Tallirakennus & ympäristö

Kolme isoa tallirakennusta on uusittu täysin ja niissä asuvat tallin omat hevoset. Vierailijoiden hevoset voidaan sijoittaa pienempään talliin. Tammat ja orit on sijoitettu omiin talleihin turvallisuuden ja rauhallisuuden parantamiseksi. Varsovat tammat siirretään pieneen talliin, jossa on pari varsomiskarsinaa pesukarsinan lisäksi. Siellä emä ja varsa saavat rauhassa olla ja tutustua. Nuoret hevoset viettävät aikaansa ikäistensä kanssa pihatossa. Siellä on tilaa möyriä ja oppia hevosten tavoille.

Iso kartano toimii minun kotina ja osittain myös työpaikkana. Alakerrassa on avoin sali, jonne vierailijat ja työntekijät voivat tulla kahville tai teelle. Tila on saanut ison merkityksen tallilaisille, koska kaikki kokoontuvat sinne evästämään ja keskustelemaan, myös kuluttamaan aikaansa. Tallin ilmapiiri on erittäin hyvä. Vaikka stressi ja välillä kiire puskee väkisin päälle, osaavat työntekijät olla aina ystävällisiä ja valmiina neuvomaan vieraita. Kartanossa on myös vierailijoille tarkoitettu wc. Toimisto löytyy salin vierestä, jossa hoidan kaikki paperiasiat hevosiin liittyen. Jos minua ei näy tallissa touhuamassa, eikä kentällä hevosen selässä, olen varmasti toimistossa pureskelemassa kynääni poikki.

Tallin tiloja ympäröi metsä ja suuret pellot. Naapureita ei ole monien kilometrien läheisyydessä, eikä varmasti tule. On mahtavaa liikkua melkein koskemattomassa maastossa ja nauttia puhtaasta luonnosta. Kauriit saattavat metsäpoluilla hypätä yllättäen puskista eteen, jolloin osa hevosista säikähtää tälläistä herkästi. Metsissä on ratsastuspolkuja, joita seuratessa ei ainakaan voi eksyä.

Kaksi suurta valaistua kenttää ovat jokapäiväisessä käytössä. Kylmillä tai sateisilla ilmoilla tilanteen pelastaa kaksi maneesia. Kilpailuita järjestetään aktiivisesti, joten tälläiset tilat ovat ihanteelliset! Yleisölle löytyy reilusti istumispaikkoja sekä kilpailupäivinä kasattava buffetti, josta saa juotavaa ja pientä naposteltavaa. Yksi tallin työntekijöistämme on osittain ammattikuvaaja, joten tallillamme on mahdollista tilata kuvaaja kuvaamaan hevostasi joko kilpailutilanteissa tai henkilökohtaisesti ajasta sopien. Kentistä ja maneeseista huolehtii mahtava tallipoikamme Derec, jolle on nakitettu myös pienet korjaus hommat.

Laitumella hevoset viettävät koko kesän, tammat omassa isossa ja orit hieman pienemmässä, kaukana tammoista. Näille laitumille on pieni kävelymatka. Tallin lähiympäristössä on pienemmät tarhat, joita voi myös ulkopuoliset hevoset hyödyntää. Vedet saadaan letkuilla täytettyä, joten perinteinen kannetaan vesi armottoman kauaksi- periaatteen voi unohtaa. Tallin sisällä on vesiautomaatit, jotka ovat myös pelastaneet ja helpottaneet elämäämme hurjasti!

Henkilökunta

Yhdelle ihmiselle tämän kokoisen tallin pyörittäminen olisi suoraan sanottuna mahdottomuus, siksipä meiltä löytyy loistava talliporukka jotka osaavat puhaltaa hyvin yhteen hiileen. Tallin ilmapiiri on aina ilmasta huolimatta leppoinen ja viihtyisä. Kerronpa teille hiukan, ketkä tiluksissamme hääräilee;
Kaikista työntekijöistä esittelyt eivät vielä valmiita!

Peggy, 23: Alkuvuodesta valmistunut ratsastuksen ohjaaja joka on opiskellut jo nuoresta hevosalaa. Peggyn ollessa nuori hän kilpaili aktiivisesti upealla kimolla Connemara tammallansa hyvällä menestyksellä ja on hevosen omistajana käynyt erilaisia kursseja laajentaakseen tietokantaansa entisestään. Peggylta löytyy laajasti tietoa hevosista vaikka tyttö on vasta 23-vuotias. Peggy on pirteä ja aina iloisella tuulella, todellinen viihdyttäjä. Kaikesta huolimatta Peggy osaa otta vastuunsa hyvin ja tietää miten hevosten kanssa tehdä. Hänelle voi siis huoletta antaa niin oriin kuin tammankin hoidettavaksi. Peggy on enemmän este ihmisiä ja onkin saanut pestin treenata ahkerasti tallin estehevosia. Erityisesti trakehnertamma, Aby, on vienyt tytön sydämen. Peggyn päätehtäviin kuuluu karsinoiden siivous, hevosten tarhaus sekä estehevosten treenaaminen.

Wilma, 32: On tallimme vanhin ja ehkä varmin työntekijä. Wilma oli minun tuttujani nuoruudesta asti ja on tullut tallille apulaiseksi jo ennen ensimmäistäkään hevosta. Wilma on harrastanut hevosia 6-vuotiaasta lähtien. Ensin perus ratsastus tunneilla, valmennuksilla ja leireillä jonka jälkeen hän sai oman Tilasto ruunansa. Wilmalta löytyy kokemusta myös nuorten varsojen koulutuksesta joka on ollut minulle suuri apu. Luonteeltaan hän on ystävällinen ja rehellinen, joskus hiukan totinen. Wilma ottaa ratsastuksen ja hevosten kasvatuksen todella vakavasti, sillä hänen tähtäimensä on todella korkealla ja hän haluaa hevosille vain parasta eikä melkein. Wilma hallitsee hyvin niin kouluratsastuksen kuten esteratsastuksen. Wilman vastuutehtäviin kuuluu mm. kilpailu- ja kasvatus paperitöiden osittainen tekeminen, hevosten valmennus, ruokinta sekä ruoka-aineiden tilaus sekä eläinlääkäri asioiden hoitaminen.

Derec, 25: Tuli taloomme samoihin aikoihin kun talli laajeni Holsteinien verran. Derec on siis kohtuullisen uusi tulokki, mutta on osoittautunut erittäin hyväksi tallityöntekijäksi. Derec on työskennellyt erilaisilla kilpatalleilla ja häneltä löytyykin laaja kokemus eri painotuslajien hevosista ja poneista. Suurena plussana ja apuna meille, häneltä löytyy kengittäjän paperit. Meitä on auttanut suuresti se ettei enää tarvitse kengittäjiä soitella ja varailla ja aina vain odottaa, nyt on Derec joka osaa tehtävän hyvin. Luonteeltaan Derec on pirteä ja todella hauska. Usein Derecn löytää tallista, kun kuuntelee hetken ja lähtee seuraamaan tyttöjen kikatuksen ääniä. Derecn vastuulle on annettu yllätys yllätys erilaiset tallin huoltotehtävät, hevosten valmennus, kengitys sekä traktorin käyttö paalien hakua yms varten.

Eibrit, 19 Tuli talliimme 2009 loppu kesästä työharjoittelijana. Eibrit oli aluksi hieman hukassa näin monen hevosen kanssa, mutta hetkessä hänkin oppi tuntemaan hevoset ja ihmiset. Eibritltä löytyy kokemusta enemmän kouluratsastuksesta kuin taas esteiltä. Eibrit onkin saanut liikutella ja olla Peggyn valmennuksissa mukana tallin hevosilla. Eibritstä on ollut suuri apu meille kaikille, etenkin Peggylle karsinoiden siivouksien kanssa. Eibritstä voi varmasti kehittyä vielä jotain suurempaa kuin perus tallityöntekijä, kunhan hän vain pääsisi sellaiseen kouluun jossa voisi opiskella kunnolla hevosalaa. Eibrit on luonteeltaan rehellinen, hiukan ujo uusille ihmisille mutta erittäin hauska kun häneen tutustuu. Eibritn tehtäviin kuuluu karsinoiden siivous, tallikäytävien siisteydestä huolehtiminen, hevosten päivittäinen liikutus ja tarhaus.