovat näyttäneet taitojaan vaativissa kouluradoissa ja tekeminen on ollut vain positiivista. Jälkeläiset ovat olleet terveitä, hyvä rakenteisia ja sopivan napakoita kouluhevosen tehtäviin. Chesebord on itse kilpaillut intermediaite II- tasolla, kokeillen onneaan eri maissa, Eurooppaa myöten.

ee. Dusty Dream, mustanruunikko, 167cm, hellyyttävä persoona, johon ihastuu aivan jokainen. Sen lempeä ja lämmin katse pureutuu suoraa ihosi läpi. Dusty Dream on kilpaillut vaativa B- tasolla alue, seura ja muutamassa kansainvälisessä kilpailussa. Liikeet ovat kauniit ja siistit, ainoa ongelma on hevosen laiskuus tehdä töitä. Ratsastajan on hankala saada pidettyä tahti hyvänä ja liike sopivassa tempossa, kun hevosta joutuu välillä ratsastamaan niin reilusti eteenpäin. Hyvinä päivinä kulkee omalla moottorilla ja kuuntelee vain ratsastajansa toivelistaa. Luonteelta todella lunkki ja lempeä, kotona ja kilpailupaikoilla. Varsonut neljä hienoa varsaa, joista kaksi on näyttänyt jo kyntensä intermediaite tasoilla asti! Rakenteeltaan pitkärunkoinen, jolla kantava lanne. Selkä on suora ja lihaksikas. Rungossa sopiva syvyys, linjat hyvät. Pää on kaunis ja ilmekäs, kaula saisi olla vahvempi. Pakettina oikein kelpo kantakirja II-palkittu tamma.


Jälkeläiset

♦ holst-o. Walk Talking CTN s. 09.01.2011 emä. Goblin Catwalk om. Roosa
♦ holst-o. Lobster CTN s. 12.01.2011 emä. Scorpioninae om. Misty
♦ holst-t. Down's Mark Of Rani s. 18.04.2012 emä. Rosanella om. Kaya
♦ holst-o. Lost Resurrection CTN s. 05.07.2012 emä. Lacrimosa om. Sorel
♦ holst-t. Sweetart Egal s. 11.01.2016 emä. Sweet Sixteen om. turjake


Kilpailusuoritukset

» Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
» Nopeus ja kestävyys:
» Kuuliaisuus ja luonne:
» Tahti ja irtonaisuus:
» Tarkkuus ja ketteryys:

Kouluratsastuksessa op ( vt. / )
★ Kilpaillut sijoituksia & porrastettuja kilpailuita.
★ Sijoituksia 81 - voittoja 14.

KRJ:n laatuarvostelussa - KRJ-III - 8+40+0+20+15=83p.
★ KRJ:n laatuarvostelu 6/2018 - KRJ-I - 8,5+40+18+19,5+15=100p.pvm paikka jaos luokka sijoitus
31.05.2009 Evergrey KRJ Grand Prix 4/100
20.06.2009 Sivil KRJ Grand Prix 1/50
13.07.2009 Sarkasmi KRJ Grand Prix 1/100
14.07.2009 Ponitila Adina KRJ Grand Prix 1/14
15.07.2009 Sarkasmi KRJ Grand Prix 7/92
16.07.2009 Naturael KRJ Grand Prix 6/60
21.07.2009 Faxon Sporthorses KRJ Grand Prix 3/35
21.07.2009 Lexington KRJ Intermediate I 5/50
24.07.2009 Lexington KRJ Intermediaite I 5/50
05.08.2009 Jewel Pony Riders KRJ Grand Prix 1/43
09.09.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 1/50
10.09.2009 Harvin KRJ Grand Prix 2/50
10.09.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 6/50
10.09.2009 Cecam Shetlands KRJ Grand Prix 3/40
10.09.2009 Cecam Shetlands KRJ Grand Prix 3/40
11.09.2009 Cecam Shetlands KRJ Grand Prix 3/40
11.09.2009 Cecam Shetlands KRJ Grand Prix 5/40
13.09.2009 RB Ponies KRJ Grand Prix 10/100
13.09.2009 RB Ponies KRJ Grand Prix 3/100
14.09.2009 Kisakeskus EP KRJ Grand Prix 8/87
15.09.2009 RB Ponies KRJ Grand Prix 9/100
18.09.2009 Devilish Dressage KRJ Grand Prix 4/30
19.09.2009 Devilish Dressage KRJ Grand Prix 5/30
19.09.2009 RB Ponies KRJ Grand Prix 6/100
19.09.2009 Bairdon KRJ Grand Prix 2/50
21.09.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 2/30
26.09.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 2/30
26.09.2009 Accusal KRJ Grand Prix 5/50
26.09.2009 Accusal KRJ Grand Prix 1/50
26.09.2009 Accusal KRJ Grand Prix 2/50
27.09.2009 Accusal KRJ Grand Prix 4/50
27.09.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 5/30
28.09.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 3/30
29.09.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 5/30
29.09.2009 Accusal KRJ Grand Prix 7/50
30.09.2009 Accusal KRJ Grand Prix 3/50
30.09.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 5/30
02.10.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 1/30
02.10.2009 Cornir Sporthorses KRJ Grand Prix 5/30
10.10.2009 Devilish Dressagemasters KRJ Grand Prix 5/30
12.10.2009 Devilish Dressagemasters KRJ Grand Prix 5/30
13.10.2009 Viehättävä KRJ Grand Prix 4/63
17.10.2009 Viehättävä KRJ Grand Prix 3/49
18.10.2009 Viehättävä KRJ Grand Prix 2/63
21.10.2009 Viehättävä KRJ Grand Prix 4/63
27.10.2009 Devilish Dressagemasters KRJ Grand Prix 5/50
25.02.2011 Dark Side Trakehners KRJ Intermediaite I 6/100
02.03.2011 Acantha Farm KRJ Grand Prix 10/100
02.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 1/30
03.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 5/30
03.03.2011 Hopeapajun Kartano KRJ Grand Prix 6/60
03.03.2011 Hopeapajun Kartano KRJ Grand Prix 6/60
04.03.2011 Salpicar KRJ Intermediaite I 4/30
04.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 1/30
05.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 4/30
05.03.2011 Acantha Farm KRJ Grand Prix 2/100
05.03.2011 Bohelia KRJ Grand Prix 5/40
06.03.2011 Takkuinen 2782 KRJ Grand Prix 7/80
06.03.2011 Acantha Farm KRJ Grand Prix 6/100
08.03.2011 Salpicar KRJ Intermediaite I 4/30
09.03.2011 Salpicar KRJ Intermediaite I 3/30
10.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 3/30
11.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 2/30
12.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 1/30
12.03.2011 Salpicar KRJ Intermediaite I 1/30
13.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 2/30
13.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 4/30
15.03.2011 Windsor KRJ Grand Prix 5/30
15.03.2011 Cheval Delamer KRJ Grand Prix 3/60
15.03.2011 Cheval Delamer KRJ Intermediate I 1/60
15.03.2011 Mallaidh Gard KRJ Grand Prix 4/30
16.03.2011 Mallaidh Gard KRJ Grand Prix 4/30
16.03.2011 Windsor KRJ Grand Prix 4/30
17.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 1/30
17.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 2/30
18.03.2011 Windsor KRJ Grand Prix 4/30
19.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 2/30
19.03.2011 Mallaidh Gard KRJ Grand Prix 1/40
19.03.2011 Mallaidh Gard KRJ Grand Prix 6/40
20.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 5/30
21.03.2011 Huvitus KRJ Grand Prix 2/30Valmennukset

Kouluvalmennus
Pieni pakkanen kirpaisi kentällä noustessani Oskun satulaan. Tälläisellä ilmalla on mukava harjoitella kentällä ja nauttia raikkaasta talvisesta säästä. Muuten yleensä aina ollaan vain lämpösessä maneesissa. Valmentajani saapui kentän laidalle joka ensimmäisenä kertoi päivällä sattuneesta kommelluksesta, jossa hevonen oli säikähtänyt aura-autoa kentällä ja heittänyt ratsastajan kuin perunasäkin ratsailta ja kirmannut portin lävitse pitkin tallialuetta. Sen keskustelun aikana kävelytin Oskua pitkin kenttää ja pikkihiljaa aloin keräillä ohjia tuntumalle. Hevonen tuntui kevyeltä ja helpolta ohjata. Aloitimme valmennuksen volteilla, joiden kanssa joskus on ollut hiukan vaikeuksia. Hevonen meinaa kulkea välillä kuin rautaputki ja sitä joutuu työstämään, että ori kulkisi kauniisti kaarella ja sulavin liikkein. Vartin harjoittelun jälkeen ne voltit alkoi sujumaan ja ori alkoi taipua avuille kevyemmin. Oskulle tekee hyvää pitkästä aikaa tehdä tempo harjoituksia. Kokorataleikkaa kuviolla pitkillä sivuilla teimme ravissa harjoituksia mutta Osku oli välillä sitä mieltä että voidaan mennä kovempaakin ja nosteli laukkaa. Viiden minuutin jälkeen Osku rauhoittui ja teki upeasti lisätyt ravit loistavasti ja sen jälkeen harjoitimme samassa kuviossa laukanvaihtoja. Osku pysyi loppu ajan yllättävän vetreänä ja herkkänä, joten työstäminen ei ollut enään niin raskasta kuin alkuun. Lopuksi teimme vielä niitä kivoja voltteja ja käynnissä parit pysähdys harjoitukset. Valmentaja oli erittäin tyytyväinen oriin suoritukseen, mutta kehtotti edelleenkin harjoittelemaan niitä voltteja jotka tuntuu välillä menevän vähän mönkään.

Kouluvalmennus
Tarkoituksena olisi harjoittaa Oskun herkkyyttä ja perustaa apuihin. Alku lämmittelyssä ori käyttäytyi hermostuneesti joten tiesin että töitä tulee tehdä ja paljon. Jatkuva pään heittely ja kiskominen saataisiin loppumaan huolellisen veryttelyn johdosta. Tiukensin ohjia ja ainakin näin alkuun sain hevosen hyvin kulkemaan kuolaimella ja nätisti koottuna. Kova kuolainten narskuttelu loppui siinä vaiheessa kun aloitettiin kulkemaan ympyrällä. Ori tarkaili aluksi mielummin maisemia kuin keskittyi itse työskentelyyn mutta pikku hiljaa istunnalla ja avuilla sain hevosen keskittymisen itseeni. Myös notkeus ja vetreys alkoi löytymään. Osku alkoi vetristyä, joten siirryimme harjoittelemaan väistöjä sekä laukanvaihtoja. Ne menivät mallikkaasti mutta jatkuvasti sai Oskua herätellä ja herkistää avuille. Laukan nostaminen tapahtui jälleen aluksi töksähtelevästi ja jouduin todenteolla työstämään hevosta, että nostosta tulisi tasainen ja sulava. Virtaa tuntui olevan aivan liikaa tarkkojen yksityiskohtien hiemosieen. Loppu veryttelyyn asti sain työskennellä tosissani oriin kanssa. Tänään oli Oskulla selvästi kiukuttelu päivä jolloin mikään homma ei oikein kiinnostaisi. Lähdin vielä maastoon tekemään pienen kävelylenkin hyvän harjoittelun lopuksi. Asiat yhteen kooten harjoitus sujui hyvin, tosin paremminkin ori on treeneissä osannut toimia ja käyttäytyä. Huomenna tallityttömme saa kyllä lähteä orin kanssa maastoon purkamaan paineita, koska on tavallaan todella noloa olla valmennettavana eikä hevonen osaa käyttäytyä. Valmentajamme kuitenkin tuntee ja tietää hevosen kilparadoilta, ei mikään aloitteleva tuntsari vaan oikea kapasiteettinen kouluratsu.

Aamutallin yllätys
Vettä satoi rankasti ja ilma oli todella sumea, kun astelin unisena aamutallin tekoon. Avasin tallin ulko-oven ja sain hetken hieraista silmiäni, kun huomasin käytävällä seisovan hevosen. Se oli Osku, mitä ihmettä täällä tapahtui? Osa oreista vinkui kimeästi, koska eivät pitäneet laikaan käytävällä seikkailevasta toisesta hevosesta. Osa myös potki kovaäänisesti karsinansa seiniä. Käytävän lattialla lojui riimuja, harjoja ja kaikki mahdolliset ämpärit oli käännetty ympäri. Onneksi rehuhuoneeseen ei ollut pääsyä, kuin kahvasta avaamalla. Osku lähti ravaamaan peremmälle käytävällä, kun lähestyin sitä. Sitä mukaan kun hevonen eteni käytävällä, muut orit vinkui, potki ja kiukutteli. Lopulta sain hevosen kiinni ja talutin sen karsinaansa. Osku oli erittäin tyytyväisen näköinen, minä taas menetin hermoni jo heti aamusta. Tilanne rauhoittui tallissa vasta, kun hevoset olivat saaneet aamun ruokansa. Jopas oli taas herätys päivään! Soitin miehelleni, että tulisi korjaamaan Oskun karsinan oven, jonka hevonen oli upeasti tuhonnut voimalla. Ori pysyi karsinassaan nyt vain kiinni sidottuna. Eikä muuten tullut mikään halpa oven korjaus...

Kouluvalmennus, valmentajana *lumienkuli*
Olin lupautunut pitämään kouluvalmennuksen Sorelille ja hänen ratsulleen Oskulle ja tasoksi olimme sopineet grand prixin. Sorel olikin ilmoittanut jo etukäteen, että he tulisivat hieman myöhässä ja odottelinkin ratsukkoa jo maneesissa. Onneksi ratsukko ei ollut kovinkaan paljon myöhässä ja kun he saapuivat maneesiin, pyysin heitä aloittamaan alkulämmittelyt samantien. Samalla kun ratsukko suoritti alkulämmittelyitä, tarkkailin ratsukon yhteistyön toimivuutta. Ratsukon yhteistyö näyttikin toimivan erinomaisesti ja Sorel tiesi ilmeisesti tarkkaan mitä oli milloinkin tekemässä. Tämän vuoksi pystyimmekin siirtymään varsinaiseen valmennukseen suhteellisen pian.

Varsinaisessa valmennuksessa harjoittelimme ratsukon kanssa ensin laukanvaihtoa joka askeleella, niin että laukanvaihtoja tulisi peräkkäin vähintään yhdeksän kappaletta. Heti tehtävän kuultuaan Sorel lähti liikenteeseen ratsunsa kanssa ja oli todellisen työn takana edes huomata hänen antamiaan apuja, sillä ne olivat niin huomaamattomat. Laukanvaihdot onnistuivatkin tältä ratsukolta todella hyvin ja niitä tuli yhteensä kaksitoista kappaletta peräkkäin, eli saavutosta voi tosiaankin sanoa jo erinomaiseksi. Seuraavaksi oli tarkoituksena kokeilla, saisiko ratsukko aikaiseksi piaffea vähintään kaksitoista askelta. Tämäkin tehtävä onnistui todella hyvin ja ratsukon toiminnasta huomasi selkeästi, että he ovat treenanneet enemmänkin yhdessä. Päätimme kumminkin treenata sekä laukanvaihtoja, sekä piaffea vielä loppuvalmennuksenkin ajan sillä eihän harjoitusta voi ikinä saada liikaa. Ratsukko ei tehnyt koko valmennuksen aikana yhtään virhettä ja valmennuksen lopussa kehuinkin ratsukon toimintaa. Annoin ratsukon jäädä suorittamaan loppuverryttelyt itsenäisesti ja lähdin itse kohti seuraavaa valmennusta.

Kouluvalmennus, valmentajana Maikku
Aiheenamme tänään oli peruutus ja keskiaskellajit. Aloitimme ehkä vaikeimmasta, eli peruutuksesta. Ensin teimme harjoitusta ihan rauhallisesti, eli ensin kunnon pysähdys, sitten peruutus, uralla, kentän aidan vieressä. Mortti peruutti suht hyvin, hieman kiireisesti tosin. Pyysin Sorelia ottamaan askeleen kerrallaan. Siinä olikin haastetta, mutta pikkuhiljaa ori oli paremmin kuulolla ja malttoi hienosti. Sitten jatkettiin hetki kootussa laukassa uraa pitkin, että ori sai hieman juosta ennen kuin keskityttiin vaikeampaan hommaan. Nimittäin peruutukseen keskihalkaisijalla. Orista huomasi heti, että seinää ei ollut tukena, koska sen takapuoli alkoi tippua välillä niin vasemmalle kuin oikeallekin peruutuksessa, ja liike oli kiireistä. Pyysin Sorelia käyttämään vain pohjetta, ei kannusta ja oikaisemaan orin takapuolen aina oikeaan suuntaan askelten välillä. Mortti todellakin oli, Sorelin sanojen mukaan, nopea oppimaan, eikä sitä tarvinnut kovinkaan kauaa ojentaa, kun ori jo peruutti nätisti suoraan. Siirryimme seuraavaan harjoitukseen eli keskikäynnin hakemiseen. Energiseltä ja eteenpäin pyrkivältä orilta se irtosi nätisti ja nopeasti. Tarkensinkin katseeni sitten Sorelin istuntaan ja apuihin. Korjasimme hänen istuntaansa vähän keskemmälle hevosta ja vaikuttamaan paremmin myös painoavuilla. Siirryimme raviin ja orin askeleet näyttivät todella pehmeiltä. Ravi oli kuitenkin alkuun aika lyhyttä ja jopa hermostunutta, joten siinä oli työskentelemistä. Otimme muutaman lisäykset alkuun lävistäjillä, ja sitten keskityimme keskiravin hakemiseen pitkillä sivuilla sekä keskihalkaisijalla. Mortti reagoi apuihin hyvin ja tarjosi meille hetken päästä hienon ravin. Peräänanto vähän meinasi lipsua, mutta annettakoon se nuorelle hevoselle anteeksi. Keskilaukassa oli eniten hakemista. Kyseisen harjoituksen teimme suurella keskiympyrällä, ja sisätakasen työntö oli hieman puutteellinen alkuun. Kun se saatiin mukaan työntämään laukkaa aktiivisesti eteen, rytmi parantui huimasti ja samoin askelpituus alkoi löytyä sopivaksi. Kehuimme nuorta oria paljon. Hieno ratsukko jolla paljon potentiaalia. Keskittyminen välillä orilta hieman hukassa, mutta hommat onnistuivat hienosti muutamien muistutuksien ja kertailujen jälkeen.

Kouluvalmennus, valmentajana Rähinä.
Sorel talutti oriin keskelle kenttää ja nousi selkään. Heti ensimmäisen avun vastaanottaessaan ori muuttui silmissä. Se keskittyi tiukasti eikä antanut minkään häiritä. Käskin alkulämmittelyksi Sorelia ottamaan muutaman temponvaihdoksen pitkällä sivulla nopeammin ja lyhyellä hitaammin. Hetken mietittyäni, päätin että harjoittelemme aluksi painopisteen muuttelua. Deri kuunteli hyvin ja muutti menosuuntaansa Sorelin painopisteen mukaan. Painopisteharjoittelusta on aina hyötyä kisoissa, sillä silloin näkyvät ohjas ja pohjeavut pienenevät lähes huomaamattomiksi. Seuraavaksi Ratsukko harjoitteli pohkeenväistöä keskiuralta molempiin suuntiin muutamia kertoja. Avo- ja sulkutaivutukset näyttivät todella kauniilta, pienen hienosäädön jälkeen. Deri alkoi kantaa jo itseään todella komeasti. Käskin nostaa laukan ja mennä kahdeksikkoa, jotta näkisin miten laukanvaihdokset sujuisivat. Nehän sujuivat hyvin, joten käskin ottaa suoraa uraa ja tehdä joka neljännellä askeleella laukanvaihdoksen. Vaihdokset sujuivat hyvin kunhan Sorel sai Derin keskittymään niihin täysin. Seuraavaksi kokeilimme jokatoisella laukanvaihdosta. Tässä meni jo hieman jalat ristiin, mutta ratsukko selvisi kuitenkin hyvin. Sorel ravasi vielä hetken temponvaihdoksilla ja antoi sitten ratsunsa kävellä hikensä pois pitkin ohjin.