Nimi: Breaking to Law CTN Syntymäaika: 26.03.2012 - 13v (ikääntyy satunnaisesti
Rotu: Trakehner Rekisterinumero: VH12-021-0253
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Sorel / Carbon SPH  
Säkäkorkeus, väri: 163cm, tummanpunaruunikko Omistaja: Sorel (VRL-00884) / Amoral Stud  
Painotuslaji: Estepainotus (160cm) Saavutukset: ERJ-I

Kylmänä aamuna Betty varsoi tumman orivarsan, jonka saapumista oli lähes puolet tallin henkilökunnasta tulleet seuraamaan. Varsavalvojaisia olimme pitänyt jo viikon ja lopulta pitkä odotus palkittiin. Tämän varsan kohdalla oli erikoinen tilanne, sillä olin leimautunut pieneen jo ennen sen syntymää. Vanhempina oli kaksi ehdotonta suosikkiani, erityisesti varsan isä musta Outlaw. Olin kokenut isäorin kanssa kaikenlaista keskiajan turnajaisista vaikka ja mihin. Side tähän varsaan oli syvä. Lisäksi tämä varsa oli kummankin hevosen ensimmäinen jälkeläinen, joten odotukset ovat suuret. Vain aika tulee näyttämään, mitä näyttöjä tämä nuorukainen tulee esteradoilla näyttämään. Orivarsa nimettiin itselleni erityisen tärkeän kappaleen mukaan, Judas Priestin biisin mukaisesti, Breaking to Law.

Lateksi kutsuttu oripoika kasvoi ja kehittyi vauhdilla. Selvästi taitoja ja haluja oppimiseen riittää sillä opit menivät todella helposti perille. Laten kanssa oli mukava työskennellä eikä hermoja tarvinnut nuorikon kanssa monia kertoja repiä. Hevosen takaosasta löytyy ruutia vaikka mihin! Olemme irtohypyttänyt Latea useaan kertaan ja tuntuu, ettei mikään este tuota hevoselle ongelmia. Energiaa ja voimaa riittää, odotan innolla kun kilpailuihin osallistuminen voidaan aloittaa.

Late on luonteeltaan rauhallinen ja rento tapaus, joka omistaa lehmän hermot. Late ei pienistä asioista jaksa korvaansa liikuttaa, ellei tarpeeksi lähelle tuoda kauniita tammoja. Ne aiheuttavat kyllä eloa tässäkin hevosessa, se ei tosin yllätä. Tallitytöt ovat ihastuneet oriin jo varsasta lähtien, koska hevosen kanssa on huoletonta ja mieluista puuhailla. Laten voi hoitaa omassa karsinassaan tai käytävällä. Hoitajien taskut tutkitaan aina varmuudenvuoksi, jos sieltä löytyisi muutama herkku taskun pohjalta. Rapsutukset ja huomionosoitukset ovat Laten mieleen!

Satulavyön viimeinen kiristys kentällä selästäkäsin herättää rauhallisen hevosen virkeäksi. Late on todella herkkä avuille ja ratsastajan istunta pelastaa monta tilannetta. Ohjista kiskominen tai turha nyppiminen hermostuttaa hevosta ja samalla tunnelma kuumenee, eikä hevosen hallinta ole enään helppoa. Late tarvitsee tasaisen, kokeneen ja herkkiin hevosiin tottuneen ratsastajan. Esteradoilla Latesta riittää vauhtia ja ratsastajan tehtävänä on pysyä kyydissä ja toimia päättäväisesti ja tarkasti, jos hyvää tulosta on hakemassa. Aika ei ole Latelle koskaan ongelma. Vesieste aiheuttaa yleisössä aina suuria henkäyksiä. Kaviot tömisevät ja hiekka pöllyää kun Latelle löysätään ohjia ja ori pistää satasen lasiin ja ylittää huikealla loikalla vesiesteen. Kertaakaan ei yleisö ole pystynyt olemaan hiljaa tuon nähdessään. Late on erittäin kapasiteettinen ja taitava esteratsu. Ori tarvitsee ennen estettä selkeästi tilaa ponnistamiseen. Esteitä lähestyessä on se otettava huomioon eikä kurveja voi kovin suoraksi mennä. Kevyillä pidätteillä, istunnalla ja rauhallisuudellä pärjää kilpailuissa todella pitkälle!

Vaihtelun vuoksi Late taitaa kouluakin todella näppärästi. Väistöt, laukanvaihdot ja muut sujuvat kauniisti enkä yhtään epäile, etteikö kilpailuistakin voisi helppo A luokasta tulla sijoituksia. Olemme kuitenkin päättäneet, että kilpaileminen keskitytään esteille ja koulukiemurat saavat jäädä oman tallin kentälle. Maastoesteitäkin on kokeiltu muutamia kertoja, mutta Laten vauhti meinaa olla jo ratsastajille liikaa näissä tilanteissa. Ehkä myös oman ja hevosen turvallisuuden vuoksi maastoesteet jäävät vain harvakseltaan harjoitteluun. Maastossa Late on rauhallinen eikä kummitukset tai muutkaan saa sitä peloteltua. On mahdollista ratsastaa myös ilman satulaa, mutta vain käyntiä. Laukkapätkät tuovat orin tulisuutta esiin ja siinä on oltava ehdottomasti satula mukana, jos hevosen meinaa hallinnassa pitää. Kesällä Laten kanssa käydään paljon järvessä uimassa ja kuntoilun kannalta myös omassa hevosten uittoaltaassa. Late selvästi pitää uimisesta!

Kilpailutilanteissa Late pysyy kyllä rauhallisena, mutta korvat kääntyilevät joka suuntaan ja silmät suurina se tarkkailee ympäristöään. Välillä se hörähtelee ja kuopii maata. Yllättävän rentona se pystyy olemaan kaikesta hälinästä huolimatta. Veryttelyssä Late unohtaa kaiken ja keskittyminen suuntautuu vain omaan tekemiseensä.

Late laiduntaa oritallin viereisessä tarhassa ja on tyytyväinen paikkaansa. Siitä se saa seurata tallin pihan tapahtumia ja höristellä muille hevosille. Vihainen Late ei ole, vaikka toinen ori tulisi haistelu etäisyydelle. Yleensä siinä käy niin, että juurikin se toinen ori hermostuu ja huitaisee tuimasti etujalallaan ilmaa ja hirnahtaa kimakasti. Late voisi varmaan jopa tarhata toisen saman luontoisen orin kanssa. Vielä ei ole sopivaa kaveria meidän talliin eksynyt.               

Tiedot sukulaisista

i. Dark Outlaw of Love
  trak, m, 167cm
  estepainotus
  KTK-III, ERJ-II, YLA2
ii. Life On TV
  trak, mrn, 169cm
  VIR MVA Ch
iii. Mouth To Mouth evm
iie. Panthera House evm
ie. Küss Mich Jetzt
  trak, trn, 166cm
  VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-I
iei. Superstar evm
iee. Pepita I evm
e. Betty Boob J
  trak, mrn, 174cm
  estepainotus
  ERJ-II, ERL-II, YLA2
ei. Mr. Ex
  trak, rt, 171cm
  ERJ-I
eii. Mr. Freckle evm
eie. Lullaby Dashes evm
ee. Bardot GER
  trak, prn, 168cm
  ERJ-II, YLA2
eei. Underoath GER evm
eee. Feranna evm


i. Dark Outlaw of Love: Omistajansa yksi silmäteristä, jonka kanssa on koettu vaikka ja mitä. Ori on päässyt osallistumaan keskiaikaiseen turnajaiseen, kantakirjasta saavuttnut III-palkinnon, esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa II-palkinto sekä yleislaatuarvostelusta toinen palkinto. Outlaw on Dark Side Trakehnersin kasvatti ja orin vanhempina ovat yhdet ehkä tunnetuimmat trakehnerit. Outlaw ei ole se helpon hevonen luonteeltaan mutta satulaan noustessa, tunne on jotain käsittämättömän upeaa. Outlaw teki upean uran 160cm:llä rataesteillä. Jälkeläisiä ori jätti 6kpl, joista kaksi oria jäi kotiin jatkamaan isänsä kavion jäljissä.

ii. Life On TV: Komea mustanruunikko ori saapui Saksasta Dark Side Trakehnersiin, jossa hevonen on tehnyt näyttävän esteuran 160cm korkeilla radoilla. Luonteeltaan sähäkkä ja tulinen. Menestystä on tullut myös näyttelyistä, muotovalio- tittelin merkeissä. Orilta löytyy monia jälkeläisiä, joista suurinosa on päässyt näyttämään lahjojaan esteradoilla.

iii. Mouth To Mouth: Hevonen ei ole suurempia estekilpailuita voittanut mutta näyttelyt ovat tuoneet orille enemmän kunniaa ja mainetta. Kantakirjaan toiselle palkinnolle päässyt Mouth To Mouth, miellytti monia saksalaisia tammojen omistajia. Radalla orilla hypittiin 140cm ratoja. Herkkyys ja paineensietokyky oli kilpailutilanteissa koetuksella. Mouth To Mouth on jättänyt parisenkymmentä jälkeläistä, joista osa on lähtenyt muualle maailmalle. Kyvykkäitä kilparatsuja löytyy myös joukosta vaikkei isä taituri ollutkaan.

iie. Panthera House: Todella herttainen tapaus, joka tulee kaikkien kanssa hyvin toimeen. Pantheralla on kilpailtu esteillä, koulua sekä maastoesteitä kohtuullisesti menestyen. Monipuolisena harrasteratsuna toimiva Panthera näytti parhaat taitonsa 140cm rataesteillä. Kaksi jälkeläistä jättänyt Panthera jouduttiin lopettamaan 17-vuotiaana ähkyn takia.

ie. Küss Mich Jetzt: Dark Side Trakehnersin omistuksessa vaikuttanut neito on luonteeltaan rauhallinen ja rento. Ratsuna keskittyvä ja erittäin taitava. Liidokkaat ja tasaiset askeleet ovat tamman uran aikana hurmanneet monet tuomarit. ERJ:n esteratsastuskilpailuista tamma on kahminut huikeat 107 sijoitusta! Küss Mich Jetzt on palkittu muotovalio- tittelillä sekä kantakirjattu toiselle palkinnolle. Jälkeläisiä Küss Mich Jetzt ei ole vielä montaa jättänyt, mutta tamma on periyttänyt jälkikasvulleen näyttäviä liikkeitä, rauhallisuutta sekä upeaa rakennetta. ERJ:n laatuarvostelussa Küss Mich Jetzt saavutti ERJ-I maininnan.

iei. Gefahrensignal: Ruunikko komistus on tehnyt näyttävän uran 150cm radoilla sekä maastoesteillä. Suuremmat pokaalit jäivät saavuttamatta, mutta hyviä mainintoja ja titteleitä saavutettiin. Valitettavasti ori loukkasi itsensä ja ura päättyi siihen. Loukkaantuminen ajoi orin omistajan myynti päätökseen, sillä hevosen vaiva ei olisi kestänyt aktiivista jalostuskäyttöä. Ori myytiin harrasteratsuksi naiselle, samalla astuen satunaisesti tammoja. Gefahrensignalia liikutettiin mahdollisimman monipuolisesti kaikesta huolimatta. Eräänä talvena ori kuitenkin liukastui tarhassaan ja jalkavamma paheni entisestään, joten omistajan oli tehtävä raskas päätös ja päästää ori vihreille laitumille. Jälkeläisiä Gefahrensignal jätti 11kpl. Ori on myös kantakirjattu toisella palkinnolla.

iee. Friedenskuss: Luonteeltaan hieman haastava ja todella diivamainen. Tiettyinä aikoina tamma on jo melkein mahdoton. Vaikka tamma on aiheuttanut omistajilleen harmaita hiuksia, satulaan noustessaan tajuaa, miksi hevonen on vielä tallissa. Ratsastettavuudeltaan ihanteellinen Friedenskuss on monipuolinen ja todella yhteistyöhaluinen. Isot esteet ylitetään kauniisti ja tarvittaessa tarkemmatkin koulukiemurat suoritetaan asiallisesti. Tammalla on kilpailtu seura- ja aluetasonkilpailuissa tasaisesti menestyen. Kymmenen kertaa kotiaan vaihtanut Friedenskuss on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle. Nykyisin tamma nauttii eläkepäivistään Freiburgissa pienellä yksityistallilla.

------------------------------------------

e. Betty Boob J: Lempeä ja ihmisrakas tumma kaunotar on jo vihreämmille laitumille laukannut siitostamma, joka jätti jälkeensä 6 jälkeläistä. Bettyn linjaa on kotiin jäänyt jatkamaan ori Breaking to Law CTN. Betty muutti talliin 7-vuotiaana, jo kilpauransa aloittaneena. Betty on ollut vaikuttavassa roolissa jalostuksessa ja Bettyn linjaa yritämme jatkaa parhaanmukaisesti. Bettyn isä on yksi aikansa tunnetuimpia estepainotteisista trakehnereista, Mr. Ex.

ei. Mr. Ex: Isokokoinen rautias ori on vaikuttanut trakehnerien jalostukseen monella tapaa. Sen erikoisempi suku on miellyttänyt monia tammojen omistajia, lisäksi orin luonne on jotain aivan uskomatonta. Herrasmiehen tavat, upea ulkokuori ja kilpailuissa menestys on tehnyt tästä hevosesta halutun. Monipuolinen kilpailu-ura 160cm rataesteillä. Eläkepäivillä ori palkittiin vielä esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ERJ-I- palkinnolla!

eii. Mr. Freckle: Tämä hevonen on kierrellyt eri maissa, mutta alkuperältään saksalainen yksilö. Orilla kilpailtiin nuorempana 120-130cm rataesteitä, mutta myöhemmin myös 140-150cm ratoja. Hevonen on saavuttanut erilaisia isojen kilpailuiden titteleitä, joten tammojen omistajat ovat aikoinaan tullut rivissä orin luokse uusien estelahjojen toivossa. Mr. Freckle on luonteeltaan säyseä pakkaus, joka ei ressiä ota mistään tilanteesta.

eie. Lullaby Dashes: Eloisan luonteen omaavan tamman tarina ei ole niin kaunis, kuin muilla. Lullaby Dashes astutettiin ennen ratsukoulutuksen alkua, mutta kaikki eivät menneet niinkuin oli tarkoitus. Terve orivarsa saatettiin maailmaan, mutta viikko varsomisesta Lullaby Dashes sairastui kohtutulehdukseen, eikä mitään ollut enään tehtävissä. Tammasta oltiin odotettu ja toivottu taitavaa kilparatsua, mutta haaveet jouduttiin pian hautaamaan.

ee. Bardot GER: Lempeäluonteinen tamma asustaa Joen omistuksessa Jadessa Warmbloodsissa. Saksasta alunperin tullut tamma on kilpaillut eri tasoilla rataesteillä hyvin menestyen. Laatuarvostelussa tamma palkittiin ERJ-II palkinnolle. Tammalta löytyy kolme tamma jälkeläistä ja yksi orijälkeläinen. Betty on ainoa, joka on palkittu ERJ-laatuarvostelussa. Kaikki varsat ovat kilpailleet vaihtelevalla menestyksessä esteratsastuksessa.

eei. Underoath GER: Saksassa syntynyt ori siirrettiin Ranskaan kilpailemaan 140cm esteillä. Orin loistava hyppytekniikka ja rautaiset hermot toivat paljon hyvää menestystä kotitalliin. Pariisissa kilpaillessa tapahtui kuitenkin loukkaantuminen, jonka takia 10-vuotias ori joutui jättämään menestyksekkään kilpailu-uransa taakse. Edessä oli muutto takaisin Saksaan ja siitosorin virka. Oria käytettiin kuitenkin jonkinverran näyttelyissä ja kantakirjauksessa saavutuksena tuli III-palkinto. Jälkeensä ori on jättänyt jo 50 jälkeläistä, mutta vielä edelleenkin ori ottaa tammoja vastaan Saksassa.

eee. Feranna: Kansallisentason esteratsu, joka teki tasaisen mutta maineikkaan uran 150cm radoilla. Luonteeltaan säyseä mutta ratsuna vaativa. Jälkeläisiä on jäänyt Saksaan useampi, joista osa on jatkanut emänsä jäljissä ja osa toimii perus harrasteratsuna. Näyttelyistä Feranna on saavuttanut paljon positiivista palautetta ja kaiken lopulta kruunasi muotovalio- titteli. Upea runko on periytynyt myös jälkeläisilleen. Myöhemmin tamma kantakirjattiin I-palkinnolla, mikä on erinomainen suoritus!


Jälkeläiset

♦ trak-t. Horror Harmony CTN s. 28.01.2013 emä. Havane Gredna CTN om. Sorel
♦ trak-t. Boomcherry CTN s. 20.04.2013 emä. Boomqueda om. Joe


Kilpailusuoritukset

» Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
» Nopeus ja kestävyys:
» Kuuliaisuus ja luonne:
» Tahti ja irtonaisuus:
» Tarkkuus ja ketteryys:

Esteratsastuksessa op ( vt. / )
★ Kilpaillut sijoituksia & porrastettuja kilpailuita.
★ Sijoituksia 45 - voittoja 9.

★ ERJ-laatuarvostelu 7/2016 - ERJ-I -- 9+40+25+20+15=109p.pvm paikka jaos luokka sijoitus
08.10.2012 Mel Seren ERJ 160cm 2/30
09.10.2012 Praque Trakehners ERJ 160cm 1/40
10.10.2012 Nonshein ERJ 160cm 4/40
11.10.2012 Nonshein ERJ 160cm 4/40
11.10.2012 Praque Trakehners ERJ 160cm 3/40
11.10.2012 Mel Seren ERJ 160cm 4/30
20.02.2013 Kaylee Stables ERJ 160cm 1/30
04.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
05.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
07.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
08.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 2/50
11.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 6/50
21.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 4/50
21.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 4/50
22.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 6/50
23.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 2/50
05.04.2013 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 4/30
23.04.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 2/30
11.05.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 4/40
12.05.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 6/40
13.05.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 4/40
14.05.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 4/40
16.05.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 4/40
22.05.2013 Reve de Haussea ERJ 160cm 1/30
31.05.2013 Reve de Haussea ERJ 160cm 1/30
10.08.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 1/15
19.08.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
20.08.2013 Reve de Haussea ERJ 160cm 5/30
21.08.2013 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 4/40
26.08.2013 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 6/40
26.08.2013 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 6/40
26.08.2013 Solo ERJ 160cm 4/30
27.08.2013 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 1/40
03.09.2013 Wiesehain ERJ 160cm 3/30
03.10.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 5/40
04.10.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 1/40
09.10.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 5/40
16.10.2013 Underground ERJ 160cm 2/30
17.10.2013 Cheval Delamer ERJ 160cm 2/40
18.10.2013 Underground ERJ 160cm 1/30
18.10.2013 Underground ERJ 160cm 5/30
19.10.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 6/40
20.10.2013 Underground ERJ 160cm 2/30
22.10.2013 Underground ERJ 160cm 3/30
30.10.2013 Silverlode ERJ 160cm 1/30Valmennukset

13.07.2016: Eläinlääkärin tarkastus
Tallin kaikille hevosille tehtäisiin muutaman päivän aikana perus lääkärintarkastukset. Late sai kunnian olla heti ensimmäisten joukossa. Lääkäri tutki hevosen läpikotaisin ja tarkasti. Mukana oli hevoshieroja, joka paineli ja tutki oliko hevosella kipupaikkoja tai lihakset jumissa. Vanhemmilla hevosilla nämä ovat yleisiä vaivoja. Late aristi hieman vasemmalta puolelta lautasen kohdalta ja sovimme muutamista hierontakerroista kesän aikana. Ikäisekseen Late on ollut todella terve ja moitteeton. Joskus tarhassa hieman kolauttanut etuvuohisensa ruvelle mutta muuten ei ole ollut mitään vaivoja. Late oli tutkimisen ajan hieman hermostunut, eikä selvästi nauttinut tilanteesta.

10.07.2016: Laatuarvosteluun ilmoittautuminen
Niin se aika vain kuluu huomaamatta, muistan selvästi kun Late oli vielä varsa ja koulutusta aloittelimme. Late ei ollut helpoin tapaus ja joitakin asioita sai vääntää niin rautalangasta, että meinasi omat hiukset jo irrota päästä. Kaikesta huolimatta Latesta kasvoi nöyrä, kuuliainen ja loistava kilparatsu, jonka kanssa olen saanut kokea kaikenlaista. Nyt oli se päivä, jolloin Late ilmoitettiin esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Hevosen tavoitteena oli päästä joskus laatuarvosteluun ja nyt se etappi on tässä. Jännitystä riittää, toivottavasti Late osaa käyttäytyä tilaisuudessa eikä ala pööpöilemään.

10.05.2014: Estevalmennus
Olin osallistunut viereisen tallin estevalmennukseen Laten kanssa. Valmentajana toimi yksi arvostetuimmista esteratsastajista Saksassa, joten innostus päivästä oli suuri! Ratsastin Latella naapuriin ja kentällä näkyi muutama ratsukko jo valmiina. Late hörähteli innoissaan, koska kentällä seisoi kaksi kaunista tammaa. Vaihdoin muutaman sanasen tallin omistajan kanssa porteilla. Tervehdin vielä valmentajaa ja aloitimme alku veryttelyt. Neljä ratsukkoa ravaili kaviouralla pitkillä välimatkoilla. Keskelle kenttää oli rakennettu kuuden esteen rata, joka oli tarkoitus ensin suorittaa omalla tavallaan, jonka jälkeen valmentaja antaisi meille kommentit suorituksesta. Late uhkui virtaa ja jouduin hevosta pidättelemään tavallista enemmän. Ensimmäinen ratsukko lähti suorittamaan rataa, joka sujui ihan hyvin. Hieman vauhtia olisi saanut olla lisää ja valmentaja siitä heille huomauttikin. Oli meidän vuoro ja Late nosti pienellä pukilla komistettuna laukan. Vauhtia riitti ja pidätteitä joutui tekemään jatkuvasti. Pystyesteellä orin takakavio kopautti puomia, joka ei onneksi tippunut. Valmentaja oli tyytyväinen suoritukseemme, mutta kehoitti keskittymään hevosen pitkään askellukseen. Enemmän pidätteitä olisi tarvittu pitämään askeleet sopivina, jolloin ponnistus tulisi hieman kauempaa. Minun pitäisi olla astetta aikaisemmin jo selvillä seuraavasta esteestä. Tuolla nopeudella millä Late radan suoritti, saisi kilpailuissa hyvät aikapisteet. Pientä hiomista tämä timantti kuulemma kaipaisi. Rata suoritettiin vielä muutaman kerran ja se sujui ongelmitta. Lopuksi teimme nosto harjoituksia ja tempo harjoitteluja. Kiitin lopuksi valmentajaa ja lähdin ratsastamaan kotia kohti. Kokemuksena tämä oli todella hieno ja toivon että saisimme useammin tuon valmentajan vierailemaan lähitalleilla.

11.02.2014: Estevalmennus, valmentajana *lumienkuli*
Tänään ohjelmassani oli estevalmennuksen pitäminen Sorelille, sekä hänen erittäin hyvän kapasiteetin omaavalle ratsulleen Latelle 160cm korkeilla esteillä. Olin jo hyvissä ajoin saapunut maneesiin kokoamaan esteitä, jotta olisin valmis kun ratsukko saapuisi paikalle. Kerkesinkin juuri saamaan viimeisen esteen kokoon kun ratsukko saapui maneesiin ja pyysin heitä aloittamaan alkulämmittelyt heti paikalle saavuttuaan. Jo alkulämmittelyiden aikana kävi ilmi, että tämä ratsukko osaa asiansa ja heidän yhteistyötään oli miellyttävä katsoa, mutta vielä miellyttävämpää oli katsella Laten lennokkaita, mutta samalla tarkkoja askeleita. Kun alkulämmittelyt oli suoritettu kunnialla loppuun, tuli aika siirtyä esteille. Ensimäiselle esteelle siirtyessä ratsukko lähestyi estettä vähän turhan pitkillä askelilla ja näin ollen myös liian kovaa vauhtia, joten ensimäisestä esteestä pääsi ylimäinen puomi tipahtamaan maahan. Kehoitin Sorelia antamaan ratsulleen pidätteitä jos askeleet uhkaisivat mennä liian pitkiksi ja näin tehtyään Sorel sai vauhdin hidastumaan hieman, mutta silti tarpeeksi. Loppurata sujuikin ilman yhtään tiputusta tai muutakaan virhettä ja aikaa jäi vielä hienosti radan toiseenkin kertaan hyppäämiseen. Toisella kerralla Sorel muisti koko radan ajan antaa ratsulleen tarpeeksi pidätteitä, joten vauhti ei päässyt kertaakaan nousemaan liikaa. Kehuinkin ratsukon toimintaa tuon toisen hyppyradan jälkeen ja kehoitin Sorelia kehumaan ratsuaan. Valmennus alkoi pikku hiljaa olla lopuillaan joten pyysin ratsukkoa aloittamaan loppuverryttelyt ja annoin heidän suorittaa ne itsenäisesti. Toivotin ratsukolle hyvää jatkoa urallaan ja lähdin jatkamaan matkaani.

30.10.2013: Viimeinen kilpailupäivä
Hevosauton nokka lähti varhain aamulla liikkeelle kohti Silverlodea. Tarkoitus oli osallistua 160cm esteluokkaan Laten kanssa, joka tulee jäämään orin viimeiseksi suoritukseksi. Ilma oli jo selkeästi viilentynyt ja hengitys höyrysi. Perille ajaminen ei onneksi kestänyt kun vain muutaman tunnin. Hevosautossa oli mukana viisi kilpailevaa hevosta. Late oli osallistujista viimeinen, joten tallityttö Rea sai verkata orin rauhassa ja huolellisesti. Late oli vaikuttanut vetreältä, skarpilta ja avuille herkistynyt mainiosti. Oli meidän vuoro ja rata ei todellakaan ollut helppo! Kolmoissarjalle menossa ei virheisiin ollut varaa, jotta sopiva etäisyys esteeseen säilyisi. Sain jotenkin tsempattua itseni ja rauhotuin juuri, kun meidät kutsuttiin sisälle kentälle. Katselin rauhallisesti edellisen ratsukon radan ja sitten oli hetkemme. Late todellakin tuntui kuuntelevan ja keskittyvän, nyt oli aika mennä. Esteet toisensa jälkeen ylitimme ja vasta hetken kuluttua maaliin pääsyn jälkeen tajusin, että teimme puhtaan radan! Meidän jälkeen oli vain kaksi ratsukkoa ja olimme nyt ykkösenä! Sydän alkoi takoa ja jännitys oli huipussaan. Rea oli ottanut Laten minulta ja mennyt jäähdyttelemään sitä sillä aikaa, kun minä katselin muutaman muun tallilaisen kanssa viimeisten ratsukoiden suoritukset. Uskomatonta mutta totta, me voitimme! En olisi voinut toivoa Latelle parempaa tapaa päästä kilpailuista eläkkeelle kuin voittaa luokkansa! Olin niin iloinen ja onnellinen, halasin hevosta ja lopulta sain kiivettyä uudestaan satulaan vastaanottamaan kentältä palkintoni. Ikimuistoinen päivä kertakaikkiaan!

28.01.2013: Ensimmäinen varsa!
Late on pärjännyt niin upeasti kilpailu-urallaan, joten oli jo aikakin siirtää ori hauskempiin puuhiin. Jalostusorin virka jäisi varmasti vielä kevyeksi, koska mainittavia meriittejä ei ole hankittuna. Näyttönä toimii vain kilpailutulokset. Late astui tallin voikon tamman, Grednan. Toiveena oli voikko varsa, mutta toive ei kuitenkaan toteutunut. Se ei meitä enään haitannut, kun aamuyöstä autoimme ihanan ruunikon tammavarsan maailmaan! Varsa jäisi kotiin kasvamaan ja kilpailemaan. Tämä varsa on minulle erityinen, koska sen vanhempina toimii minun omat kasvattini. Late pääsi kurkistamaan varsaansa muutaman päivän kuluttua ulkona, eikä kumpikaan ollut tilanteesta hämillään. Rohkea tammavarsa lähestyi oria ja niin ne nuuskuttelivat hetken, kunnes varsa kääntyi ja lähti takaisin emänsä luokse, joka seisoi tallin pihassa hoitopuomilla.

19.09.2012: Estevalmennus
Kuka kumma eilen iltatallia tehdessä huomautti minulle, että hevosella on todennäköisesti paineita, koska karinassa Late pyöri ja kolisteli koko illan. Eipä siltä tunnu ei! Istuin laiskasti löntystelevän orin selässä, jota valmentaja seurasi kuin haukka. Kyseessä oli muutenkin astetta vaativampi valmentaja, joka ei hyvällä oria katsonut. Sain tosissani työskennellä, että sain hevosen edes jotenkin piristymään. Kulmat mentiin mielellään suorana, eikä avutkaan mennyt toivotusti läpi. Valmentaja käskytti minua kuin orjaa ja yritin parhaani saada Laten takaisin elävien kirjoihin. Vartin työstämisen jälkeen ori antautui ja alkoi kuuntelemaan. Ensimmäinen harjoituseste oli 120cm pysty, jonka piti olla Latelle kuin lastenleikkiä. Eipä ollut ei. Esteille mentiin semmoisella vauhdilla että ponnistusväli jäi onnettomaksi. Ori pureskeli kuolainta ja kaviot halkoivat vauhdikkaasti ilmaa. Valmentajan kehotuksesta jäin pääty-ympyrälle rauhoittamaan Latea, kunnes kohti uusia yrityksiä. Seuraavat kerrat sujuivat huomattavasti paremmin, vaikkakin vauhtia meinasi aina olla liikaa. Sarjalla sain kovaa kritiikkiä itselleni esteiden seuraamisesta. Esteen yllä pitäisi jo olla keskittymässä seuraavaan esteeseen jne. Niin yleensä teenkin, mutta valmentajan mielestä olen haahuilija. Joopa joo... Late suoritti sarjat nätisti, kuin kilpailuissakin. On se kumma että kotikentällä ori keksii kaikenlaisia kepposia ja niskuroi, mutta kilpailuissa ei mitään ongelmia. Aivan kuin hevonen tekisi sen minulle jo kiusallaan! Pyysin lopuksi valmentajaltani luvan lähteä maastoon tekemään loppuverryttelyt, sillä tämän valmentajan kanssa minulla ei todellakaan ajatusmaailma kohtaa. Olin hieman kiukkuinen, mutta se unohtui pian, kun pääsin Laten kanssa rentoutumaan maastoon ja seurailemaan maisemia.

04.07.2013: Estevalmennus
Late saapui valmennukseen intoa puhkuen, sillä se varmaan aavisti kentälle pystytetyistä esteistä, että se pääsisi pian hyppäämään! Alkukäynneissä ori olisi kovasti tahtonut nostaa ravin, jolloin ratsastajan täytyi lähes jatkuvasti pidätellä sitä. Lämmittely tehtiin maapuomien avulla. Late meni maapuomit hienosti yli komeasti liikehtien. Puomien jälkeen oli aika aloittaa varsinainen hyppääminen! Late spurttasi esteille vauhtia täynnä, jolloin liikaa vauhtia täytyi kontrolloida pidätteillä. Isommat esteet ylittyivät hyvin, eikä virhepisteitäkään tullut liikaa. Late hyppäsi juuri oikeaan aikaan lukuunottamatta paria hyppyä hieman liian kaukaa esteeltä. Muutama kieltäytyminen tuli liian huonon ratsastustien takia. Muuten kyllä Late suoriutui esteistä erinomaisin arvosanoin! Loppukäynneissä tämä herra puuskutti ja roikotti päätään rennosti alhaalla. Huomasi, että se oli antanut itsestään "kaiken energian" valmennuksen aikana! Laten ja ratsastajan yhteistyökin toimi hienosti koko valmennuksen ajan! Ori on todella hieno ratsu!

04.06.2013: Estevalmennus
Alussa harjoittelimme niinkin perus asiaa kuin pysähdys. Tarkoituksena oli herätellä hevonen täysin avuille. Late pysyi kärsivällisenä ja keskittyminen parantui jatkuvasti. Se kevyt uninen Late todella tuntui heräävän tähänkin päivään. Siirryimme laukan vaihdoksiin ja tempoharjoitteluun. Late tuntui kuumentuvan hieman ja jouduin pidättelemään oria jo nyt kohtuu paljon. Kentällä oli kolmois sarja ja yksi 160cm korkea pystyeste. Aloitimme pystyltä, joka suoritettiin mallikkaasti. Sarjalla Laten vauhti oli selvästi liian nopea ja esteiden lähestyminen meni pipariksi. Hyppy jäi lyhyeksi ja puomit kopahtelivat alas. Yritin rauhoitella hevosta ja välillä se tuntui niin turhalta. Late oli liekeissä ja se halusi suorittaa kaiken näköjään täysillä. Lopulta sain hevosen maltin takaisin ja kolmois sarja saatiin suoritettua puhtaasti. Lopuksi saimme tehdä veryttelyn omaan tahtiin ja Latekin alkoi rauhoittumaan ja rentoutumaan. Ehkä nuo tempoharjoitukset eivät ole paras yhdistelmä juuri ennen esteille menoa.

23.12.2012: Joulumaasto
Tallissa oli täysi tohina jo aamulla kuuden aikaan. Tallin henkilökunta valmistautui aamutalliin, jonka jälkeen perinteinen joulumaasto jo odotti. Tänä vuonna teimme sopimuksen, että maastoon lähdettäisiin vain oriporukalla. Minä olin valinnut itselleni Laten, koska musta komistukseni Rippe kerettiin jo varaamaan. Tallissa kuului iloinen puheensorina ja nauru. Se on jotain niin upeaa kuultavaa joulunaikana. Koristelimme eilen illalla tallin jouluiseen kuntoon ja aamulla ovet avatessa kuusen tuoksu oli aivan ihanaa! Nyt oli aika laittaa hevosillekin hieman joulutamineita niskaan. Late ei suostunut päänsä lähettyville laittamaan yhtäkään kilisevää kulkusta, joten tyydyimme jouluisiin jalkasuojiin, puoliloimeen ja ohjaksiin laitettaviin pehmusteisiin. Sain kunnian olla kärkihevosena ja sehän Latelle passasi! Oriporukalla lähdettäessä on aina oltava todella varovainen, koska kukaan näistä hevosista ei sietänyt muita oreja lähelleen. Välimatkat hevosilla oli reilut, joten ratsastajien keskustelut jäivät vähäisiksi. Saimme kuitenkin ratsastaa yhdessä ja nauttia kevyestä talvipakkasesta ja tietenkin hiljaisuudesta. Hevoset pysyivät jopa yhdellä laukkasuoralla hyvin hallinnassa! Kahden tunnin kävelyn jälkeen oli ihana astua takaisin kuusentuoksuiseen talliin. Hevosia odotti illalla herkku illallinen joulun kunniaksi.