Cadogan Ponies

Brigadier Caswallawn

VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-I

▪   Welsh C, ori
▪   Musta, 135cm
▪   Syntynyt 05.01.2017, 12v
▪   Yleispainotus, HeB/70cm
▪   VH17-025-0061

▪   Omistaja Sorel (VRL-00884)
▪   Kasvattaja Sorel / Cadogan PoniesTämän ponin kohdalla voi sanoa, että kaikki oli täysin sattumaa. En ollut suunnitellut ostavani talliin uusia poneja, kunnes huomasin myyntisivuston, missä oli tarjolla neljä tuontiponia. Tuojana oli tuttu ja turvallinen henkilö, joten jouduin heti tutkimaan sivustoa tarkemmin. Ponit oltiin jo tuotu Walesista Suomeen. Kolme muuta ponia oli jo myyty mutta yksi ori oli vielä vailla kotia. Katsoin ponin kuvaa ja ostopäätös oli siinä. Musta komistus poseerasi kuvissa uljaasti! Liikekuvissa poni näytti myös hyvältä ja muutama riehumiskuva riimunnarussa todisti sen, ettei kyseessä ollut ainakaan ruunamainen unimasa, vaan elämää ja intoa täynnä oleva ori. Otin puhelimen käteeni ja aloin soittamaan lisätietoja ponista. Illalla volvon nokka lähti liikkeelle ja menin hakemaan ponia kotiin.

Pieni musta nuori ori seisoi tarhassa korvat töröttäen minua kohti. Sen ilme oli valpas ja odottavainen. Sen turpakarvakaan ei värähtänyt. Elen ihmetteli, miten poni nyt noin jämähti tapittamaan, yleensä se on todella eloisa ja menevä pakkaus. Avasin tarhan portin ja lähdin lähestymään ponia maiskutellen, porkkana kädessäni. Ei vieläkään elettä. Olin jo muutaman metrin päässä kunnes kuin salaman iskusta, poni sinkosi vasemmalle ja lähti laukkaamaan tarhaa ympäri. Minä seisoin vähän hölmistyneenä keskellä ja seurasin ponin rymisemistä. Välillä se pystähyi ja välillä se taas lähti jatkamaan matkaansa laukassa. Meno alkoi hiljalleen tasaantumaan ja ori ravasi häntä korkealla, kunnes se pysähtyi ja jäi katsomaan minua. Otin muutaman askeleen, eikä poni liikahtanut. Tarjosin porkkanaa ja poni astui muutaman askeleen eteenpäin, kunnes se tuli reippain askelin hakemaan porkkanaa. Laitoin riimun ponin päähän ja lähdin kävelemään kohti tallia. Ori päätti ottaa äkkilähdön, joka tosin pysähtyi siihen, että minä seisoin jämäkästi narun toisessa päässä. Elen oli ehkä hieman nolona tarhan reunalla minua odottamassa. Ori näyttää kaikki kurjuudet ja temput heti kättelyssä. Kaikesta huolimatta, en ollut ajatellutkaan vaihtaa mielipidettä ostosta! Veimme ponin talliin ja eläinlääkäri teki vielä tarkastuksen orille. Sen jälkeen menimme toimistolle tekemään viralliset paperit ja lopulta pääsin lähtemään ponin kanssa kotiin.

Kotona poni ristittiin Walleksi. Vaikka ikää on tullut jo reilusti, sen mieli ja järki ei siitä ole muuttunut mihinkään. Monet ovat tokaisseet, että eikö tuo poni olisi paljon kivempi ruunana. No ei todellakaan ole! Orilla on mielenkiintoinen ja harvinainen suku, jota on ehdottomasti tarkoitus päästä jatkamaan. Jos vain poni pysyy terveenä ja kilpailutulokset näyttävät peukkua, tästä tulee vielä tärkeä jalostusori tallille. Ainakin niin olin tämän suunnitellut.

Walle on energinen, todella menevä ja yllättävä poni. Sen kanssa joutuu olemaan jatkuvasti varuillaan, koskaan ei tiedä mitä se keksii hoitajilleen päänvaivaksi. Karsinassa sitä ei kannata hoitaa, tai ei siitä tule mitään hyvää. Poni pyörii kuin väkkyrä, kaaputtaa kaviolla lattiaa ja yrittää näykkiä aina kuin mahdollista. Helpoimmalla pääset, kun otat ponin käytävälle. Siinä se seisoo rauhallisesti aloillaan ja kuuntelee tallin ympäristön tapahtumia. Varusteiden kolina saa poniin eloa ja se muuttuu heti levottomaksi. Satulavyötä laittaessa poni on mestari pullistelija, joten se kannattaa tarkistaa ennen satulaan nousua ja vielä mielellään sen jälkeen. Ori on pidettävä hyvin kiinni kytkettynä, koska poni on taitava karkaamaan ja vielä taitavampi pysymään karkuteilla. Muutamia kertoja Wallen perässä on juossut puoli tallia ja se häslinki ja säheltäminen oli jotain kamalaa. Yksi pieni poni pystyi laittamaan koko tallin kaaoksen partaalle, varsinkin tammojen tallin läheisyydessä. Walle on hulluna tammojen perään. Se on valmis tulemaan sähkölangoista läpi, jos se saa tarpeeksi hyvän tamman tuoksun. Sen takia ori viettää aikaansa lauta-aidoitetussa tarhassa, jossa on myös sähkö vahvistus. Muuten voisi tulla liian herkästi vahinko varsoja ja sitä me emme todellakaan halua.

Monipuolinen ja osaava kilpaponi, jonka kanssa on todella mukava työskennellä. Walle on ensimmäisenä opettettu valjakkoajoon ja siinä ori onkin todella näppärä! Walle pysyy hyvin tuntumalla ja sen liikkeitä pystyy ohjailemaan hyvin pienin liikkein. Nopeat käännökset tai tarkat tähtäys tehtävät eivät ole ongelma. Parivaljakkoon siitä ei ole, sen keskittyminen ei riitä työskentelyyn, jos kyljessä kiinni on toinen ponikaveri. Tammat on liian ihania, ei tule mitään. Orit taas ovat kuin helvetistä, ei tule mitään. Yksilövaljakossa Walle toimii niin kokeneen kuin aloittelijankin käsissä.

Esteillä Walle on todella menevä ja vauhdikas! Pidätteitä joutuu tekemään paljon, koska muuten poni rymistelee miten sattuu esteiden yli ja loikat voivat olla melkoisia. Tärkeää on esteille lähestyminen ja selkeät avut. Ratsastajan tulee tietää tarkoin, mihin suuntaan on matkalla. Epäselvissä tilanteissa Walle menee hämilleen ja saattaa pysähdellä esteille tai kiertää esteen. Ratsastajan tulee olla maltillinen ja vakaa.

Kouluratsastus on Wallelle mieluista puuhaa. Selkeästi poni tykkää aivotyöskentelystä ja se tekee tehtäviä erittäin mielellään. Monet ratsastajat ovat ihastelleet ja ihmetelleet ponin taitoja ja ratsastettavuutta. Aluksi on tärkeä ratsastaa kaikki avut läpi, jotta poni on varmasti kuulolla. Vasta sitten voi alkaa vaatimaan ponilta enemmän. Avot ja sulut onnistuvat kuin vettä vain. Olen ollut positiivisesti yllättynyt, kuinka monipuolinen, ketterä ja notkea poni minulla onkaan!

       


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Bryhedydd Corryn
wC, m, 137cm
evm
ii. Bryhedydd Sioncyn
wC, rn 135cm
iii. Bryhedydd Marshlaw
iie. Bryhedydd Leticha
ie. Bryhedydd Siwr Dduw
wC, m, 132cm
iei. Bryhedydd Sionéd
iee. Bryhedydd Dolerá
e. Gellilyden Gwaneg
wC, prn, 133cm
evm
ei. Cwmsyfiog Bran
wC, rn, 134cm
eii. Cwidyr Santo
eie. Caewan Brics
ee. Gellilyden Tonfedd
wC, prn, 132cm
eei. Gellilyden Tornado
eee. Gellilyden Felicha
t. Cherrypond Cuddled Me Pink 13.05.2017 e. Tickled Me Pink om. Sorel Ch, KTK-II
t. Cadogan Nerys 18.09.2019 e. Ffordd Morfydd om. melba

Sukuselvitys

i. Bryhedydd Corryn, musta, 137cm, briteissä vaikuttanut erittäin upea rakenteinen ja luonteinen ori on antanut huimat näytöt niin näyttelytuloksissa kuin kilpailutuloksissa. Nuorena poni kiersi monet näyttelyt, saavuttaen monia junior titteleitä, kunnes se siirtyi kilparadoille esteillä ja koulussa. Orin on kouluttanut kasvattaja itse ja hänen tytär on sillä kilpaillut aktiivisesti esteitä 80cm luokissa ja koulua helppo B tasolla. Ponilla on näyttävät, joustavat ja puhtaat liikkeet, siinä on hyvä rytmi ja tekniikka. Hypyissä ori on vauhdikas menijä, joka suorittaa radan ketterästi ja hyvällä mekaniikalla. Tämän ponin kanssa vähimmäisaika ei ole koskaan ongelma. Vanhemmalla iällä se siirtyi myös aikuisten näyttelyluokkiin ja show kilpailuihin, joissa se osallistui myös käyttöluokkiin. Bryhedydd Corryn on kantakirjattu I-palkinnolla ja sen rakenne on sopusuhtainen, vahva ja korrekti joka suunnasta. Jalat ovat suorat, niissä on hyvä luusto, hyvä pitkä sääri, kavioissa hyvä ja vahva kavioaines. Ori on palkittu monia kertoja isäori tittelillä - sen jälkeläiset on tuotu hyvin esille ja on tullut selväksi, että tässä on loistava periyttäjä ori, joka jättää jälkeläisille hyvää luonnetta ja liikettä, mutta myös rakennetta.

ii. Bryhedydd Sioncyn, ruunikko, 135cm, on vaihtanut omistajaa elämänsä aikana monia kertoja, tosin ei ponista johtuen. Sen sukulinja on mielenkiintoista, jossa yhdistyy monen eri maan kasvattajan huikea työ ja sen takia ponilla on ollut kysyntää vähän joka suuntaan. Koskaan se ei ole ollut rehellisesti myynnissä, mutta eikö ole sanontakin, että kaikki on myynnissä kun hinnasta sovitaan - ja tämä on mennyt juuri näin. Poniori on luonteeltaan sähäkkä mutta kiltti ja nöyrä. Se voi riehua taluttajan narunpäässä mutta silti se pysyy helposti hallittavana. Hän vain on isolla oolla, ori. Näyttelyissä hyvin pärjännyt, kaunis rakenteinen ruunikko ori on vaihtanut asuin maata jo viisi kertaa. Tällä hetkellä ori majailee eläkekodissa espanjassa, suuressa welsh siittolassa. Kilpailuissa ponilla on käyty jonkin verran, mutta vähän, koska tarjonta jalostuksessa on ollut niin suuri. Sen kanssa on kilpailtu aluetason helppo C:tä ja esteitä hypitty 60cm luokissa. Ratsastajana on toimineet omistajien lapset ja heidän ystävänsä, on ponin kanssa käyty vähän valmennuksissakin. Tämä on ollut oikein kiva suorittaja, potentiaalia olisi kehittyä kummassakin lajissa paljon enemmän, mutta viejiä ei ole.

ie. Bryhedydd Siwr Dduw, musta, 132cm, on brittiläinen kilpaponi, joka on pärjännyt hienosti helppo B tasolla ja esteitä ylittänyt 80-90cm luokissa. Myös valjakkoajossa on startattu muutamia kertoja noviisilla tasolla. Luonteelta tämä tamma on kuin unelma. Sen kanssa pärjää myös lapset eikä poni hätkähdä mistään. Se sietää ärsykkeitä paljon, eikä reagoi mihinkään. Muiden ponien kanssa tulee aina toimeen - jos joku haluaa pomottaa, tämä poni siirtyy kyllä aina ja on vaikka syömättä, jos niikseen tulee. Myöhemmällä iällä tamma on päässyt pyörähtämään muutamissa näyttelyissä. Mikään rakennekukkanen se ei ole, mutta tuomarien kommentit ovat olleet miellyttäviä. Liikettä tästä ponista kyllä lähtee, ja paljon! Bryhedydd Siwr Dduw astutettiin jo aika iäkkäänä ja riskit ensisynnyttäjällä oli suuret, mutta kaikki sujui hyvin ja sen ainoa orivarsa on saanut paljon näkyvyyttä suuressa maailmassamme.


e. Gellilyden Gwaneg, puunaruunikko, 133cm, asuu suuressa ja maineikkaassa welshsiittolassa briteissä. Aluksi ponin oli tarkoitus olla vain siitostamma, mutta sen näyttävää liikettä haluttiin tuoda näytille myös muualle. Sen kanssa aloitettiin kilpaileminen ja lopulta poni starttasi helppo B tasolla koulua ja esteitä 70cm luokissa. Etenkin kouluratsastus oli sellainen, missä potentiaalia olisi nousta vielä pykälän ylöskin päin, mutta sopivaa ratsastajaa tähän ei ollut. Tamma kilpaili ihan hyvin menestyen muutaman vuoden, kunnes siirtyi siitostamman tehtäviin ja kiertäväksi näyttelytähdeksi. Luonnetta tällä pienellä tammalla kyllä oli. Se oli ailahteleva, eikä niinkään lasten käsiin sopiva haliponi. Joskus osasi kyllä käytäytyä, mutta oli myös niitä päiviä, kun hammasta näyteltiin vähän joka asiasta ja jalka nousi muutaman sentin maasta varoituksen merkiksi, että nyt ei ole hyvä. Varsansa se on hoitanut aina huolellisesti ja kunnialla. Se sietää hyvin muita tammoja ja niiden varsoja ympärillään, se onkin tärkeää näin suuressa siittolassa, jossa tammat ja varsat laiduntavat kaikki yhdessä suurella laitumella. Gellilyden Gwaneg on varsonut kuusi hienoa varsaa, ja tamma on periyttänyt varsoilleen hyvää liikettä sekä pientä säpäkkyyttä luonteeseen.

ei. Cwmsyfiog Bran, ruunikko, 134cm, kovaluonteinen sähikäinen, jonka mölyämisen kuulee jo kauas. Temperamenttia löytyy, mutta omistajilla on hyvin riittänyt hermot orin kanssa, ihme kyllä. Se on näyttävä ja rakenteeltaan sopusuhtainen pakkaus. Sillä on hyvän pituinen, vahva ja lihaksikas kaula. Hyvä niskan liittymä, kaunis ja ilmeikäs pää. Selkä on hieman pitkä, hyvä säkä, luisu lautanen. Jalat ovat hyväasentoiset ja suorat. Liike on irtonaista, tahdikasta ja liikkeessä on hyvä mekaniikka. Se kantaa itsensä hyvin ja on aina ryhdikäs. Erittäin kysytty ja haluttu ori, mutta se on ollut todella rajoitetusti käytössä ulkopuolisille tammoille. Se on astunut laumassa oman welshtallinsa tammoja. Näyttelyissä hyvin menestynyt, kuten myös käyttöluokissa näyttänyt osaamistaan kouluratsastuksen puolella, helppo C tasolla. Esteillä liian kuumeneva, mutta irtohypytyksessä käy säännöllisesti. Sillä on hyvä hyppytekniikka ja se kerää hyvin jalat allensa. Jos luonne ei olisi näin sähikäinen, tässä olisi loistava esteratsu tomeralle junnulle! Jälkeläisiä on tällä hetkellä noin kollmisenkymmentä.

ee. Gellilyden Tonfedd, punaruunikko, 132cm, pieni kilpaponi, joka on opettanut omistajansa tyttären ratsastuksen alkeisiin tytön ollessa vasta vuoden ikäinen. Gellilyden Tonfedd on toiminut 8-vuotta ratsastuskoulussa juuri lastentunneilla, kunnes se myytiin nykyiselle omistajalleen. Luonteelta tämä tamma on superkiltti ja nöyrä poni, joka tulee kaikkien ja kaiken kanssa toimeen. Se on peloton, rohkea ja avoin poni, jonka kanssa kaikki tekeminen on helppoa ja mielekästä. Tytär opetteli tämän tamman kanssa ratsastuksen salat ja pääsi osallistumaan kilpailuissa helppo C tasolla ja esteitä se ylitti 7-vuotiaana 80cm tasolla. Tammalla kilpaili myös ystäväperheen vanhempi tytär, joka starttasi tammalla helppo A tasolla ja esteitä metrin luokissa. Tässä ponissa on paljon potentiaalia vaikka ja mihin. Sillä on upea liike, se on kevyt ratsastettava ja työmoraali on aina korkealla. Jälkeläisiä sillä on kaksi, joista kummatkin tulivat vasta vanhemmalla iällä. Hoitanut varsat loistavasti ja synnytykset sujuneet normaalisti. Gellilyden Tonfedd menehtyi suolikierteeseen 26-vuotiaana omaan tarhaansa. Koko ikänsä poni on ollut terve, hyvä kuntoinen ja virkeä, vaikka onkin ollut aktiivisesti ratsastuskoulukäytössä vuosia. Jalat kuvattiin ja tutkittiin vielä 20-vuotiaana ja mitään löydöksiä ei ole ollut.


Kilpailukalenteri

★ KRJ-kouluratsastus, 40 sijoitusta

17.05.2017: Koistila - He B -- 1/30
18.05.2017: Koistila - He B -- 4/30
12.07.2017: Daelwyn - He B -- 4/40
12.07.2017: Cadogan - He B -- 3/30
14.07.2017: Cadogan - He B -- 4/30
17.07.2017: Cadogan - He B -- 4/30
18.07.2017: Härdelli - He B -- 1/30
21.07.2017: Härdelli - He B -- 5/30
23.07.2017: Cadogan - He B -- 5/30
24.07.2017: Cadogan - He B -- 3/30
28.07.2017: Koistila - He B -- 3/30
29.07.2017: Koistila - He B -- 3/30
08.09.2017: Härdelli - He B -- 2/30
09.09.2017: Härdelli - He B -- 4/30
10.09.2017: Härdelli - He B -- 2/30
13.09.2017: Härdelli - He B -- 3/30
13.09.2017: Härdelli - He B -- 3/30
14.09.2017: Härdelli - He B -- 2/30
18.09.2017: Härdelli - He B -- 5/30
24.09.2017: Härdelli - He B -- 5/30
11.01.2018: Mörkövaara - He B -- 4/30
12.01.2018: Mörkövaara - He B -- 4/30
16.01.2018: Team J&K - He B -- 1/40
20.01.2018: Mörkövaara - He B -- 4/30
22.01.2018: Mörkövaara - He B -- 3/30
30.01.2018: Mörkövaara - He B -- 1/30
01.02.2018: Mörkövaara - He B -- 5/40
01.02.2018: Koistila - He B -- 2/30
04.02.2018: Mörkövaara - He B -- 2/40
09.02.2018: Mörkövaara - He B -- 6/40
09.02.2018: Mörkövaara - He B -- 5/30
10.02.2018: Mörkövaara - He B -- 4/30
13.02.2018: Mörkövaara - He B -- 1/30
15.02.2018: Koistila - He B -- 3/30
16.02.2018: Koistila - He B -- 1/30
19.02.2018: Mörkövaara - He B -- 4/40
07.03.2018: Raatteen sh - He B -- 3/30
19.03.2018: Raatteen sh - He B -- 3/30
22.03.2018: Raatteen sh - He B -- 4/30
23.03.2018: Raatteen sh - He B -- 4/30


★ ERJ-esteratsastus, 40 sijoitusta

12.06.2017: KK Stewart - 70cm -- 1/30
20.06.2017: KK Stewart - 70cm -- 5/30
06.07.2017: Cadogan - 70cm -- 3/30
13.07.2017: Cadogan - 70cm -- 5/30
14.07.2017: Cadogan - 70cm -- 3/30
15.07.2017: Cadogan - 70cm -- 4/30
19.07.2017: Cadogan - 70cm -- 1/30
29.07.2017: Cadogan - 70cm -- 1/30
04.02.2018: Ruskavaara - 70cm -- 2/30
04.05.2018: Cefnmoor - 70cm -- 3/50
07.05.2018: Cefnmoor - 70cm -- 3/50
08.05.2018: Cefnmoor - 70cm -- 6/50
12.05.2018: Cadogan - 70cm -- 3/30
13.05.2018: Cadogan - 70cm -- 3/30
14.05.2018: Cadogan - 70cm -- 5/30
16.05.2018: Cefnmoor - 70cm -- 5/50
16.05.2018: Cadogan - 70cm -- 2/30
28.05.2018: Cadogan - 70cm -- 5/30
28.06.2018: Adina - 70cm -- 1/30
02.07.2018: Adina - 70cm -- 2/30
07.07.2018: Adina - 70cm -- 1/30
18.07.2018: Huvitus - 70cm -- 5/30
19.07.2018: Huvitus - 70cm -- 2/30
19.07.2018: Huvitus - 70cm -- 4/30
20.07.2018: Huvitus - 70cm -- 3/30
23.07.2018: Huvitus - 70cm -- 4/30
24.07.2018: Huvitus - 70cm -- 3/30
24.07.2018: Huvitus - 70cm -- 4/30
25.07.2018: Huvitus - 70cm -- 3/30
25.07.2018: Huvitus - 70cm -- 1/30
26.07.2018: Huvitus - 70cm -- 4/30
30.07.2018: Huvitus - 70cm -- 2/30
13.09.2018: Cadogan - 70cm -- 3/30
13.09.2018: Cadogan - 70cm -- 5/30
14.09.2018: Cadogan - 70cm -- 3/30
15.09.2018: Cadogan - 70cm -- 4/30
17.09.2018: Cadogan - 70cm -- 4/30
18.09.2018: Cadogan - 70cm -- 5/30
25.09.2018: Cadogan - 70cm -- 1/30
28.09.2018: Cadogan - 70cm -- 4/30

Näyttelyt:
27.02.2017: Arian Stud - irtoSERT -- pt. Jannica
26.08.2017: Cadogan - irtoSERT -- pt. Jannica
31.03.2019: Adina - MVA-SERT, BIS2 -- pt. birdie
17.05.2019: Adina - MVA-SERT, BIS3 -- pt. Jannica

VIR MVA Ch- arvonimi myönnetty 5/2019
★ Kantakirjattu 10/2017 - KTK-II -- 19+19+19+20=77p.
★ ERJ:n laatuarvostelu 12/2019 - ERJ-I -- 8+40+17+20+15=100p.


Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä

Pääsin tänään shoppailemaan paikalliseen uuteen hevostarvike myymälään ja kyllä todellakin, rahaa paloi, kuten varmasti voi arvata. Ostin paljon tavaroita, mitä emme edes tarvitse. Yksi tavaroista oli selvästi jo osoitettu yhdelle poneistani, nimittäin Wallelle. Liikkeessä oli niin hauskan näköisiä jumppapalloja ja kahvapallo, että oli pakko ostaa ne ja mieleeni välähti ensimmäisenä tämä poni.

Kotiin päästyäni astelin tarhan luokse intoa uhkuen! Walle käveli luokseni korvat hörössä ja ilme oli varsin tuttu - nyt on jotain uutta ja kivaa. Laskin paketin maahan ja aloin purkamaan sitä. Jotkut todella osaavat pakata tavarat, koska se ei meinannut aueta millään, eikä minua auttanut se, että Walle oli heti turvallaan niitä tutkimassa ja maistelemassa. Heitin punaisen kahvapallon pidemmälle tarhaan. Walle katsoi hetken palloa, kunnes lähti astelemaan sen perään. Nyt sain rauhassa kasata jumppapalloa, kun tuholainen siirtyi kauemmaksi. Walle yritti purra kahvapalloa, liikutteli sitä huulellaan hamuillen, kunnes yllättäen ori lähti kiitämään pukkilaukkaa tarhan perälle. Hätkähdin, mutta ilmeisesti kaikki on hyvin ja ori vain innostui ostoksesta. Se palasi pallon luokse ja yritti kaapia sitä kaviollaan.

Isompi pallo oli nyt täynnä ja vieritin sen Wallen lähelle. Ori katseli sitä hetken, ennenkun lähti tarkemmin tutkimaan uutta esinettä. Siitähän vasta riemu syntyikin ja ei mennyt kauan, kun naapuri tarhoissakin oli vilkasta elämää. Walle sai pallot hyvin liikkumaan, vaikkei kahvapallon kahvaa ollut vielä tajunnut. Ori riemuitsi lumessa ja sai omia hepuleitaan, samoin viereisissä tarhoissa majailevat orit.


Päiväkirjamerkintä

Kello oli aamulla vasta viisi, kun astelin talliin kauheella kiireellä. Tänään tallilla oli tapahtumaa koko päivälle, nimittän rotunäyttelyt! Muutaman päivän olemme järjestelleet paikkoja, valmistautunut tulevaan koitokseen ja yrittänyt saada siistittyä poneja. Joukosta eräs on aiheuttanut meille harmaita hiuksia, nimittäin Walle. Miten voi poni pystyä sotkemaan itsensä, vaikka kuinka yritämme sen pestyä karvapeitettä varjella?! Oli fullneck loimea, pinteliä ja vaikka mitä mutta ei, aina menee pipariksi. Ensinnäkin, Walle ei pidä loimista yhtään. Se hinkuttaa itseään seiniin ja ruokakuppiin tai yrittää piehtaroida. Se ei auta asiaa, kun kuivikkeena oleva puru tarrautuu taas siihen siistittyyn harjaan. Kävelin Wallein karsinan luokse ja kyllä, taas se on myörinyt itsensä ihan putuiseksi. Tarjosin hevosille aamuruoat ja sillä välin talliin oli saapunut jo kolme muutakin valmistelemaan.

Kun aamun askareet oli tehty ja ponit vietä ulos, pyysin Miran ottamaan Wallein karsinasta käytävälle ja aloittaa taas puhdistusoperaatio. Walle huuteli muiden perään, koska se oli jäänyt yksin karsinaan. Käytävällä ori seisoa tönötti paikoillaan ja minusta tuntui siltä, että se nauraa meidän tuskailuille. Jouhien siloitusainetta kului reilusti, että saimme harjan ja hännän siistittyä. Loimet pois ja vähän kiiltosuihketta viimeistelemään perusteellinen harjaus. Sen jälkeen ori laitettiin karsinaan odottamaan kiinni sidottuna ovensa kalteriin. Enään ei ollut montaa tuntia, kun näyttelyiden olisi aika alkaa.

Tunnin hurahtivat, paikalle oli saapunut paljon porukkaa ja hommat olivat hyvin saatu hoidettua. Oli buffettia, talutusta, mainoskojua ja vaikka mitä. Ensimmäisenä näyttelyt alkoivat oreilla, meillä muutama nuori ori olikin jo odottamassa vuoroaan. Walle kuului vanhempiin jalostusoreihin, jotka ovat kantakirjattuja. Kurkkasin varovasti Walleia karsinan oven ylitse ja luojan kiitos, poni oli siisti!

Otin orin käytävälle, siistin vielä viimeiset silaukset ja lähdimme astelemaan kohti kenttää. Walle hörähteli ja kulki pää korkealla - paljon kaikkea kivaa uutta ja ihmeellistä. Kaksi oria oli ennen meitä. Walle ei olisi malttanut seistä paikoillaan odottaessa vuoroaan, joten lähdimme kävelemään rinkiä. Yririn seurata kehän tapahtumia samalla, kun Walle esitteli levotonta olemustaan ihmisille. Vihdoin tuli meidän vuoro! Kehässä seisoi kolme ihmistä, tuomari oli ulkomaalainen ja ensimmäisenä täytyi viedä poni puomin eteen rakennearvosteluun. Walle oli edelleen levoton, eikä olisi halunnut seistä paikoillaan. Jonkin aikaa ori asteli kuin kuumilla kivillä, mutta sitten muistutin kovemmalla kädellä käytöstavoista ja Walle seisoi kuin patsas paikallaan. Vain korvat ja pää kääntyili joka suuntaan. Seuraavaksi oli liikkeet edestakaisin. Käynti sujui hyvin, askel oli hyvä tempoinen ja sopivan ripeä. Edessä seisovat muut ponit helpottivat suoritustamme. Ravissa Walle päätti että jihaa, nyt mennään! Ori nosti laukalle kahden raviaskeleen jälkeen ja minä nytkyttelin ohjista vauhtia pois. Se lähtö meni niin reisille, että talutin ponin takaisin lähtöruutuun ja kokeilimme uudestaan ravin esittämistä. Nyt meni jo hyvin! Viimeisenä silauksena vielä takaisin puomille rakennearvosteluun.

Tuomari oli todella tarkka ja se tutki poneja paljon. Hän ei todellakaan arkaillut koskea eläimiin, vaan ihan rohkeasti tutki jalkoja ja paineli selkää. Walle oli tottunut kaikenlaiseen, joten tilanne oli sille normaali eikä se reagoinut siihen mitenkään, vaikka tuomarilla oli varsin kummallinen hattu päässä, mikä oli valtava! Kun Wallen suoritus saatiin päätökseen, vein orin takaisin karsinaan odottamaan ja juoksin jo seuraavan ponin naruun kiinni. Meillä oli todella monta omaa ponia myös osallistumassa ja se piti minun kiireisenä. Lopulta kun kaikki oli saatu tuomaroitua, Walle oli luokkansa kolmas ja sai upean ruusukkeen!

Tämä on virtuaalitalli - This is a sim-game stable - Virtuaalihevonen - a sim-game horse
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja