:: Mairoth Shetlands ::

Wiltshire Kenzo

Virallinen nimi Wiltshire Kenzo
Rekisteritiedot VH18-017-0228
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, ori
Väri, säkäkorkeus Hopearuunikko, 101cm
Syntymäaika, ikä 01.06.2018 - 13-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus (noviisi)
Ex-omistaja Kida (GBR)
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Mairoth
Saavutukset Ch, KTK-II, VVJ-I

Kevään odotetuin reissu oli vihdoin edessä, nimittäin shetlanninponien jalostusarvostelu tilaisuus britanniassa. Olen odottanut melkein vuoden tätä päivää ja nyt voin huokaista, kun istuin lentokoneessa muiden ponihullujen ympäröimänä. Matka sujui hyvin ja saavuimme britteihin myöhään illalla. Aamulla suuntasimme yhdelle suurimmissa shetlanninponi siittolalle. Matkan tarkoitus oli päästä seuraamaan tämän maan ponitarjontaa, tietenkin oreja silmällä pitäen. Kaksi upeaa päivää saimme viettää hienojen shettisten parissa ja mikä parhain heti oli? Se, kun allekirjoitin ponin uuden omistajan papereita ja passi vaihtoi omistajaa. Mukaani lähti yksi erittäin mielenkiintoinen poniori, joka oli myös mushroom kantaja!

Yllättävä ostos aiheutti matkalaisillemme hieman harmaita hiuksia, kun ponin vienti Suomeen toi omia ongelmia ja asioiden ajamista. Lopulta saimme kaikki asiat järjestykseen ja pääsin samalla lennolla ponin kanssa kotiin. Kenzo on todellinen herrasmies, mutta perinteisen orimainen pörhistelijä. Se on tottunut reissaamaan pitkiä matkoja, niin laivalla kuin lentäenkin, joten Suomeen tuominen ei tuottanut ongelmia. Suomeen saapuessa Kenzo aiheutti eriäviä mielipiteitä. Osa oli sitä mieltä, että ori on liian kevyt eikä lainkaan shetlanninponin rotumääritelmän kmukainen. Osa napisi varmaan kateuttaan, en tiedä. Halusin kuitenkin näyttää muille, että Kenzo on todellakin hieno ja hienon luonteen omaava, tuleva jalostusori.

Kenzo ei ole lasten käsittelyyn sopiva yksilö, vaikka kovin kiltti se on yleensä. Kotona ori on leppoisa kaveri, se ei paljon reagoi muihin poneihin, jotka kävelevät käytävällä mutta jos joku erehtyy päästämään pienenkin äänen, Kenzo reagoi välittömästi ja kerää ryhtinsä. Hoitaa voi myös karsinassa - jos edessä on heinää tai jotain tekemistä, kaikki menee hyvin mutta jos poni tylsistyy, se pyörii ja hyörii tylsistyneenä. Aivan kuin se nauttisi ihmisen kiusaamisesta, kun yleensä jatkuvaan pyörimiseen menee hermot keneltä tahansa. Muista poneista on hyvä pysytellä kaukana. Vaikka käsissä on kohtalaisen pieni poni, sillä on paljon voimaa ja Kenzon perus liikkeisiin kuuluu todella napakka etujalan nostaminen, jos jollekin orille täytyy uhitella takaisin. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, että jos poni kalauttaa kaviollaan sinun polveesi, voin luvata, että kyllä tuntuu!

Vieraissa paikoissa Kenzo on levoton ja vähän stressaantunut. Se ei malttaisi pysyä paikoillaan, vähän kaikille pitää jotain huudella ja esitellä upeaa olemustaan kulkemalla mahdollisimman ryhdikkäästi. Kenzoa ei kannata raipalla naputella koko päivää, vaan kerran komentaa kunnolla, niin käytöstavat löytyvät taas hetkeksi. Tarpeeksi kiukustuessaan se saattaa nousta joitakin kertoja pystyyn. Tutut taluttajat tietää ponin temput, joten he osaavat varautua tähän.

Kenzo on opetettu vain ajolle, satulaa sillä ei koskaan ole selässä ollut, enkä koe tarvetta enään tässä vaiheessa sitä sille opettaakaan. Kenzo liikkuu mielellään, eikä sitä tarvitse piiskalla kehotella montaa kertaa lisäämään vauhtia. Kenzolla on todella näyttävä ravi ja laukkakin pyörii hyvin. Poni kantaa itseään hyvin ja sen askellus ja liike on kauniin tasaista. Tarkkuutta vaativat tehtävät joskus kysyvät hermoja, on päiviä kun mikään ei onnistu mutta jos Kenzo saa hermonsa hallittua, se tekee hyvin pyydetyt asiat. Koulukoe on ehdottomasti tämän ponin vahvuuksia. Kenzon kanssa on kiva lähteä pidemmillekin lenkeille tallin maastoreiteille. Ori kävelee reippaasti, eikä löntystä, joten matka taittuu yllättävän mukavasti. Kesällä Kenzoa on mukava mennä uittamaan läheiselle järvelle. Poni todellakin nauttii vedestä ja piehtaroi sekä ui todella mielellään!

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Wiltshire Kaylpsoshe, hprn, 102cm
evm
ii. Kaisershe, hprn, 100cm iii. -
iie. -
ie. Wiltshire Disashe, rt, 104cm iei. -
iee. -
e. Wiltshire Windishe, rn, 100cm
evm
ei. Olleyshe, m, 105cm eii. -
eie. -
ee. Wiscashe, rt, 101cm eei. -
eee. -

 ★ Lue sukuselvitys

o. Devils Earth To Enzo s. 12.06.2018 emä. Maisie v. St. Biervliet om. indy
o. Mooncloud’s Karuso s. 23.07.2018 emä. Kenmore Stormi om. Liia KTK-III, VVJ-II
t. Huvin Hennequin s. 18.04.2019 emä. Daanohr Haute Couture om. sarqquu KTK-III
t. Mairoth Clowésia s. 01.09.2019 emä. Gelligaer Ceri om. Sorel Ch, KTK-II
o. Mairoth Empire Strikes Back s. 02.07.2020 emä. Imperial Mission om. Sorel    » Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
    » Nopeus ja kestävyys:
    » Kuuliaisuus ja luonne:
    » Tahti ja irtonaisuus:
    » Tarkkuus ja ketteryys:

    ♦ Valjakkoajossa op ( vt. / )

★ Kilpaillut vain porrastetuissa kilpailuissa.
★ Tavoitteena VVJ-laatuarvostelu & SHLA

15.02.2019: SHLA-Cup - VVJ noviisi -- 2/45
20.05.2019: SHLA-Cup - VVJ noviisi -- 3/32

♦ 16.03.2019: Adina - irtoSERT -- pt. Jannica
♦ 29.04.2019: Susiraja - irtoSERT -- pt. Lissu T.

Päiväkirja ja valmennukset

22.01.2019: Päiväkirjamerkintä

Suuri hevosauto kaartoi tallin pihaan. Olin tallissa siivoamassa karsinoita kun kuulin auton äänen, laskin talikon kädestäni ja astelin ulos auton luokse. Tallityttömme Mira seurasi minua pihalle - hän oli odottanut monta viikkoa juuri tätä päivää! Kun Sinna oli ulkomailla valmentautumassa, Mira sai toimia minun oikeana kätenä, joten teimme yhdessä muutamasta upeasta shetlanninponista ostotarjouksen ja se hyväksyttiin! Mooncloud oli vähentämässä ponikantaansa ja minä olin paikalla kuin kärppä. Vaikka surulliselta tuntui, että taas yksi hieno talli vähentää ponejaan, oli tämä meidän tilaisuus saada talliin uutta linjaa briteistä!

Hevosautossa oli syvä hiljaisuus. Ei kuulunut pientäkään ääntä ja Mira jo totesi, oliko autossa yhtään ponia. Kuljettaja tuli aukaisemaan takaovea, jolloin autosta kuului kimakka hirnahdus. Kyllä siellä ainakin joku oli! Matka oli kuulemma sujunut hyvin ja lentokoneessa nämä ponit olivat ensimmäistä kertaa, mutta silti kaikki osasi käyttäytyä ja ruokakin maistui. Ponien matka on ollut pitkä, joten en jäänyt aikailemaan vaan aloitimme purkamaan ponilastia talliin. Siellä oli kaikki laitettu valmiiksi ja karsinassa oli vedet ja heinät odottamassa reissulaisia.

Kolmantena autossa pois pääsyä odottaa hopearuunikko tukkajumala Kenzo. Tämä poni oli se, mitä Mira oli odottanut kaikista eniten ja nyt hän sai ilon ja kunnian viedä poni uuteen karsinaansa. Mira rapsutti rauhallista Kenzoa ja talutti tämän autosta pois. Kenzo haisteli uusia tuoksuja tyyneesti, vaikka läheisessä tarhassa oli menossa sellaiset rallit että huh! Kenzo asteli talliin mitään sanomatta, melkein outoa käytöstä orilta. Karsinoihin oli viety jo kaksi muuta oria, jotka välittömästi hirnahtivat, kun kavioiden kopina alkoi kantautua tallin käytävällä. Kenzo pyörähti karsinassa muutaman kerran ympäri, kunnes tyytyi syömään heinäänsä. Tämä poni tulee olemaan kyllä helppo!


04.06.2019: Valjakkovalmennus

Kiukutteleva ja oikutteleva ori aiheutti päänvaivaa jo omassa karsinassaan. En ollut niin onnellinen tämän päivän valmennuksesta, koska itse poni oli todella omapäinen temppuilija! Mikään ei tunnu sujuvan. Lopulta kun taistelun jälkeen sain ponille valjaat niskaan ja kärryt kiinnitettyä, lähdin taluttamaan ponia ulos. Nousin kärryille ja kappas, ponini seisoi kahdella jalalla ja viskoi vimmatusti etujalkoja ilmassa. Huokasin syvään. Matka jatkui kohti valjakkorataa ja paikalla olikin jo valmentajani Sari.

Kenzo narskutti kuolaimia ja velloi kielellään niitä ärsyttävästi. Keskittyminen tuntui olevan vain kuolaimissa, eikä itse työnteossa. Napautin kevyesti ponia lautaselle piiskalla ja sehän sätkähti niin, että taas oli nelijalkaisesta muuttunut kaksijalkainen. Kenzo rauhottui kun aloimme ravaamaan uralla. Teimme tempoharjoituksia, käyntiä ja ravia. Hiljalleen myös Kenzo alkoi keskittymään työskentelyyn ja hommat alkoivat sujua. Pujottelussa Kenzo olisi mennyt suoraa linjaa eteenpäin eikä sitä huvittanut pujotella yhtäkään kartiota. Laskin ravista käyntiin ja sain ponin menemään pienen taistelun jälkeen kartiot. Päivä oli aivan kamala jo aamusta, eikä se tästä ole parantunutkaan. Eniten minua ärsytti se, että Kenzo on todella taitava ja osaava valjakkoponi, silloin kun se vain haluaa! Tänään se ei todella halunnut...

Laukassa tiukat kaarteet menivät vähän pitkiksi ja poni kompuroi jonkin verran. Pehmeä hiekka vain pöllysi kun Kenzo kirmasi eteenpäin aivan liian vauhdikkaasti. Jouduin tosissani tekemään ohjien toisessa päässä työtä, että sain ponin pidettyä hallinnassa. Kun kurvit alkoivat sujumaan, lopetimme työskentelyn onnistuneeseen suoritukseen. Valmentajalta saimme rakentavaa palautetta ja paljon, kuten arvata saattoi. Ei ollut meidän päivä, ei ollut minun päivä. Olin äärimmäisen iloinen siitä, ettei ollut kilpailupäivä!ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Mairoth Shetlands
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse