:: Hornanhovi ::

Savusiluetti

Virallinen nimi Savusiluetti
Rotu, skp Suomenhevonen, ori
Syntymäaika, ikä 26.12.2018 > 11v
Rekisterinumero VH19-018-0097
Väri, säkäkorkeus Punarautias, 156cm
Painotuslaji Estepainotus (110cm)
Tuonut Lissu T.
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Hornanhovi
Meriitit

ikääntyy satunnaisesti - siitoskäytössä


Luonnekuvaus

Sateinen aamu 27. toukokuuta, kello 5 aamulla. Aikainen herätys tiedossa sillä tarkoituksena olisi lähteä hakemaan talliin ensimmäistä oria. Tällä kertaa matka on pitkä joten lähtö on tapahduttava aikasin. Matka oli väsyttävä mutta siitä selvittiin mukavasti. Perillä ori asteli onneksi rauhalisesti kuljestus autoon, ori tiesi luultavasti että tämä ei tulisi enää takaisin. Meidän oli tehtävä tulomatkalla monia pysähdyksiä, koska piti katsoa että Sampollä oli kaikki kunnossa ja vettä sai tarjoilla. Matkan aikana ori onneksi rauhottui mutta alku matkassa Sampo hiukan kolisteli. Lopulta kun pääsimme kotiin Hornanhoviin, jännitys vasta alkoi!

Sampo huomasi auton pysähtyvän ja sammuvan kokonaan, jolloin kolistelu auton sisällä alkoi. Avasimme auton lastaus-sillan alas ja ori katseli pää korkealla taakseen valppaana ja tutkaili rauhallista ympäristöä. Kun saimme orin irti, lähdimme taluttelemaan Sampoä rauhassa pitkin tallin pihoja ja ori näytti kiinnostuneelta paikasta. Välillä Sampo pysähyi pää korkealla ja puhalsi raitista ilmaa sieraimiinsa. Pienen tutkimusmatkan jälkeen veimme Sampon karsinaansa jonne se saisi jäädä kotiutumaan rauhassa ja tutustumaan ympäristöön enemmän seuraavana päivänä.

Olimme todella ylpeitä saadessaan näin upean hevosen talliimme. Vaikka Sampo olikin ori, pystyvät muutkin ihmiset sitä käsittelemään sillä ori on perusluonteeltaan rauhallinen ja säyseä. Kuitenkin hiukan arvaamaton jonka takia sitä ei voi luovuttaa täysin aloitteleville henkilöille. Sampo ei omaa suurta oriluonnetta, vain joskus mikäli tammalla kiima saatta ori tulla levottomaksi. Sampo on liikkeissään todella reipas ja menevä tapaus. Askeleet ovat kuitenkin pehmeät niin ravi kuin laukkakin, erittäin upeat liikkeet ja kuuntelee apuja tarkkaan. Mutta sen verran vaativa ori että Sampo vaatii oikeat opasteet siitä mitä sen tulisi tehdä. Laukkaa ei nosteta ilman puolipidätteitä eikä pohkeenväistöjä mennä ihan millä tahansa avuilla. Kun oria oppii tuntemaan ja olemaan yhtä Sampon kanssa, ratsastus sujuu kuin tanssi.

Taluttaessa on hyvä pitää riimunnarua tuntumalla sillä tämä herra voi joskus kokeilla keksiä taluttajan päänmenoksi jotain mielenkiintoista joten on oltava valppaana. Tammojen lähelle oria saa viedä mutta haistelu etäisyydelle ei eikä varsinkaan silloin, jos tammalla on kiima sillä silloin Sampostä muuttuu levottomaksi. Kaikenlainen hemmottelu on Sampolle kuin taivasta. Rento kevyt rapsuttelu niskasta tai ryntäiltä tuntuu aina niin kivalta että hyvin huomaa kuinka hevonen tosissaan nauttii! Sampoä voi hoitaa niin karsinassa, käytävällä kuten myös ulkona hoitopuomilla. Hyvät käytöstavat omaava ori on helppo hoitoinen ja erittäin mukava luonteinen kaikille ihmisille. Herrkuja ei kuitenkaan orille tulisi antaa sillä kerjäämistä emme halua opettaa, joten mikäli haluat antaa Sampolle jotain palkintoa anna se suoraan karsinaan ruokakaukaloon. Näin hoitamisen aikana kukaan ei näyki sinua hihasta tai takin kulmasta namin toivossa.

Ratsastaessa Sampo on kuuntelevainen ja osaava, tekee pienestä käskystä pyydetyn. Ratsastuksen aikana Sampo ei välitä tammoista, vaikka olisikin kiima, joten reippaasti kentälle vain ratsastamaan! Ehkä saattaa hörähdellä mutta muuten ei reagoi. Esteillä ori meinaa kuumeta liikaa, riittää pelkkä esteen näkeminen ja hevonen alkaa ottaa kierroksia. Ratsastajalta vaaditaan määrätietoisuutta, rohkeutta sekä pitkäjänteisyyttä. Sampoa ei voi antaa kiitää radalla miten se itse haluaa, vaan heti alusta lähtien on otettava ratsastajan tilanne haltuun ja huolehdittava, että ori on kokoajan avuilla. Ennen rataa on hyvä tehdä voltteja, taivutuksia, asetteluja ja takaosan väistöjä. Vauhtiin on hyvä löytää sopiva tempo, se helpottaa jo paljon. Liikaa ei käsijarruna saa olla, sinun täytyy antaa hevoselle tilaa ja vauhtia hypätä. Ennen estettä tarvittaessa reipas ja napakka selkeä pidäte, sitten heti löysää ja tilaa hypylle.

Sukutaulu

i. Kulokuutamosh, rt, 157cm
evm
ii. Katajakalliosh, vprt, 161cm iii. Vaskivuori
iie. Kuparikyyneliä
ie. Tulitähtish, rt, 153cm iei. Saarisillan Lieska
iee. Talvikki
e. Sarastussh, tprt, 161cm
evm
ei. Hämärähiipijäsh, prt, 163cm eii. K.K. Hulina
eie. Valonvaanija
ee. Valakujan Eevish, trt, 160cm eei. Havuhamina
eee. Valakujan Juuli

Jälkeläiset

Varsa Syntymäaika Vanhempi Omistaja Muuta
t. Hornanhovin Noidankielo 02.02.2020 Kaipuunkielo Calla

Kilpailukalenteri


» Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
» Nopeus ja kestävyys:
» Kuuliaisuus ja luonne:
» Tahti ja irtonaisuus:
» Tarkkuus ja ketteryys:

Esteratsastuksessa op ( vt. / )

Tavoitteet & saavutukset

    ★ Kilpaillut vain porrastetuissa kilpailuissa
    ★ Tavoitteena ERJ:n laatuarvostelu.

    29.02.2020: ERJ-cup - 110cm -- 8/99

Päiväkirja

☆ Estevalmennus - valmentaja Pierre

Sorel saapui estevalmennukseen yhdessä suomenhevosori Sampon kanssa, joka vaikutti alkusilmäyksellä oikein näppärältä ja menevältä suomalaiselta. Ratsukko aloitteli alkuverryttelyillä, jotka suoritettiin tehokkaasti käynnissä sekä ravissa molempiin kierroksiin. Sorel pyrki löytämään Samposta jarrut jo heti alusta pitäen tekemällä äkkinäisiä pysähdyksiä käynnistä sekä ravista - näin työskentely helpottuisi esteiden pariin siirryttäessä. Lisäsin kentälle muutamat puomit, joille ratsukko tuli jokaisessa askellajissa käynnistä aloittaen. Puomiharjoituksella hevonen saataisiin terävämmäksi, ja tämä ymmärtäisi omien jalkojensa olinpaikan paremmin ennen esteille siirtymistä. Sampo kiihdytteli paikoittain turhankin vauhdikkaasti puomeja kohden, mutta Sorel pystyi suurimmaksi osaksi hillitsemään orin menoa.

Tänä päivänä keskittyisimme ratsukon kanssa pääasiassa kaarevalla uralla sijaitsevan kolmen esteen sarjan hyppäämiseen. Tehtävä vaatisi tarkkuuden ja ketteryyden lisäksi myös vauhtia, sillä esteet tulevat nopeasti eteen ja ponnistusvoimaa tarvitaan runsaasti. Sarjan hyppääminen aloitettiin pienien kavalettien avulla, mikä valmistaisi ratsukkoa suurempiin estekorkeuksiin. Kaksikko aloitti sarjan varmasti, vaikka Sampo hieman rynnäköikin kohti puomeja - Sorel hidastit tätä kuitenkin ohja- ja painoavuilla. Nostin esteitä noin 60 senttimetriin, minkä jälkeen kehotin ratsukkoa tulemaan sarjan uudelleen. Sorel ohjasi orin varmalla otteella kohti ensimmäistä estettä, jolle ratsukko tuli luotisuoralla lähestymisellä. Hyppy lähti hieman vinosta, mutta nopeilla liikkeillä ratsukko paikkasi virheen ja suuntasi kohti seuraavaa estettä, joka ei tuottanut suurempia ongelmia. Sarjan viimeinen este oli tiukan kaarroksen päässä, joten Sampo joutui tosissaan asettamaan itseään, jottei olisi kaatunut omiin jalkoihinsa. Ketterä ori hoiti homman kuitenkin kotiin ja myös viimeinen este suoritettiin kunnialla.

Lopuksi nostin jokaisen esteen vielä 90 senttimetrin korkuiseksi, minkä jälkeen pyysin ratsukkoa tulemaan sarjan vielä kerran uudelleen - tällä kertaa kuitenkin päinvastaiseen suuntaan. Sampo ei millään meinannut tajuta, että tällä kertaa sarjaeste mentäisiinkin toiseen suuntaan, vaan yritti itsepintaisesti suunnata ensimmäisellä ja toisella kerralla ensimmäisen esteen virkaan toimittanutta pystyestettä. Pienellä suostuttelulla Sorel sai orin vaihtamaan kierrosta ja suuntamaan okserille päin. Ensimmäinen kerta "väärään" suuntaan oli ilmiselvästi haastava Sampolle, joka oli jo ehtinyt tuudittautua toisen kierroksen tuomaan rytmiin. Toisella kerralla sarja meni jo paremmin ja kolmas yritys onnistui jo ongelmitta - Sampo meni sinne, minne käskettiin ilman turhaa vastaan pistämistä. Ratsukko aloitteli lopuksi itsenäiset loppuverryttelyt.


☆ Estevalmennus - valmentaja Pierre

Sampo saapui estevalmennukseen yhtä reippaanoloisena kuin mitä se oli ollut aikaisemmassa pitämässäni valmennuksessa. Myös tässä valmennuksessa ratsastajana toimi orin omistaja Sorel, joka aloitteli Sampon kanssa valmennuksen alkuverryttelyillä. Ori liikkui hyvin allensa polkien, eikä puskenut annettujen apujen läpi. Orista kuitenkin huokui energisyys, ja tämä käyttäisi varmasti tilaisuuden hyväkseen, jos ratsastaja sattuisi vahingossa antamaan hevoselle liiaksi päätäntävaltaa. Sorel oli kuitenkin tietoinen Sampon aikeista, ja piti tämän visusti maankamaralla alkuverryttelyjen ajan.

Tämän päivän tehtäväksi olin valikoinut normaalia kapeampien esteiden harjoittelun, mikä vaatisi tarkkuutta sekä uskallusta sekä ratsulta että ratsastajalta. Olin sijoittanut kentälle muutaman 50-70 senttimetriä korkean, kapeanpuoleisen esteen, joita korottaisin ratsukon suoriutumisen mukaan. Sorel ohjasi Sampon lyhyen puomiharjoituksen jälkeen kohti yksittäistä estettä. Sampo lähestyi estettä vauhdilla, mutta Sorel pidätti tätä ja ohjasi tämän tarkasti keskelle estettä. Sampo hieman kummasteli kapoista estettä, mutta ponnisti kuitenkin kuuliaisesti sen toiselle puolelle. Ratsukko lähestyi esteitä myös kaarevalla uralla, mikä teki tehtävästä astetta haastavamman. Kerran Sampo ei saanut itseään millään kääntymään esteelle, vaan ratsukko joutui juoksemaan esteen ohi ja yrittämään uudelleen. Ohja- ja pohjeapujen yhteistyöllä ori kuitenkin saatiin taipumaan myös tiukkoihin käännöksiin.

Kun ratsukko oli suoriutunut esteistä matalilla estekorkeuksilla, nostin esteet 80-90 senttimetriin. Ratsukko hoiti lähestymiset huolellisesti loppuun asti, eikä Sampo enää kiihdyttänyt vauhtia oman mielen mukaan, mikä hankaloitti lähestymisiä. Ori ponnisti itsevarmasti korkeimmista esteistä huolimatta, eikä laskeutumisetkaan olleet hullumman näköisiä. Ratsukko kokeili lopuksi vielä pari kertaa kahden esteen sarjaa, jottei työskentely menisi kovin yksipuoliseksi. Hikiläikät näkyivät jo selvästi orin lavoilla, joten ratsukko sai aloitella itsenäiset loppuverryttelyt kaikissa askellajeissa.


☆ Estevalmennus

Kipakka herra esitteli itseään ylpeänä ratsukon ravatessa kaviouralla. Sitä oli upeaa seurata vierestä, ja vielä myöntää kuinka hienosti ori oli kehittynyt. Ratsukko osasi nyt puhaltaa jo yhteen hiileen ja keskittyä. Hevosella on ollut pienimuotoisena ongelmana säilyttää maltti ja keskittyminen. Välillä ratsastajan avut unohtuvat ja muut asiat kentällä on paljon kiinnostavampia. Ori on saatava pysymään avuilla ja säilyttämään keskittyminen työskentelyssä. Se ei aina ole kovinkaan helppo homma. Olin tehnyt kentälle pienen esteradan, jossa oli okseri, kahden sarja ja pari pysty estettä. Siirryin itse kentän laidalle seuraamaan, kun ratsukko lähti suorittamaan antamieni ohjeiden mukaisesti rataa. Sampon innostus alkoi jälleen puskemaan päälle ja vauhti oli välillä liian kova, jolloin puomit kolahtelivat ilkeästi, onneksi ei pudotuksia tullut. Hevosen ilmeistä ja eleistä huomasi, kuinka kolina ärsytti sitä. Sarjalla askeleet jäivät pitkäksi ja este tuli hieman yllättäen ja pomppu oli sen mukainen. Kehotin ratsukkoa keräilemään itseään radan jälkeen, jotta seuraava yritys olisi paljon hallitumpi. Sampo heitteli päätänsä innoissaan, mutta lopulta ratsastaja sai orin ruotuun ja esterata ylitettiin mallikkaasti. Kevät varmasti tekee tehtävänsä, kun jokaisesta asiasta tämä hevonen tuntuu innostuvan. Ratsukko lähti lopuksi maastoilemaan loppu käyntejä, kun minä taas sain hirveän työurakan niskaan ja sain raahata kaikki esteet pois kentältä. Pientä hiomista täytyy tehdä, jotta kesän tavoitteet täyttyvät.


☆ Estevalmennus

Seisoskelin kentällä ja odottelin myöhässä tulevaa ratsukkoa. Keväinen aurinko porotti taivaalla, tuoden erittäin pirteän ja iloisen mielen. Ratsastaja näytti kovin nyrpistyneeltä kentälle saavuttuaan, ehkä kaikki ei ole mennyt nappiin. Ratsukko sai suorittaa alkuun veryttelyn täysin omatoimisesti. Sillä aikaa minä alkaisin rakentelemaan meille esteitä. Alku alkoi hieman koheltaen, kun ori alkoi kokeilemaan ratsastajansa rajoja ja hermoja. Kehotin ratsastajaa rauhoittumaan, sillä kiukkuinen mielentila vaikutti hevoseen kummasti. Pääty-ympyrälle tekemään asetuksia, taivutuksia ja herättelemään sitä hevosta avuille. Hermojaan on aivan turha menettää, siitä ei tule yhtään mitään. Hengittää syvään, istuu syvälle satulaan ja alkaa keskittyä. Hiljalleen ori alkoi taipua ratsastajansa tahtoon ja homma alkoi toimia. Hevonen tuntui kuulemma jo kevyeltä ja voisimme aloittaa valmennuksen. Aluksi ratsukko teki tempo harjoituksia, jonka jälkeen laukassa vähän ympyröitä ja laukanvaihto harjoituksia. Viimeinen tarkistus, oliko hevonen kuulolla. Olin kasannut kentälle okserin, jota oli tarkoitus harjoitella. Sampo vaikutti todella keskittyneeltä ja rauhalliselta, mitä yleensä se ei ole. Esteen ori ylitti todella hienosti, vaikka pienet takapään heittelyt se antoikin esteen jälkeen. Ratsastaja tiesi hevosensa ja osasi niitä myötäillä. Myös kolmen sarjan Sampo suoritti todella puhtaasti, nyt meni askellukset oikein ja tempo oli täydellinen. Todella upeaa! Ratsukko on varmasti harjoitellut ahkerasti, sillä nyt on selviä tuloksia nähtävissä. Olen aina antanut pieniä kotiläksyjä ratsastajalle, missä parantaa ja luulen, että opit alkavat hiljalleen menemään perille.