Etusivu Talli Ponit Kasvatus Kilpailut Sähköposti

Gwenyth Niamh

✝ 30.04.2019

KRJ-II, VWY-III
Nimi Gwenyth Niamh Syntymäaika 23.02.2010 > 21v
Rotu Welsh cob Rekisterinumero VH12-026-0138
Sukupuoli Tamma Kasvattaja Trahern Cobs  
Säkäkorkeus, väri 145cm, vaaleanpunarautias Omistaja Sorel (VRL-00884)
Painotuslaji Yleispainotus (HeC / 70cm) Kotitalli Cadogan Ponies  
ikääntyy satunnaisesti     -     jalostuskäytössä

Olipa kerran kauniina kirpeänä talviaamuna tehty omistajilleen todella myöhäinen joululahja. Itseäni voin tietenkin nimittää lahjaksi, toiveeksi, valtiattareksi tai vaikka elämäsi valo jos niin haluan. Kuitenkin, omistajille oli kauniin vaaleanrautiaan Sheilan karsinaan syntynyt reipas tammavarsa. Kyllä sitä kaikki olivat niin iloisia ja karsinan oven ylitse tuli pällistelemään ihmisiä kuin liukuhihnalla. Ei se minua haitannut, olinhan minä todellinen kaunotar! Aikaa kului ja jokainen päivä oli yhtä seikkailua. Sain laukata ulkona vaikka kuinka paljon ja taistella lunta vastaan, joka oli aina tielläni. Lumihiutaleita yritin syödä ahkerasti kun niitä satoi maahan, mutta en usko että sillä suurempaa vaikutusta lumen määrään maassa oli. Ainakin yritin! Koitti päivä, jolloin ihmiset ottivat minut tiiviiseen syleilyyn ja tunki minulle väkisin jotain päähän. Hyi teitä! Korskuttelin ja manasin heitä, koska ei tuollainen ollut lainkaan kivaa. Äite ei ole kovin auttavaista sorttia muutenkaan... No mutta mitä vielä! Se pelkkä härveli päässä ei riittänyt vaan sitten ne kiinnitti siihen narun ja nyt minun piti mennä juuri sinne, minne he minut haluavat. Se oli hirveää. Taistelin kuin nuori villihevonen vastaan, nousin kahdelle jalalle ja haroin etujaloillani ilmaa. Kaikkeni yritin, minua ei vangita ja käsketä noin. Kaiken lopputulos, ne pirulaiset vain nauroi minulle. Hmph!

No aikahan kului kulumistaan ja minä venyin ja vanuin joka suuntaan. Laitumella oli muutama kiva kaveri, jotka jaksoivat ajoittain leikkiä kanssani. Kesä oli aivan ihanaa, kunnes saapui ötökät, jotka pistivät ja purivat ja ärsyttivät. Niitähän piti tietenkin juosta karkuun ja piehtaroida purijat irti nahasta. Elämä oli myös kivaa, välillä. Ilonpilaaja ihmiset välillä tulivat minua narusta kiskomaan ja löivät kapuloita rattaisiini kokoajan. Aina tuli jotain uutta ja outoa. Äite piti aina saarnaa minulle, kuinka ihmisiä pitäisi kunnioittaa ja tehdä niinkuin ne käskee. Kyllä minä taisteluni kävin ja suruksi joudun toteamaan, että taisteluni hävisin. Joudun tyytymään ja taittumaan ihmisten tahtoon. Lopulta huomasin, että se olikin ihan hyvä juttu. Välillä tehdään kivoja juttuja ja sitten joskus saa jotain herkkuja ja taputuksia. Vähän turvallani hamuilen taskuille niin ne reppanat ottavat leipää taskusta ja antavat sen minulle. Ne on niin vietävissä! Urpot.

Minusta kasvoi oikein kaunis (kauniimpi kuin äitestä!) nuorukainen. Kun varusteet laitetaan ylleni, tiedän että pääsen tekemään jotain muuta, kuin märehtiä laitumella. Aluksi en ideasta pitänyt lainkaan mutta nykyään olen valmis työntekoon. Esteitä on hauskaa hyppiä! Kyllä näistä pienistä kavioista vauhtia lähtee niin että kenttä pöllyää, ainoa ongelma on tuo satulassa röhnöttävä perunasäkki, joka nyppii suusta ja hidastaa meininkiä. Peräpää on hyvin saanut lihasta näillä harjoituksilla. Täytyyhän sitä joskus keppostella ja lopuksi kun kävellään rennosti kentällä, alan yllättäen piehtaroimaan! Voi mahoton sitä kiljumisen ja ärjymisen ääntä kun perunasäkki sähisee minulle. Joskus saan napakan raipaniskun takamukselle mutta se on niin täynnä lihasta, että ei tunnu missään, hah! No kyllä ne opetti jotain ihmeellisiä tarkkuus juttuja, missä pitää niin hienosti kulkea kaulakaarella. Osaan sen oikein mallikkaasti, jos vain perunasäkki ei liikaa vetele ohjista ja osaa pyytää asioita selkeästi. Minähän en mitään ilmaiseksi anna, joten hänkin saa tehdä yhtäpaljon töitä kuin minäkin!

Olen peloton ja rohkea, tästä palkintona pääsen joskus maastoilemaan niin, että se ärsyttävä satula jää talliin ja minä pääsen ulkoilemaan. Muutaman kerran vähän innostuin mutta sieltähän se perunasäkki tulla rojahti alas. Seuraavalla kerralla satula oli taas kiristämässä, joten parempi vaan olla kiltisti. Yksin en tarhaan halua jäädä, se on jotain aivan kamalaa! Sudet tulee, ajaa minut nurkkaan. Terävät hampaat kiiltävät ja kylmiäväreitä nostattava murina valtaa hiljaisuuden. Olen yksin, olen puolustuskyvytön ja pian vainaa. Ei! Minä en yksin jää! Jos meinaan jäädä, mennään sitten aidan ali, yli tai jos ei muuta, niin läpi.

Tiedot sukulaisista

i. Typhor Rown

wD, prt, 144cm
yleispainotus
evm

ii. Prinz Dargness

wD, prn, 142cm
evm

iii. Gregory

evm

iie. Iron Grofty

evm

ie. Bandòra Queén

wD, rn, 141cm
evm

iei. Eidweg's' Comet

evm

iee. Gergy Vind

evm

e. Dewyt Sheila

wD, vrt, 142cm
yleispainotus
evm

ei. Gry Novel

wD, rt, 144cm
evm

eii. Geradro

evm

eie. Figaness

evm

ee. Caparice Wymn

wD, vrt, 144cm
evm

eei. Don't Stop

evm

Fa-ncy Danc-y

evm


i. Typhor Rown: Näyttävä ja taitava yleisponi, jolla on kilpailtu aluetasolla esteitä 90cm radoilla ja koulua helppo B- tasolla. Luonteeltaan säyseä herrasmies. Ulkokuori on erittäin näyttävä ja ori on palkittu kantakirjassa toisella palkinnolla ja tituleerattu muotovalioksi. Oli erittäin haluttu jalostusori ja jälkeläisiä jopa yli sata!

ii. Prinz Dargness: Tämä prinssi voi ulkokuoreltaan sitä olla, mutta sisäpuolelta hieman synkempi versio prinssistä. Ei helpoin käsiteltävä mutta ratsastaessa kuin unelma. Vaikuttanut kilpailuissa esteillä, koulussa, maastoesteillä sekä valjakkoajossa. Parhaimmillaan valjakkoajossa ehdottomasti. Astunut parisenkymmentä tammaa. Menehtyi ikävästi tallipalossa 17-vuotiaana.

iii. Gregory: Pienellä yksityistallilla asuu kaksi todellista kisataituria. Tallilta löytyy pieni kenttä, mikä on hämärästi valaistu, joten puitteet eivät ole huippuluokkaa vaikka itse ponit kyllä ovat. Gregory on loistanut metrin rataesteillä kiertäen isoja kilpailuita ympäri maailmaa. Ori oli muutama vuosi sitten todella suosittu jalostusori, varsinkin kun kantakirjasta napsahti ykkös palkinto pisteenä iin päälle.

iie. Iron Grofty: Ratsastuskoulun suosikki poni. Luonteeltaan rauhallinen, herttainen ja kiltti, kaikkien suosikki. Ponilla ei kilpailtu, vaikka taidot olisi riittänyt vaikka mihin! Kerran astutettu ja nuorena menehtynyt. Olisi varmasti varsoitettu uudestaan, ellei yllättävä tapaturma olisi vienyt tammaa ikuisille vihreille niityille.

ie. Bandòra Queén: Käyttäytyi kyllä kuin kuningatar, joka tiesi oman arvonsa. Bandòra menestyi hyvin kouluradoilla vaativa B- tasolla ja monet ihailivat tamman liikkeitä, tarkkuutta ja keskittymistä. Myös valjakkoajossa tämä pärjäsi erinomaisesti noviisi- luokissa. Welsh showssa Bandòra ravasi jatkuvasti, jopa ulkomaillakin. Pääasiassa in-hand luokissa ja valjakkoajossa.

iei. Eidweg's' Comet: Nopea liikkeinen ja vauhdikas paketti, joka asusti Irlannissa lopulta jalostusponina. Eidweg's' Comet oli tuttu kenttäratsastuspiireissä sekä joissakin esteporukoissa. Eidweg's' Comet oli haastava ratsastettava, eikä sillä kilpaillut kuin yksi tietty ihminen. Ori painoi kuolaimelle ja sitä oli vaikea hallita. Eidweg's' Comet jätti jälkeensä muutaman jälkeläisen, joista jokainen on ollut erittäin loistava kilpahevonen eri lajeihin painottuen.

iee. Gergy Vind: Mustanruunikko sisutar, jolta ei luonnetta puutu. Diivamainen ja omapäinen tamma toimi omistajansa kisatykkinä nuoruus vuosien ajan. Gergy joutui myyntiin 8-vuotiaana jalkaongelman takia, jonka tämä loukkasi laitumella. Kukaan ei vain halunnut tätä kovapäistä tammaa ostaa. Pitkään Gergy Vind sai nauttia laitumien antimista, kunnes kokenut ratsastaja nainen haki ponin pois ja treenasi tamman jälleen kuntoon. Hän kilpaili ponilla vielä helppo B- tasolla.

-------------------------------

e. Dewyt Sheila: Asuu Saksalaisessa ponisiittolassa siitostamman tehtävissä. Muutamia kilpailu startteja löytyy valjakkoajosta noviisi luokasta, mutta muuta mainittavaa ei ole. Näyttelyissä ja show kilpailuissa Dewyt Sheila on käynyt paljonkin. Luonteeltaan säyseä ja herkkä. Jättänyt jälkeen viisi tammavarsaa, joista jokainen on ollut menestyvä ja kelpo kilpaponi.

ei. Gry Novel: Rautias tukkajumala briteistä on menestynyt kouluratsu helppo A- tasolla. Ori on kilpaillut myös kansallisella tasolla ja saavuttanut muutamia suuria voittoja. Nimi on maassaan tuttu ja jälkeläisiä on kerääntynyt iso nippu. Luonteeltaan vahva ja omatahtoinen showponi. Erittäin näyttävä liikkeinen ja näyttelyistä sataa aina erinomaista tekstiä.

eii. Geradro: Toimiva perusratsu, joka ruunattiin kovin nuorena omistajansa ongelmien takia. Onneksi Geradro kerkesi jättämään kolme jälkeläistä, tosin orin omistajaa voi harmittaa, koska jokainen varsa on osoittautunut maailmanluokan kilpaponiksi ja kysyntää myös heidän jälkeläisillään on vaikka kuinka. Geradro joututtiin ruunaamaan 8-vuotiaana, kun tämän omistaja ei meinannut saada ponilleen tallipaikkaa eikä kukaan halunnut talliinsa oria, vain tammoja ja ruunia.

eie. Figaness: Hyvä luonteinen yleisponi, jolla on kilpailtu pikku kilpailuissa esteillä, koulussa, maastoesteitä sekä valjakkoajoa. Suurempia saavutuksia ei ole. Figaness on varsonut vain kerran. Tamma menehtyi parhaassa iässä vaikeassa varsomisessa mutta onneksi tämä varsa saatiin pelastettua ja tallista löytyi heti sijaisemä.

ee. Caparice Wymn: Näyttävä showponi, joka loisti parhaimmillaan show kilpailuissa ja juurikin valjakkoajoluokissa. Tamman näyttävät liikkeet ja upea rakenne miellytti kyllä silmää, varsinkin monen tuomarin. Caparice Wymn palkittiin ensimmäisellä palkinnolla kantakirjaan ja kantaa muotovalio- titteliä mukanaan. Erittäin upea pakkaus niin ulkoa kuin sisältäkin, omaa hyvän luonteen ja käytöstavat, vaikka hieman tammamainen diivailija onkin.

eei. Don't Stop: Nimi kolahtaa tämän orin kohdalla täysin, koska kyseessä on todella menevä ja vauhdikas poni. Maastoesteillä ratsukon menoa saa katsella välillä sydän kylmänä mutta hyvin se ratsastaja ratsunsa tuntee. Don't Stop asuu Yhdysvalloissa pienellä kilpatallilla, missä poneilla osallistutaan pääasiassa estekilpailuihin. Don't Stop on päässyt näyttämään taitojaan niin maastoesteillä kuin rataesteilläkin metrin luokissa. Jälkeläisiä on kymmenkunta.

eee. Fa-ncy Danc-y: Pienen ratsastuskoulun opetusmestari, joka taitaa lajin kuin lajin. Kilpaillut satunnaisesti pienissä aluekilpailuissa esteillä, koulussa ja valjakkoajossa. Luonteeltaan kiltti, rauhallinen ja rento. Ei hätkähdä juuri mistään. Varsonut kaksi kertaa. Nykyään viettää eläkepäiviä pienellä maalaistilalla toisen ponin kanssa. Ikää tammalla on jo huikeat kolmekymmentä!

Jälkeläiset


♦ wD-t. Rhown Mabyn s. 19.09.2012 isä. Cadogan Tudor om. Huttis KTK-II, ERJ-I, KRJ-II, YLA2, VWY-II
♦ wD-o. Cadogan Drywson Cnaith s. 01.04.2019 isä. Rhowen Telynegwr om. Cadogan Ponies

Saavutukset


★ Saavuttanut VWY:n laatuarvostelussa VWY-III- palkinnon (6+6+3+20+4,5=39,5p.)
★ KRJ-laatuarvostelu 8/2017 palkittu - KRJ-II -- 7,5+40+17+12+15=91,5p.

Kilpailusuoritukset


ERJ:n alaiset esteratsastuskilpailut
52 sijoitusta / 13 voittoa / 1 cup-sijoitus

29.01.12 - kutsu - 70cm - 3/50
31.01.12 - kutsu - 70cm - 2/35
20.02.12 - kutsu - 60cm - 2/51
03.03.12 - kutsu - 60cm - 6/40
19.03.12 - kutsu - 60cm - 6/40
21.03.12 - kutsu - 70cm - 1/70
22.03.12 - kutsu - 60cm - 5/40
22.03.12 - kutsu - 70cm - 1/70
24.03.12 - kutsu - 70cm - 7/70
25.03.12 - kutsu - 60cm - 5/60
31.03.12 - kutsu - 60cm - 8/159 (erj-cup)
04.04.12 - kutsu - 60cm - 5/40
05.04.12 - kutsu - 60cm - 1/40
13.04.12 - kutsu - 60cm - 5/30
20.04.12 - kutsu - 70cm - 8/70
24.04.12 - kutsu - 70cm - 1/60
25.04.12 - kutsu - 70cm - 2/27
27.04.12 - kutsu - 70cm - 3/60
02.07.12 - kutsu - 70cm - 7/70
03.07.12 - kutsu - 70cm - 3/70
02.10.12 - kutsu - 70cm - 1/60
12.02.13 - kutsu - 70cm - 7/50
18.12.16 - kutsu - 70cm - 7/59
22.12.16 - kutsu - 70cm - 3/60
02.01.17 - kutsu - 70cm - 2/40
10.01.17 - kutsu - 70cm - 1/40
12.01.17 - kutsu - 70cm - 3/40
07.01.17 - kutsu - 70cm - 5/50
08.01.17 - kutsu - 70cm - 1/50
13.01.17 - kutsu - 70cm - 2/40
18.01.17 - kutsu - 70cm - 3/40
20.01.17 - kutsu - 70cm - 6/40
23.01.17 - kutsu - 70cm - 6/40
11.02.17 - kutsu - 80cm - 3/40
19.02.17 - kutsu - 80cm - 4/40
02.04.17 - kutsu - 80cm - 2/40
02.04.17 - kutsu - 80cm - 1/40
03.04.17 - kutsu - 80cm - 3/40
05.04.17 - kutsu - 80cm - 5/40
08.04.17 - kutsu - 80cm - 6/40
08.04.17 - kutsu - 80cm - 1/40
10.04.17 - kutsu - 80cm - 5/40
15.04.17 - kutsu - 80cm - 1/40
16.04.17 - kutsu - 80cm - 4/40
16.04.17 - kutsu - 80cm - 5/40
19.04.17 - kutsu - 80cm - 5/40
24.04.17 - kutsu - 80cm - 1/40
24.04.17 - kutsu - 80cm - 1/40
25.04.17 - kutsu - 80cm - 3/40
26.04.17 - kutsu - 80cm - 1/40
28.04.17 - kutsu - 80cm - 5/40
30.04.17 - kutsu - 80cm - 6/40
KRJ:n alaiset kouluratsastuskilpailut
48 sijoitusta / 9 voittoa

30.01.12 - kutsu - He C - 5/30
01.02.12 - kutsu - He C - 5/30
02.02.12 - kutsu - He C - 2/60
03.02.12 - kutsu - He C - 5/50
04.02.12 - kutsu - He C - 5/50
05.02.12 - kutsu - He C - 1/60
05.02.12 - kutsu - He C - 7/50
06.02.12 - kutsu - He C - 5/60
08.02.12 - kutsu - He C - 4/40
10.02.12 - kutsu - He C - 2/40
12.02.12 - kutsu - He C - 5/40
20.02.12 - kutsu - He C - 1/40
21.02.12 - kutsu - He C - 1/40
23.02.12 - kutsu - He C - 4/91
25.02.12 - kutsu - He C - 2/40
26.02.12 - kutsu - He C - 2/40
27.02.12 - kutsu - He C - 5/40
29.02.12 - kutsu - He C - 4/40
03.03.12 - kutsu - He C - 1/30
04.03.12 - kutsu - He C - 2/40
06.03.12 - kutsu - He C - 5/30
09.03.12 - kutsu - He C - 2/50
16.03.12 - kutsu - He C - 1/50
27.03.12 - kutsu - He C - 1/40
29.03.12 - kutsu - He C - 5/30
29.03.12 - kutsu - He C - 2/60
30.03.12 - kutsu - He C - 2/30
06.04.12 - kutsu - He C - 2/50
07.04.12 - kutsu - He C - 5/30
19.04.12 - kutsu - He C - 1/40
21.04.12 - kutsu - He C - 5/40
02.05.12 - kutsu - He C - 2/40
10.05.12 - kutsu - He C - 4/60
14.05.12 - kutsu - He C - 1/60
03.07.12 - kutsu - He C - 4/60
05.07.12 - kutsu - He C - 6/50
19.02.13 - kutsu - He C - 3/40
21.02.13 - kutsu - He C - 3/40
16.04.13 - kutsu - He C - 2/30
16.04.13 - kutsu - He C - 4/30
21.04.13 - kutsu - He C - 4/30
03.09.13 - kutsu - He C - 1/40
08.09.13 - kutsu - He C - 5/40
10.09.13 - kutsu - He C - 6/40
11.09.13 - kutsu - He C - 3/32
03.10.13 - kutsu - He C - 6/40
24.10.13 - kutsu - He C - 2/40
17.02.14 - kutsu - He C - 2/30
Show Pony Circuit
Katso ponin tuloksia SPC-tunnukselta (SPC-SR1-1359)

       

Päiväkirja & valmennukset

09.12.2016: Vasta hetki aikaa sitten Nila saavutti ensimmäisen etappinsa show poni kilpailuissa ja nyt jo napsahti toinen! Nila palkittiin tänään Quality Performance Pony- tittelillä valjakkoajoluokissa saaneista suorituksista. Voin olla todella ylpeä tammasta. Jo toinen Quality palkittu poni meidän tiluksissa!


02.12.2016: Kaikkea sitä täytyykin kokeilla, nimittäin hullaannuttiin koko talliporukka show kilpailuissa, jossa meidän ponit onkin saanut jatkuvasti ravata. Nila kantoi oman kortensa tänään kekoon ja saavutti Novice Performance Pony- tittelin valjakkoajosta! Hyvä tyttö! Kyllä niitä valjakkoajo reenejä onkin ollut ja selkeää kehitystä on tapahtunut.


27.02.2016: Tänään sain todella surullisen puhelun ulkomailta. Nilan ihana tammavarsa Rhown Mabyn on nukutettu ikiuneen. Tamma oli todella menestynyt ja meriittilista oli pitkä! Malla teki upean uran este- ja kouluratsastuksessa, voin olla kasvattajana erittäin ylpeä ja osoittaa suurta kiitollisuutta Huttista kohtaan, joka piti tammasta erinomaista huolta. Malla varsoi neljä varsaa, kolme tammaa ja orin. Suku siis jatkukoon.


21.03.2013: Tänään oli tapahtumana jotain hieman erilaista, nimittäin tallille oli tulossa koululaisia päiväksi tutustumaan tallielämään. Me järjestimme tietenkin oppilaille ratsastusta ja Nila saisi toimia talutusponin tehtävissä. Sen verran on tamma kasvanut ja luottoa ansainnut, että uskon sen tästä tehtävästä suoriutuvan. Puolenpäivän aikaan kävimme hakemassa poneja sisälle ja valmistelimme niitä tulevaan. Ei mennyt kauan, kun talli täyttyi iloisista nuorista, jotka halusivat rapsuttaa ponejamme, jopa pojat ottivat hyvin kontaktia! Nila seisoi karsinassaan luimistellen, sen mielestä ihmispaljous ei ollut nyt hyvä juttu. Hyvin poni kuitenkin kesti hälinän, eikä varusteiden laitossa hermoillut sen ihmeellisemmin. Ilma oli raikas ja aurinko paistoi, muutama pakkasastekin oli, joten ilma oli lähes täydellinen. Neljä ponia toimi kentällä talutusratsuna ja kaikki meni loistavasti! Pojatkin uskalsi nousta ponin selkään oikein hienosti. Nila osasi hyvin käyttäytyä ja tamma oli ehdottomasti omenat ja leipänsä ansainnut. Kun oppilaat vihdoin lähti, talliin tuli täydellinen hiljaisuus. Ponit vietiin pihalle ja Nila juoksi heti keskelle tarhaa ja piehtaroi makoisasti. Jopa heinät saivat odottaa hetken!


19.09.2012: Aamutalliin en ole varmaan koskaan juossut niin kiireellä, ja vielä yövaatteet päällä! Olin nukkunut niin makeasti, etten ollut herännyt puhelimen soittoon ja siinäkin oli jäänyt vain värinät päälle. Anni toimi varsavalvojaisten passinaisena ja oli kyllä monta kertaa yrittänyt minulle soittamaan, mutta... Näin oli näreet, Nila oli varsonut ihanan pienen rautiaan tammavarsan! Siellä se pötkötti olkien päällä ja Nila nuuhki tulokasta. Hetken varsa nytkytteli päätänsä ja loputa alkoi kampeamaan jaloilleen. Kuin huojuva torni, se seisoi hoippuen pitkän tovin paikoillaan. Lopulta avustimme pikkuisen emänsä nisälle ja kaksikko sai jäädä rauhassa tutustumaan, kun näimme varsan saavan ensimaitonsa. Varsa oli jo alustavasti varattu Huttikselle ja matka tapahtuisi lentokoneella, kun myyntipäivä joskus koittaa.


15.06.2012: Sari oli tullut pitämään minulle jälleen estevalmennuksen ja ratsunani sai kunnian toimia Nila. Vettä satoi kun saavista olisi kaadettu, onneksi meillä on maneesi, jonka katto ropisi äänekkäästi. Se aiheutti Nilalle muutaman harmituksen eikä sen keskittyminen meinannut pysyä olennaisessa. Nila korskutti kuolaimia kun minä yritin keskittyä istuntaani ja samalla saada ponin kulkemaan kauniisti peräänannossa. Nilaa ei selkeästi huvittanut yhtään. Lopulta tamma taipui tahtooni ja sain sen herkistymään avuille ja keskittyminenkin parantui. Aloitimme kevyesti tripla sarjalla ja sinne Nila singahti kuin ohjus ja puomit kolisivat maahan. Onnessaan oleva poni heitti muutaman kerran peräpäätään ja minua kiristi hermoa. Sari sai jälleen vauhkota minulle istunnasta ja pidätteistä, minun täytyi saada poni kuuntelemaan apuja. Se ei voi aina rynnistää kuin yleinen syyttäjä esteitä kohti. Puristin kädet nyrkkiin ja lähdin uudestaan suorittamaan sarjaa. Nila korskutti, minä tein huolellisia pidätteitä ja sain ponin maltin pidettyä aisoissa. Heti meni sarja puhtaasti! Kumma juttu. Menin muutaman kerran sarjan uudestaan ja se sujui hyvin. Seuraavaksi vuorossa oli 110cm pystyeste. Siihen ei voinut enää mennä ryminällä... Istuin tiiviisti satulassa, keräsin ohjia ja nostin hallitusti laukan. Laukkasin kerran kaviouran ympäri ennenkuin lähdin ylittämään Nilan maksimikorkuista estettä. Ponnistus osui hieman eteen ja etujalat kolautti puomin alas. Seuraavalla kerralla ponnistus jäi vajaaksi ja puomi tippui. Kolmas kerta toden sanoo ja puomit eivät tippuneet. Lopuksi Sari teki meille pienen esteradan ja loikimme mallikkaasti radan muutaman kerran, kunnes lopuksi lähdin maastoon kävelylle. Nila oli oikein reipas tänään ja toivottavasti samanlainen meininki pysyisi kisoissakin.


02.06.2012: Oli vuorossa erikoinen päivä meille kaikille, nimittäin paloharjoitus. Ponit oli jätetty aamulla sisälle syömään heiniään kaikessa rauhassa. Aloitimme tammatallista. Olimme jo eilen käyneet tallin henkilökunnan kanssa toimistossa paperilla läpi, mitä tehdään jos tulipalo tulisi. Tänään harjoitus tehdään käytännössä. Tuumasta toimeen ja rauhallinen heinähetki pättyi kuin seinään. Hoitajia juoksi hirveällä vauhdilla käytävillä, ponit hermostuivat ja hirnahtelivat ihmetyksessään. Kaappasimme riimut käteen ja pujotimme nopeasti ja lähdimme juosten kuljettamaan poneja tallista ulos. Nila oli sitä mieltä, ettei lähde mihinkään heiniensä luota. Tamma luimisti ja yllättäen nousi kahdelle jalalle, kun yritin laittaa hätiköiden riimua päähän. Lopulta sain riimun päähän ja lähdin raahaamaan perässäni laiskanoloista ponia, jolla ei todellakaan ollut kiire mihinkään. Veimme tammat perätarhoihin ja satunnaisesti laskimme tammat kolmeen eri tarhaan. Ei mennyt kuin hetki kun yhdessä tarhassa oli tilanne päällä. Welsh mountain poni ja connemara olivat napit vastakkain ja aiheuttamassa hämmennystä. Eikun kiireellä tilannetta selvittämään. Kaikki sujui yllättävän hyvin ja ponit siirrettiin omiin tarhoihinsa ja suuremmilta vahingoilta vältyttiin. Henkistä vahinkoa oli varmasti havaittavissa, kun niin monen ponin rauhallinen aamuinen heinätuokio päättyi.


29.01.2012: Tänään oli Nilan ensimmäinen kilpailupäivä! Olimme reenannut ponia urakalla ja uskallan sanoa, että ainakin lähellä olemme sitä, mitä olemme toivoneet. Nilasta on alun kankeuden ja kiukuttelun jälkeen kuoriutunut oikein mallikas ja kyvykäs kilpaponi, jonka kanssa odotukset ovat korkealla. Tiina puunasi ponia eilen koko illan ja tänään olisi näytön paikka. Olin itse lupautunut kiipeämään satulaan ja suoriutumaan ensimmäisenä. Nila tuntui herkältä mutta hieman hermostuneelta. Rata vaikutti kyllä simppeliltä, mutta ei sitä koskaan tiedä. Onnekseni sain Nilan hyvin kuuntelemaan ja säilyttämään keskittymisen. Olimme kolmantena luokassa, joten tilanne olisi nopeasti pois alta. Radalla Nila oli eteenpäinpyrkivä ja vauhdikas, sain sen kuitenkin hallittua ja suoritimme radan puhtaasti! Oli huikea fiilis! Montaa puhdasta rataa ei tullut ja lopulta sijoituksemme oli kolmas, osallistujia oli jopa viisikymmentä. Kyllä nyt on Nila porkkanansa ansainnut


14.01.2012: Pakkanen paukkui jopa -30 aamulla ja iltapäivällä asteen laskivat roimasti lähelle nollaa. Ponit ovat joutuneet olemaan sisällä nyt myöhempään. Tänään oli luvassa jotain erikoista Nilan porukalle, nimittän olin ostanut valmentajamme kehotuksesta jumppapallon! Sää oli aurinkoinen ja muutama aste pakkasta, lunta oli yöllä tullut taas hurjasti. Veimme ponit pihalle ja lopuksi heitimme Nilan tarhaan pallon. Ponit ottivat ja säntäsivät laukkaan ja tarhan kauimmaiseen nurkkaan ihmettelemään kapistusta. Hetken siellä ihmetellessä, ensimmäinen rohkea lähti liikenteeseen. Se oli mountti tamma Tina, ryhmän pomo. Tina saapui pallon luokse ja hetkessä siinä oli neljä muutakin welsh tammaa. Nila uskalsi turvallaan liikauttaa palloa, mutta hetkessä ponilauma säntäsi taas matkoihinsa. Oli se pelottava pallo! Porukan nuorimmaiset olivat keränneet eniten rohkeutta ja uskaltautuivat tökkimään palloa. Ihan täyttä vauhtia ponit eivät menneet mutta hyvä alku oli! Kävin hakemassa pallon pois ja vein sen seuraavaan tarhaan, missä oli lähes samanlainen vastaanotto.


Webdesign © Shady -- Ulkoasun kuvat © MBFoto.eu -- virtuaalitalli / A sim-game stable / virtuaalihevonen / a sim game horse