Cadogan Ponies

Kurjen Gjallarhorn

Ch, KTK-I

▪   Norjanvuonohevonen, ori
▪   Ruunihallakko, 144cm
▪   Syntynyt 28.04.2018, 8v
▪   Koulupainotus, He A
▪   VH18-053-0038

▪   Omistaja Sorel (VRL-00884)
▪   Kasvattaja KurjenpesäGjallarhorn ei ole erityisen sosiaalinen hevonen. Se tuntuu viihtyvän parhaiten, kun sillä on lajitovereita tai ihmisiä näköetäisyydellä itsestään, mutta kosketusta, rapsuttelua tai mitään sellaista hallakko ei tunnu kamalasti kaipaavan. Ori oli kasvattajansa mukaan jo maitovarsana melko itsenäinen kaveri, joka ei turhan paljoa emänsä huomionosoituksista perustanut. Vaikkei jatkuva koskettelu olekaan vuonohevosen mieleen, se ei silti kiukuttele, protestoi tai muutenkaan käyttäydy huonosti joutuessaan tehopuunaukseen. Ori on todella järkevä, hyväkäytöksinen, asiallinen hevonen.

Vaikka hallakkoa ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa kovin seuralliseksi, hoitohetkistä nauttivaksi hevoseksi, Gjallarhorn sopii periaatteessa vaikka innokkaan lapsilauman puunattavaksi. Näin hienokäytöksistä, asioihin tyynen rauhallisesti ja järkevästi suhtautuvaa hevosta saa nimittäin hakea! Säästämme kuitenkin vuonoparan hermoja antamalla sen vain kokeneen, ripeästi toimivan hoitajan käsiin ja jätämme halit ja pusut sellaisille hevosille, jotka niistä pitävät.
Kaikissa hoitotoimenpiteissä, joka paikassa, kenen tahansa käsiteltävä Gjallarhorn on yksinkertaisen fiksu ja rauhallinen hevonen. Se seisoo paikoillaan kuin tatti, nostaa jalkansa kun pyydetään, ei uhittele, näyki, tee mitään ylimääräistä. Ori vain on, tekee sen mitä siltä pyydetään, muttei mitään muuta. Ensimmäiset klippaukset ja kengitykset sujuivat yhtä helposti kuin niihin ikänsä totutelleelta, eikä meno ole muuttunut. Niin eläinlääkäri, kengittäjä kuin kaikki muutkin jaksavat kehua Gjallarhornia maailman helpoimmaksi asiakkaaksi. Vaikka jokin (esimerkiksi silmätipat) vähän inhottaisivatkin, ori sietää kaiken, vähän turpa mutrulla, mutta muutoin asiaa protestoimatta.
Mikäli ori itse saa päättää, kävely paikasta toiseen tapahtuu mahdollisimman ripeää kävelyvauhtia. Gjallarhorn kävelee luonnostaan melko reippaasti, mutta mukautuu kuuliaisesti hitaammankin taluttajan tahtiin. Toiset hevoset, jännät postilaatikot sun muut vuono ohittaa ongelmitta, tekemättä itsestään tai mistään muustakaan numeroa. Lastaus, kuljetus ja purkutilanteet sujuvat ongelmattomalla rutiinilla. Gjallarhorn on vähän huono juomaan etenkin pidemmillä matkoilla, mutta melassin tai omenamehun sekoittaminen veteen yleensä auttaa.

Työnteosta, oli se sitten ratsujuttuja, kärryjen vetämistä tai puusavottaan lähtö, hallakko nauttii enemmän kuin mistään. Ori on monipuolinen, yritteliäs, nöyrä ja väkivahva hevonen, rehellinen ja eteenpäinpyrkivä. Sen liikkeet ovat tahdikkaat, tarmokkaat ja elastiset, yliastunta, suoruus ja väljyys ovat hyvät, liikkuminen on todella helpon ja vaivattoman näköistä. Takaosa työntää hyvin, hevonen kantaa itsensä ja liikkuu koko kropallaan, askelista löytyy (hieno)säätövaraa. Gjallarhorn ryhtyy töihin aina mielellään, hyvällä asenteella, eikä lyö hanskoja tiskiin vaikka tehtävä olisi vaikea tai työrupeama pitkä. Tämä hevonen antaa itsestään aina 120%. Aina.
Kaikki helppojen koululuokkien asiat hallitseva hallakko on melko kevyt, miellyttävä ratsastaa. Kovaa kättä ori ei siedä ollenkaan, vaan tekee saman tien täysstopin, muille ratsastajan virheille se on vähän armollisempi. (Vaikka lopettaakin yhteistyön jos vaikkapa polvella puristaminen ei lopu.) Ori on tasaisen vahva molempiin kierroksiin, sillä ei ole selkeää heikkoutta missään liikkeessä, vaan se osaa minkä osaa. Käynti ja ravi ovat ehdottomasti orin vahvimmat askellajit, ne ovat suorastaan upeat. Laukkakin on hyvä, vaikka jääkin vähän kahden muun askellajin varjoon.
Ajettaessa ori toimii kevyin ohjasottein. Vuonoa ei ole koulutettu kovin pitkälle, mutta simppelit valjakkoajon tehtävät sekä työhevostoimien perusteet sujuvat vaivattomasti. Ori on sitkeä, kärsivällinen työhevonen ja kevyt, helppo, miellyttävä vaunuhevonen.

Olkoonkin näyttävä, komea hevonen, Gjallarhorn ei ole suoranainen esiintyjä. Hevonen ei nauti kisapaikkojen vilinästä (se ei kuitenkaan stressaa tai hermostu; yleensä väkeä vain on liikaa orin mieltymyksiin) eikä ole oikein kilpailuhenkinen. Ori kuitenkin nauttii työnteosta tehden aina parhaansa, ja tämä rehellinen, tinkimätön asenne työhön on vienyt orin pitkälle ilman kovasti toivomaamme voitontahtoakin. (luonteesta kiitos Lissu T. <3)

               


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Ramsfjell
nvh, rnhkko, 142cm
Ch, KTK-II, KRJ-I
ii. Brænne Valaskjalf
nvh, rnhkko, 143cm
iii. Jakhelln
iie. Brænne Valkyrie
ie. Rannveig
nvh, rnhkko, 142cm
iei. Tarjei
iee. Rosenrød
e. Nordlie Dagny
nvh, rnhkko, 144cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
ei. Morten
nvh, rnhkko, 145cm
eii. Mikkelsen
eie. Tove
ee. Ashild
nvh, rnhkko, 141cm
eei. Fritiof
eee. Aurora
o. Cadogan Gjørvald 07.04.2019 e. Derian Adalbjorg om. Sorel

Kilpailut & saavutukset

   » Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
   » Nopeus ja kestävyys:
   » Kuuliaisuus ja luonne:
   » Tahti ja irtonaisuus:
   » Tarkkuus ja ketteryys:

   ♦ Kouluratsastuksessa op ( vt. / )
★ Kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa.
★ Tavoitteena KRJ:n laatuarvosteluun osallistuminen.

★ Kantakirjattu 5/2018 - KTK-I -- 20+19+21+20=80p.

17.02.2019: Susiraja - irtoSERT -- pt. Lissu T.
28.02.2019: Stall Fernweh - irtoSERT -- pt. birdie

Päiväkirja

30.10.2019: Kouluvalmennus, valmentaja Aino Kurkinen (VRL-12701)

”Noin, erinomainen siirtyminen raviin, hyvä, pehmeä, vakaa kuolaintuki ja aktiivinen takaosa. Gjallarhorn polkee rehellisesti runkonsa alle takajaloillaan eikä vain vähän sinne päin, se kulkee suorassa ja on avuilla, käyttää selkä- ja vatsalihaksiaan. Erinomaista työtä.” Katselin kasvattiani hymy huulillani; orista oli kasvanut todella komea hevonen, ja sen selässä istui siististi ratsastava, positiivisen oloinen nainen. Ratsukon yhteistyö oli sujuvaa ja harmonista, liike toisensa perään suoritettiin pehmeästi ja jouhevasti.
”Seuraavalla lyhyellä sivulla keskihalkaisijalle ja siitä pohkeenväistö takaisin uralle. Suunta vaihtuu joka kerta. Sujuva ravi ja tasainen tempo, varo liiallista poikitusta sekä takaosan laahaamista.” Ratsukko lähti tehtävään samalla varmuudella kuin aiempiinkin; hyvä, tasainen ravi pitkältä sivulta kulmaan, tarpeeksi syvä, huolellinen kulma (alkuverryttelyissä olin painottanut kulmien tärkeyttä ja huomautellut ajoittaisesta oikomisesta), siisti linja keskihalkaisijalle, hyvin valmistettu ja suoritettu pohkeenväistö.
”Noin, hyvä. Nosta leuka rinnasta, lapoja vähän lähemmäs toisiaan.. Parempi, muista tämä asento. Erittäin hyvä, pehmeä ja vakaa käsi.”

Pohkeenväistö jälkeen pyysin ratsukolta hieman koottua ravia. Ensimmäinen siirtyminen jäi hieman huolittelemattomaksi, vähän ’vasemmalla kädellä tehdyksi’, eikä liike siksi ollut aivan mitä piti. Gjallarhornin ryhti ei kohonnut käytännössä ollenkaan, eikä askelten lennokkuus lisääntynyt tarpeeksi.
”Selkeämpi puolipidäte ja huolellisempi valmistelu, vaikka olettekin kokeneita ja hevonen on palvelualtis, aidan alittamalla ei saavuta kunnon tuloksia. ..ja noin, heti parempi, ota seuraavaan kulmaan käynti, lyhyt sivu aktiivista käyntiä, pitkällä sivulla taas koottua ravia.” Siirtymisten parannuttua ja ratsukon esitettyä minulle kunnollista koottua ravia pyysin vielä siirtymisiä kootun ravin ja keskiravin välillä uraa myötäillen. Gjallarhorn kuunteli tarkkaavaisesti ratsastajansa apuja reagoiden juuri sillä tavoin kuin pyydettiin. Vähän vaisummat avut ja huolimattomampi pyyntö jättivät kokoamisasteen, asetuksen, taivutuksen, suoristuksen, askelpituuden tai mitä ikinä pyydettiinkään, vajaaksi.
”Ori peilaa todella hyvin apujasi, se on rehellinen ja palvelualtis. Älä jää matkustamaan, vaan tee aktiivisesti töitä jokaisella askeleella, vaikka ratsusi onkin todella miellyttämisenhaluinen. Pääosin ratsastat erinomaisen siististi, kiinnitä huomiota ryhtiisi ja tee hieman selkää ja lapoja vahvistavia harjoituksia. Kiitos minun puolestani, oli ihana nähdä, millaiseksi Gjallarhorn on kehittynyt!”

Tämä on virtuaalitalli - This is a sim-game stable - Virtuaalihevonen - a sim-game horse
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja