:: Mairoth Shetlands ::

Caysa v.d. Sauther

Nimi Caysa v.d. Sauther
Rekisteritiedot VH18-017-0331
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, tamma
Väri, säkäkorkeus Rautias, 103cm
Syntymäaika, ikä 03.06.2018 - 24-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus (noviisi)
Ex-omistaja Maybeck Stud
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Mairoth
Saavutukset KTK-III, VVJ-I, SHLA-II

03.06.2018 - 25.08.2020

Maailman monin poni Caysa on Maybeckin keulaponeja, sillä tamma sopii monipuolisesti niin näyttöön kuin käyttöönkin. Ei ole varmasti olemassa Maybeckin tapahtumaa, jossa Caysa ei olisi ollut mukana, sillä se sopii rauhallisen sekä sosiaalisen luonteensa vuoksi niin juhlakatrilleihin, lasten syntymäpäiväjuhlille, rekiponiksi kaupunkipäiville, terapiaratsastukseen sekä tietysti ihan vain näytettäväksikin. Ja mikä parasta, Caysa oikeasti nauttii kaikesta siitä, mitä ihminen sille tarjoaa - se on aina kaikessa mukana korvat höröllä lempeä ilme silmissään. Vaikka Caysa on oikea puuhatäti joka olisi aina menossa, nauttii se kuitenkin myös pitkistä harjaustuokioista tallikäytävällä sekä ei niin tapahtumarikkaista sunnuntaimaastoista pitkän kaavan kautta kävellen.

Caysa on erittäin miellyttävä ajaa, sillä se on kuuliainen ohjastajan antamille avuille ja kaiken hyvän lisäksi erittäin osaava. Jos meillä Maybeckissä olisi pelkästään aikaa, olisi Caysalla varmasti mahdollisuuksia edetä valjakkoponin urallaan aika korkeallekin - ei liene vahinko, että joku on joskus yrittänyt ostaa tamman maan edustajaksi ponimaajoukkueeseen. Onneksi Caysa ei kuitenkaan ymmärrä mahdollisuuksiaan sen pidemmälle ja on varsin tyytyväinen siihen, mitä sille Maybeckissä tarjotaan. Se on kärryjen edessä aina innostunut, se etenee sulavasti ja energisesti tehtävältä toiselle. Koulua ajaessa Caysan vahvuuksina ovat ehdottomasti näyttävät keskiaskellajit, joiden lisäksi se kantaa itseään todella upeassa, korkeassa muodossa. Tarkkuudella ja maratonilla pienen tamman vahvuuksiksi on muodostunut pyhä kolminaisuus ketteryydestä, kestävyydestä sekä rohkeudesta, jonka avulla tamma on tuonut itselleen läjän ruusukkeita kotiin kovatasoisessakin kilpailussa.

Vieraissa paikoissa Caysa seuraa mielellään tapahtumapaikan vilinää ja vilskettä, mutta ei suotta tartuta nopeatempoisuutta tai stressiä itseensä. Pitkillä kisa- tai valmennusmatkoilla Caysa on kuin kotonaan, sillä tammalle tärkeintä tuntuu olevan jonkinlaisen tekemisen lisäksi oma rauha pienessä yksiössä aimo annoksen heinän kera. (kirjoittanut Maybeck Stud)

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Camarshe, rt, 101cm
evm
ii. Canalshe, rt, 102cm iii. Caahaus
iie. Ethiopia C
ie. Wilra v.d. Fallowershe, rt, 94cm iei. Strau v.d. Pholhocks
iee. Cyndra v.d. Fallower
e. Kajsa v.d. Sauthershe, rt, 103cm
evm
ei. Gynethershe, rt, 103cm eii. Galileo
eie. Samantha
ee. Kayma v.d. Shotdockshe, rt, 98cm eei. Shoot v.d. Kerawell
eee. Kanya v.d. Shuutedom

 ★ Lue sukuselvitys

t. Maybecks Trick&Treat s. 01.09.2018 isä. Metsäkylän Oodi om. Huvitus KTK-III
t. Maybecks Caya s. 02.11.2018 isä. Thalewyn v. Belmont om. Crimis KTK-III
o. Huvin Daan Roqué s. 22.04.2019 isä. Riddlehill Rooij om. Maybeck Stud KTK-II
t. Mairoth Cayrooja s. 19.09.2019 isä. Riddlehill Rooij om. Sorel
o. Mairoth Thorium s. 03.08.2020 isä. Razzmatazz X om. Tuulia T.» Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
» Nopeus ja kestävyys:
» Kuuliaisuus ja luonne:
» Tahti ja irtonaisuus:
» Tarkkuus ja ketteryys:

Valjakkoajossa op ( vt. / )
★ Kilpaillut vain porrastetuissa kilpailuissa.

★ 15.09.2018: Huvitus SHLA VVJ-Cup, noviisi - 4/36
★ 15.09.2018: Huvitus SHLA KRJ-Cup, HeB - 5/35
★ 20.05.2019: Huvitus SHLA VVJ-Cup, noviisi -- 4/32

28.02.2019: Stall Fernweh - irtoSERT -- pt. birdie

26.09.2018: Maybeck Stud - RCH

Päiväkirja ja valmennukset

02.09.2018: Valjakkoajovalmennus - valmentaja Dimma

Maybeck Studissa minua odotti Amelien ja shetlanninponitamma Caysan valjakkovalmennus. Olin hieman myöhässä, kiitos pikkuveljeni, joka ei palauttanut autoani ajoissa. Olin soittanut Amelielle, että he voisivat mennä jo lämmittelemään. Onneksi olin vain hieman myöhässä, mutta minua hävetti silti aivan suunnattomasti, kun suuntasin tallin kentälle, jossa kaksikko olikin jo pyörimässä. Pahoittelin tullessani kentälle ja aloin saman tien kertoa hieman valmennuksen kulusta. Tarkoituksena oli keskittyä hieman tarkkuuteen ja aloinkin laitella kartioita kentälle. Caysa näytti siltä, että se olisi voinut lähteä lentoon, jos olisi saanut luvan. Poni eteni todella kuuliaisesti, mutta pilke silmäkulmassa. Tamma tutkaili tarkasti mitä puuhailin ja tervehtikin minua höristen, kun en ollut enää niin pelottava uusi mörkö.

"Hyvä hyvä, juuri noin", kehuin kaksikkoa, kun olimme päässyt hieman syvemmälle valmennukseen ja kaksikko läpäisi muutaman peräkkäisen portin onnistuneesti. Alkuvalmennuksesta Caysa oli ollut hieman liian innokas, eikä tarkkuus ollut aivan kohdillaan. Poni eteni kuitenkin rohkeasti ja ketterästi. Valmennuksen edetessä myös Caysan tarkkuus parani ja en voinut uskoa silmiäni, miten kaksikko vain sujahti porttien läpi ketterästi ja nopeasti. Eteneminen oli sulavaa ja energistä ja huomasi, että menosta nauttivat kaikki kolme, Amelie, Caysa ja minä. Amelie otti todella hyvin neuvoni vastaan ja teki heti neuvojeni mukaan. Näin saatiin todella onnistunut valmennus ja loppuverryttelyjen aikana annoinkin kattavan kommentin valmennuksesta ja totta kai myös kannustukseni tulevaa varten.

06.10.2018: Valjakkoajovalmennus - valmentaja Jaana K.

Pitkästä aikaa oli tiedossa muutakin, kuin este- tai kouluvalmennuksen pitoa! Olin lupautunut reissaamaan länsirannikolle valmentamaan Amelie Maybeckiä hänen ja siskonsa omistamalle tallille valjakkoajossa. Oltiin sovittu, että treenattaisiin yhtä kouluohjelmista kentällä ja tallin pihaan saapumisen jälkeen suuntasinkin kulkuni suoraan suurelle kentälle, missä Amelie olikin jo lämmittelemässä rautiasta shetlanninponitammaa.

Aloitettiin heti käymään läpi kouluohjelmaa ja lähdettiin ihan sisääntulosta lähtien liikkeelle. Valjakko saapui ”radalle” oikein hyvin suorassa linjassa ja pysähtyminenkin onnistui todella hienosti kuolaintuntuman pysyen koko ajan tasaisena. Poni siirtyi ohjastajansa käskystä sujuvasti suoraan harjoitusraviin.

Amelie ohjasi poniaan pehmeästi ja Caysa kuunteli erittäin mukavasti eri käskyjä, joita ohjastajaltaan sai.

”Tuu siinä täyskaarrossa ihan pikkusen pitemmälle vielä. Teidän kun pitäis käydä kuitenkin pituushalkasijalla asti. Tulee vähän turhan jyrkkä muuten”, neuvoin ja kerroin samalla seuraavan liikkeen, vaikka Amelie varmasti muistikin kouluohjelman erittäin hyvin, mutta kertaus on tunnetusti opintojen äiti!

Toinen täyskaarto oli juuri sellainen kuin pitikin ja tahti säilyi kokoajan erinomaisena, kuten myös asetuskin.

Caysa ei hyytynyt edes volteilla, vaan ponilla oli erinomainen eteenpäinpyrkimys. Yleensä, kun monellakin hevosella ja ponilla tuppaa vauhti hyytymään voltilla, jollei niitä tietoisesti aja eteen, mutta rautias tamma tikkasi oikein tasaista ja hyvää ravia. Voltin kokokin oli oikein hyvä.

Lisättyyn raviin siirtyminen olisi saanut olla ehkä inan terävämpi, mutta lähti kuitenkin rullaamaan oikein mukavasti ja Caysa polki kunnolla alleen ravin ollessa erittäin hyvän näköistä.

Yleisesti ottaen valmennus sujui erittäin hyvin ja oli miellyttävä katsella osaavan valjakon toimintaa näinkin lähietäisyydeltä. Olen jo varmaan aiemminkin ylistänyt tätä valjakkoa, mutta Amelie ja Caysa ovat erinomainen pari ja heidän yhteistyönsä toimii moitteetta! Amelien pehmeät avut ovat aivan omiaan herkältä vaikuttavalle Caysalle, joka tekee kaikkensa miellyttääkseen ja suorittaakseen työnsä hyvin. Erinomaista!

Päiväkirjamerkintä

Tänään meillä oli kunnia esiintyä uuden ratsastuskoulun avajaisissa, joka oli varsin arvostettu valjakkotoiminnastaan. Minä olin suurisuisena kaupassa paikan omistajan kanssa laukomassa, että kyllä minä sinne voin tulla näytöksen tekemään. Siitähän paikan omistaja innostui, joten tässä sitä ollaan. Olen nyt muutaman päivän valmistellut ponin ulkokuorta koitokseen. Kevät alkaa tekemään tuloaan, kuraa on paikat täynnä ja ponit rakastavat sotkemista. Caysa on varsinainen sotkija ja se on saanut itsensä peiteltyä vahvan savimassan alle. Kyllä oli itku lähellä, kun Saaran kanssa aloimme mutaponia puhdistaa. Ihme kyllä, tuntejahan siinä kului, mutta poni on nyt todella kiiltävä ja hyvän näköinen! Ulkokuoren lisäksi olimme käyneet muutamalla yksityisellä valjakkovalmennuksella, koska Caysa on viettänyt eläkepäiviä ja kunnon radasta on jo tovi kulunut.

Valmennuksessa Caysa oli vähän kankea, mutta fiilis oli tosi hyvä. Saimme kotiläksyksi jumpata Caysaa ja se me todella teimme. Sitä tehtiin ratsain, ajaessa ja tallissa venyttelemällä herkkujen avulla. Se alkoi toimia, koska viimeisissä harjoituksissa Caysa tuntui jo tosi hyvältä ja tiukat kurvin suoritettiin kovalla vauhdilla, eikä tötsien päältä tippunut yhtäkään palloa! Aamulla vielä ponin viimeistely ja sitten voimme lähteä matkaan. Ajomatka oli lyhyt, vain 20 minuuttia. Caysan mukana trailerissa oli Berry tamma.

Tapahtumapaikalle saavuttuani lähdin toimistolle ilmoittautumaan. Saara sai tehtäväksi mennä tarkistamaan ponit ja hiljalleen purkaa kuormaa. Kärryt ulos ja sitten oli ponien vuoro. Caysa katseli ympärilleen ja hirnahti muutaman kerran kirpeästi. Caysa vastasi emänsä huuteluun ja nyt on ainakin meidän ponitammat huomioitu. Caysa ei yleensä itsestään ilmoittele, mutta poikkeuspäiviä riittää. Veimme ponit vierastalliin valmistautumaan. Meillä oli vähän reilu tunti aikaa omaan koitokseen. Saara valmisteli Caysaa sillä aikaa, kun minä yritin päntätä vielä radan muistiini. Olen varsin taitava hermoilija, joten kaikki pitää tehdä moneen kertaan, että ne jäisivät mieleen. Rata oli aika simppeli, kaarteita ja keskellä tiukkoja kujia ja käännöksiä. Nyt minun täytyi toivoa vain, että Caysa on tänään virkeä ja näyttää taitonsa. Tilanne oli kummallinen, koska kyseessä ei ollut mikään kilpailu mutta silti minua hermostutti melkein enemmän, kuin ennen starttia...

Saara oli laittanut kaikki valmiiksi, minun ei tarvinnut kuin nousta kärryille ja lähteä valmistautumaan. Ulkona oli vapaana kenttä, missä tein veryttelyn. Caysa tuntui onneksi virkeältä ja kaarteet sujui mallikkaasti. Kello oli kolme ja nyt oli meidän vuoro. Maneesin ovet aukesivat ja kehotin ponini liikkeelle. Maneesi oli melkein täynnä. Iloinen puheensorina täytti hallin mutta kaikki hiljentyivät, kun kehotin Caysan vauhdikkaaseen laukkaan!

Aluksi laukkasimme maneesia ympäri, haettiin tuntumaa ja sitten aloitimme tehtävän suorittamisen. Vähän jouduin ottamaan kiinni, koska Caysa tuntui innostuvan maneesissa entistä enemmän. Tiukat kaarteet laukassa meni hyvin, ravissa Caysa liihotti tyytyväisenä ja hyvällä askeleella eteenpäin. Kehotin ponin laukkaan ja muutama vaikeampi S-kiemura ja sitten vuorossa oli maneesin keskellä olevat törpöt. Siellä sai olla tarkkana, koska kääntymisiä ja kiemuroita oli vähän mihinkin suuntaan ja tehtävä vaatii kunnolla keskittymistä. Nopeus piti laskea paremmin hallittavaan raviin ja eikun yrittämään! Caysa kuunteli todella hienosti ja reagoi miltein välittömästi pyydettyyn. Loppuun vielä muutama kiemura laukassa ja rata oli suoritettu. Lähdimme reilujen taputusten saattelemana maneesista pois ja oli aika hyvä fiilis! Saara riisui Caysan sillä aikaa, kun kävin juttelemassa paikan omistajan kanssa ja onnittelemassa uudesta tallista. Kotimatka sujui hyvin ja Caysa sai kotona palkaksi muutaman porkkanan ekstrana iltaruoan päälle.ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Mairoth Shetlands
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse