Geesje v.d. Koordes

Virallinen nimi Geesje v.d. Koordes
Rekisteritiedot VH21-017-0021
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, tamma
Väri, säkäkorkeus Musta, 101cm
Syntymäaika, ikä 02.12.2020 - 8-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus (noviisi)
Tuonut Sorel (NDL)
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Mairoth
Saavutukset

Annoimme tälle tuontiponille niinkin helpon kutsumanimen kuin Essi. Meillä on vaikka minkä nimisiä poneja tallissa ja välillä kun niitä huutelee laitumella sitä miettii, miksi. Nyt on kerrankin helppo niminen tamma! Essi on eloisa ja leikkisä pakkaus. Energia ei tunnu loppuvan koskaan, joka voi tuoda hieman ongelmatilanteita. Hoitaessa on hyvä hakea Essi käytävälle, koska karsinassa poni härvää ja touhuaa kaikenlaista, eikä meinaa pysytellä aloillaan. Valjaiden tuttu kilinä saa ponin vielä enemmän levottomaksi. Käytävällä tamma pysyy edes jotenkin paikoillaan ja hoitamisesta tulee helpompaa. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat yleensä helposti mutta eläinlääkärin tulo saa tamman hyppäämään seinille. Pelkkä rokotus on tämän ponin kohdalla sellainen taistelutanner, ettei mitään järkeä. Poni ei pysy paikoillaan, riuhtoo ja rimpuilee ja vääntää kaulansa sellaiseen asentoon, ettei suonta meinaa löytyä millään. Yleensä joutuu turvautumaan suuhun laitettavaan rauhoitteeseen, joka taas triplaa eläinlääkärin aikaa mikä ei ole hyvä asia. Hampaita ei voi raspata, ellei poni ole huumattu lähes täysin. Sitä joutuu kaksi ihmistä pitää siltikin päästä kiinni ja mielellään myös kolmas varmistamaan, ettei poni kaadu mihinkään vaan pysyy jaloillaan.

Valjakkoajossa Essi kulkee omalla moottorillaan energisesti ja hyvällä tempolla. Sitä ei tarvitse paljoa lisäämään tempoa, päinvastoin ohjastajan täytyisi saada löydettyä rauhallinen ja tasainen tempo työskentelyyn. Silloin ponin saa paremmin kontrolliin, paremman tuntuman ohjissa sekä ponin käyttämään koko kroppaansa, eikä vain ravaamaan turpa pystyssä. Kun Essin saa kulkemaan nätissä muodossa, sen liike on äärimmäisen kaunista. Takaosa työskentelee vahvasti mukana, polvet nousevat korkealle ja tamma kulkee kuin mikäkin kouluratsu. Vaikka poni on energinen ja menevä tapaus, sillä riittää kärsivällisyys myös pysähdyksiin ja peruutuksiin. Se oli asia, jota olemme joutuneet treenaamaan todella paljon. Luonnollisesti Essi etenisi vain eteenpäin, mutta koska jotkut tehtävät vaativat myös pysähdyksen ja peruuttamisen, on ponin suoriuduttava myös niistä tehtävistä. Ratsuna Essi ei ole koskaan toiminut, eikä ole tarvettakaan. Tallissa on nyt niin monta ratsuksi soveltuvaa ponia, että Essi saa nauttia valjakkoponin virasta.

Laitumella Essi on leikkisä muita poneja kohtaan mutta myös nöyrä. Jos joku ei sen seurasta nauti, Essi siirtyy pois tilanteesta ja kokeilee onneaan toisen ponin kanssa. Se on hyvä, että laumassa on yksi personal trainer, joka pitää porukan liikkeessä, ettei heinämahat pääse leviämään ihan holtittomasti. Koskaan Essi ei ole kenellekään mitään pahaa tehnyt, vaikka se on muutamia kertoja saanut vahvan tamman päällensä. Essi on helppo ja sopeutuvainen joka tilanteessa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Graaf v.d. Koordesrn, 100cm
evm
ii. Leeuwen van Ulsensm, 96cm iii. -
iie. -
ie. Anje v.d. Koordestrn, 103cm iei. -
iee. -
e. Loesje van der Trinenrn, 104cm
evm
ei. Barends de Wezeptrn, 105cm eii. -
eie. -
ee. Martje de Thijenrt, 100cm eei. -
eee. -


o/t. Varsan nimi s. 00.00.0000 isä. Nimi om.    » Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
    » Nopeus ja kestävyys:
    » Kuuliaisuus ja luonne:
    » Tahti ja irtonaisuus:
    » Tarkkuus ja ketteryys:

    ♦ Valjakkoajossa op ( vt. / )
★ Kilpaillut vain porrastetuissa kilpailuissa.
★ Tavoitteena VVJ-laatuarvostelu & SHLA

Päiväkirja ja valmennukset

12.01.2020: Päiväkirjamerkintä

Tallin ponitilanne oli ollut jo hetken siinä pisteessä, että vanhempien ponien pois lähtiessä tallilla on ollut liian monta tyhjää karsinaa. Myös käyttöponien määrä oli laskenut paljon, johtuen valitettavasta ponien vanhentumisesta, joten uusien ponien etsintä oli ajankohtaista. Liian kauan olen saanut nauttia vähäisestä ponimäärästä mikä taas on ollut itselleni vähemmän työtä arjessa. Tilanne on saanut muutoksen, nimittäin shoppailin Hollannista muutamasta eri siittolasta yhteensä kuusi uutta ponia! Siinä oli tallitytöillä naama kysymysmerkkinä, kun uutiset heille kerroin.

Niin vain muutaman kuukauden odottaminen oli vihdoin päättynyt ja autollinen uusia poneja saapui talliin! Lentokentältä ponit oli noutamassa meidän luottokuljettaja, joka taas helpotti omaa tilannetta paljon kun ei tarvinnut itse lähteä poneja noutamaan vaan pystyin valmistelemaan kaiken kunnolla valmiiksi. Talliin oli kerääntynyt enemmän porukkaa ja jännittynyt tunnelma oli aistittavissa kaikissa. Kun suuri hevosauto vihdoin kaarsi pihaamme ja pysähtyi, autosta kuului ainakin kolmen ponin kimakat hirnahdukset. Läheisessä tarhassa olleet ponit jättivät ruokailun välittömästi kesken, höristi korviaan ja lähti ravaamaan aidan viereen.

Viimeinen autossa ollut tuontiponi oli äärimmäisen kaunis tamma, Essi. Sen silmistä näki innostuneisuuden ja elämän ilon, jota toivoisi näkevän useammallakin ponilla. Essi asteli autosta ulos hieman levottoman oloisena. Jalat eivät meinannut pysyä aloillaan mutta se sallittakoon tälläisen matkan jälkeen. Tarhan poneille Essi hirnahti kimakasti ja poni sai muutamalta vastauksen. Sitten tamma pysähtyi kuin seinään, seisoi hetken paikoillaan aivan liikkumatta korvat osoittaen eteenpäin kohti tallia, ja lähti rauhallisena liikkeelle. Tallissa oli jo viisi tuontiponia ja tilanne alkoi olla jo rauhallinen, myös orien osalta. Essi asteli talliin ja ilmeisesti lattia tuntui kovin kuumalta kavioiden alla, kun poni ravasi vierelläni innostuneena. Karsinassa se nuuskutteli joka nurkan ja maisteli seinät, kupit ja lattiaa, kunnes tyytyi rouskuttamaan heiniään. Nyt oli kaikki ponit saatu onnellisesti talliin ja voi että miten hienot ponit Hollannista meille tulikaan!ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Mairoth Shetlands
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse