:: Mairoth Shetlands ::

Mairoth Wraithcordéz

Virallinen nimi Mairoth Wraithcordéz
Rekisteritiedot VH20-017-0267
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, ori
Väri, säkäkorkeus Mustanruunikko, 102cm
Syntymäaika, ikä 11.07.2020 - 2-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus (noviisi)
Kasvattaja Sorel / Mairoth
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Mairoth
Saavutukset KTK-I

Lempeä katseinen Corde seisoo korvat hörössä tarhassa ja seuraa ympäristön tapahtumia. Hieman tekisi mieli leikkiä, mutta tarhakaverit on lähtenyt töihin. Muutama nopea laukkaspurtti tarha kulmasta kulmaan ja muutama iloinen pukkihyppy mahtui tähän aurinkoiseen päivään. Tässä on poniori, joka tulee kaikkien kanssa aina toimeen. On ollut ilo saada laitettua nuo viisi oria samaan aitaukseen, jolloin myös suurempi kesälaidunpaikka on varmistettu. Corde on porukan leppoisin yksilö. Se lähtee mielellään painileikkeihin ja vauhtiajoihin mukaan mutta tilanteen muuttuessa turhan vakavaksi, Corde osaa vetäytyä tilanteesta pois. Kun orit jaksavat painia tarhassa keskenään, ei niillä ole tarvetta painia meidän ihmisten kanssa ja kaikki käsittely ja touhuaminen on niin rauhallista ja helppoa. Corde purkaa virtansa hyvin itse ja myös yksin, jos muita ei ole.

Tallissa tumma ori seisoo rauhallisena käytävällä ja korvat vääntyilevät joka suuntaan. Jos joku muu poni päästää pienenkin äänen, Corde vastaa varmasti hirnumalla tai hörisemällä. Tätä ponia voisi kutsua varsin puheliaaksi poniksi. Muista poneista se ei ota lämpöä mutta liian lähellä tammoja se kyllä innostuu ja saattaa mölistä ja hyppiä pystyyn. Tilanteen saa hoidettua niin, että ärähtää hieman kovempaan ääneen ponille ja sanoo napakasti ei. Se yleensä toimii, suurempia sirkustemppuja ei Corden kanssa tarvitse. Se kunnioittaa ihmistä ja sen tilaa ja kevyt narun heilautus kyllä saa ponin antamaan enemmän tilaa, jos on tarvis. Hoitaminen ja käsittely on aina helppoa ja huoletonta, toki orin kanssa joutuu aina olla hieman varpaillaan mutta Corde on huoleton veijari. Kotona se muistuttaa enemmän pystyyn kuollutta ruunaa, kuin tuulitukkaista hurjaa ja uljasta jalostusoria. Tämä käy meille hyvin.

Corde on opetettu ratsastuksen helppoihin kuvioihin ja toimiikin oikein kivana hömpöttelyratsuna kentällä ja maastossa. Se kulkee hyvin kaikissa askellajeissa ja kantaa myös pienemmätkin lapset turvallisesti satulassaan. Jos asioita ruvetaan enemmänkin vaatimaan, Cordesta tulee haastavampi yksilö. Sama tapahtuu myös valjakkoajossa. Ohjastaja alkaa vaatimaan ponilta enemmän työtä, se saattaa aluksi niskotella mutta periksi ei saa antaa. Muuten hommat menevät varmasti läskiksi eikä radalla liikkuva poni näytä lainkaan siltä, miltä sen kuuluisi näyttää. Corde osaa eli siitä ei ponin tekeminen jää kiinni. Alkuveryttely on tärkeä saada poni aktiiviseksi ja eteenpäinpyrkiväksi. Silloin myös kilparadalta voi odottaa hyviä tuloksia.

Cordella on lennokas, ilmava ja hieno ravi. Se astuu hyvin ja käyttää koko kroppaansa liikkumisessa hyödyksi. Ohjastajan täytyy saada pidettyä koottu paketti hyvin kasassa alussa loppuun. Laukka pyörii hyvin ja hyvällä tempolla. Sen täytyy olla aktiivista, jotta liikkeestä tulisi toivotun vahvaa ja aktiivista. Temposta täytyy huolehtia koko ajan, että poni säilyttää sopivan tempon radan alusta loppuun. Ohjastajan keskittymisen herpaantuminen tulee varmasti hajottamaan koko pakan. Corde ei anna mitään helpolla ja laittaakin myös muut täyteen työntouhuun. Se tarvitsee opastusta ja tukea, oli kyseessä tarkkuutta vaativat tehtävät tai vauhdikkaat tehtävät.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Huvin Wraithcrushshe, m, 100cm
VIR MVA Ch, KTK-I
ii. Thunder Nutshe, m, 93cm
Ch, KTK-II, VVJ-I
iii. Thunderbird Pyrlands
iie. Sweet Nut
ie. Gelligaer Cerishe, rn, 102cm
VIR MVA Ch, KTK-I, VVJ-I
iei. Windsor Llion
iee. Gelligaer Caryl
e. Mairoth Cayroojashe, rt, 104cm
VIR MVA Ch, KTK-II
ei. Riddlehill Rooijshe, rt, 99cm
VIR MVA Ch, KTK-I
eii. King Dragontooth
eie. Riddlehill Sinopia
ee. Caysa v.d. Sauthershe, rt, 103cm
KTK-III, VVJ-I, SHLA-II
eei. Camar
eee. Kajsa v.d. Sauther

t/o. Varsan nimi s. 00.00.00000 emä. Nimi om.    » Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
    » Nopeus ja kestävyys:
    » Kuuliaisuus ja luonne:
    » Tahti ja irtonaisuus:
    » Tarkkuus ja ketteryys:

    ♦ Valjakkoajossa op ( vt. / )
★ Kilpaillut vain porrastetuissa kilpailuissa.
★ Tavoitteena VVJ-laatuarvostelu & SHLA

-


Päiväkirja ja valmennukset

Päiväkirjamerkintä

Tänään oli varsin mukava päivä tiedossa, nimittäin Corde pääsi vihdoin nuorten orien laitumelle! Sinne oli tulossa kuusi 2-vuotiasta oria, joista kolme oli meidän tallin tuttuja poneja. Kylmä kevät aiheutti harmaita hiuksia, kun tuntui että laitumet lopettivat kasvamisen mutta nyt kesäkuun alussa näyttää jo paljon paremmalta! On mielenkiintoista nähdä, kuka oreista tänä vuonna ottaa johtajan roolin. Ponien laumakäyttäytymistä on aina jännittävä jäädä seurailemaan ja samalla oppia niiden elämästä paremmin. Siinä myös näkee, kuinka paljon luonteissa voi olla eroja ja kuinka paljon erilaisemmin ponit reagoivat eri tilanteisiin.

Seisoimme laitumella omien ponien kanssa, kun vierailevia poneja vielä talutettiin laidunlankojen sisäpuolelle. Minä seisoin Corden kanssa kauimmaisessa nurkassa ja seurasin tilannetta. Ponini hörähteli ja kuopi etukaviolla maata tarmokkaasti. Corde oli leikkisä kaveri, eikä lainkaan pomottaja, joten ainakaan Corde ei tule olemaan tämän seurueen johtaja. Se on varma. Lopulta kaikki ponit oli saatu laitumelle ja portin aidat kiinni, oli aika päästää poikaporukka irti! Corde lähti kuin tykinkuula kohti muita ja aikamoinen möly lähti pienistäkin poneista. Yllättävän tasainen porukka kokoluokaltaan oli saatu kasaan tällä kertaa.

Porukan suurin musta ori oli selvästi kaikista vahvin vaihtoehto ottamaan porukan johdot käsiinsä. Muutamat orit laittoivat kunnon oripainin päälle, siinä oltiin vuorotellen kahdella jalalla ja siitä samantien kummatkin kumarsivat toisilleen polvillaan, samalla yrittäen purra toisiaan kylkiin ja jalkoihin. Corde lähti vauhdikkaaseen leikkiin mukaan ja kolme ponia lähtivät pidemmälle laidunta kirmaamaan mitä pienistä jaloistaan vain irti sai! Välillä piti käydä kaveria tanssittamassa ja sitten taas lähdettiin vauhdikkaaseen laukkaan. Se oli varsin hauskan näköistä puuhaa. Hyvin näki jo nyt tunnin seuraamisen jälkeen, minkälaiset luonteet näillä on. Osa on selkeästi dominoivampia, johtaja ainesta ja sellaisia, jotka eivät herkästi lähde muita kumartamaan. Osa on taas kevyempimielisiä, jotka eivät niin tuskastu vaikkei nyt tanssit menisi heidän toiveiden mukaan. Osa heittää kaiken niin leikiksi ja läskiksi, että niiden ponien kanssa tulee olemaan kohtalaisen helppo elämä. Corde oli leikkisä, avoin, huoleton ja avoin poni, jonka tulevaisuus orina tulee olemaan varmasti mainio!ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Mairoth Shetlands
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse