:: Mairoth Shetlands ::

Huvin Rogum Ardentem

Virallinen nimi Huvin Rogum Ardentem
Rekisteritiedot VH19-017-0200
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, ori
Väri, säkäkorkeus Tummanpunaruunikko, 104cm
Syntymäaika, ikä 14.04.2019 - 5-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus (noviisi)
Kasvattaja Sorel / Huvitus
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Mairoth
Saavutukset KTK-II

Huvin Rogum Ardentem, syntyi kauniin aurinkoisena kevät aamuna kun tallin kaunis rautias tamma Huvin Amanda varsoi odotettua aikaisemmin. Istuin varsomiskarsinassa ja katselin pientä heiveröistä varsaa, joka seisoi kaikki jalat harallaan, hakien tasapainoa samalla, kun emä nuoli pienokaistaan tyytyväisenä. Pyörittelin mielessäni kaikkia nimiä, lopula otin puhelin käteeni ja lähdin wikipedian monipuoliseen maailmaan, mutta sieltäkään en saanut tulosta aikaiseksi. Lopula käytin viimeisen oljenkorteni, joka oli Kurjenpesän Aino, joka on toiminut luotettavana nimen keksijänä jo vuosia, häneen pystyin aina luottamaan - kuten nytkin. Niin vain melkein nimettömäksi jäänyt varsa sai nimensä, Huvin Rogum Ardentem joka on latinaksi hautarovio. Vaikka vanhempien nimet olivat vähän iloisempia, isänkin nimi tullut lastenohjelmasta, olkoon tämä varsa suvun mustalammas ja kantakoon hän hieman synkempää nimiteemaa harteillaan.

Lempinimeksi Sinna keksi niin koiramaisen kun vain voi olla, eli Roki. Siskollani on ollut tämän niminen saksanpaimenkoira, mutta luulen pystyväni elämään tämän asian kanssa. Ajan kuluessa voin kyllä vähän myöntää, että on tässä ponissa hieman koiramaisuutta havaittavissa. Se tulee vihellyksestä luokse, on oppinut nostamaan kaviota käskystä ja se harjoittelee sinnikkäästi espanjalaista käyntiä. Herkut ovat kuin taika, minkä eteen tämä poni on valmis tekemään kaikkensa. Jos ponin vatsanalusta katsoo, ei varmasti tule yllätyksenä että ruoka on sen mielestä parasta maailmassa! Muut kaverit leikkivät laitumella ja rallittavat, mitä tekee Roki, seisoo tyyneen rauhallisena heinäkasan luona ja katsoo välillä taakseen muiden menoa. Toki päivässä on myös niitä hetkiä, kun poni kirmaa (yleensä yksinään, kun muut on jo leikistä väsähtäneitä) pitkin laidunta ja ärsyttää muita, kun muut eivät haluaisi enään leikkiä. Muut ovat jo tunnin juossut monia kilometrejä toistensa perässä, välillä vetäjää vaihtaen.

Roki on veikeä tapaus eikä se sovellu lasten käsittelyyn. Hoitaa voi myös karsinassa, yleensä se on rauhallinen mutta joskus ärsyttävän sosiaalinen. Se haluaisi jutustella hoitajansa kanssa kokoajan, sen se osoittaa hamuilemalla milloin kenkää, milloin housun lahkeesta tai takin helmasta. Sen huuli käy kokoajan, pakko näprätä jotakin. Tiputa harja maahan niin kyllä Roki siitä itselleen viihdykkeen keksii. Ilkeä se ei koskaan ole, mutta ylisosiaalisuus on joskus haitallista omaan tekemiseen. Roki tulee tiettyjen poniorien kanssa toimeen, laumassa ei kovin korkealla arvoasteikolla, mutta ihan kaikkea kyykytystä se ei siedä. Osaa kyllä sanoa takaisin tarvittaessa mutta herkemmin siirtyy tilanteesta pois, jos joku poni kokee hänen läsnäolon liian tukalaksi.

Roki on ollut helppo koulutettava (herkuilla, milläs muulla!). Se on rohkea luonteeltaan ja todella sopeutuvainen. Uudet tilanteet poni kohtaa hyvin, se ei herkästi hermoile tai ahdistu. Montaa kertaa ei tarvinnut ohjasajaa takaa, kun sai laittaa jo kärryt perään ja pian siellä istui iloisesti hymyilevä Sinna. Hän on rakastunut tähän poniin koko sydämestään. Sinna jaksaa touhuta Rokin kanssa kaikenlaista. Välillä Sinna lähtee viemään Rokia metsään kävelylle pelkällä riimulla, joskus kokeillaan vähän irtohypytystä ja välillä kentälle on rakennettu mitä ihmeellisemmän näköinen temppurata, jota Sinna suorittaa Rokin kanssa. Tämmöisen helpon ponin kanssa on kiva touhuilla kaikkea, kun orilta löytyy niin hyvä asenne homman tekemiseen.

Kärryillä Roki on tasaisen rauhallinen kulkija, sen pystyy ottamaan tapahtumiin kuljettamaan lapsia, ei mitään ongelmaa. Työmoraali on kohdillaan ja kärsivällisyyttä riittää pitkiinkin seisoskelu hetkiin. Joskus poni saattaa tuntua tahmealta ja laiskalta. Se löntystää kuin mikäkin sunnuntai suhari, mutta Roki täytyy vain verytellä hyvin, että sen saa viritettyä oikealle levelille. Paljon ravia, tempon vaihtelua ja ympyröitä, niin kyllä se poni siitä alkaa vetristyä ja virkota. Tarkkuustehtävät ovat enemmän Rokin juttu, kuin vauhdikkaat tehtävät. Se kuuntelee hyvin ohjastajaa, se kantaa itsensä hyvin ja laukkakin on voimakasta ja pyörivää pieneksi poniksi. Liikkeet ovat näyttävät ja lennokkaat, kun vain saat ponin hyvin lämmiteltyä ennen kilpailusuoritusta. Ratsastettu on jonkin verran, menee nätisti askellajit mutta toistaiseksi emme ole lähteneet ratsuttamaan oria enempää. Se kantaa hyvin aloittelevatkin ratsastajat, ei pukittele tai hölmöile mutta laiska se voi olla. Samanlaista viritystilaa ei tulla koskaan näkemään ratsain, kun mitä poni on valjakkoajossa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Cecam Taz Maniashe, prn, 103cm
KTK-II, VVJ-I, SHLA-I
ii. Wantley's Fame Faceshe, trt, 103cm
VIR MVA Ch, KTK-II, SHLA-II, YLA3
iii. Lime Wipet
iie. Debytt
ie. Hayes Hill Tarashe, rt, 102cm
diplom
iei. Hayes Hill Barnaby
iee. Hayes Hill Sunbeam
e. Huvin Amandashe, tprt, 101cm
KTK-II, VVJ-I, SHLA-I
ei. Cynton Desperadoshe, mrn, 97cm
VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-I, SHLA-I
eii. Cryoss Way
eie. Final Destinatine
ee. Amber Claudineshe, rt, 104cm
VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-I, SHLA-I, YLA2
eei. Grison Claire
eee. Cyron Ardinelia

o/t. Nimi s. 00.00.0000 isä. Nimi om. -    » Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
    » Nopeus ja kestävyys: 0.00
    » Kuuliaisuus ja luonne: 648.14
    » Tahti ja irtonaisuus: 41.24
    » Tarkkuus ja ketteryys: 814.27

    ♦ Valjakkoajossa 1462.41 op ( vt. 4 / 3 )
★ Kilpaillut vain porrastetuissa kilpailuissa.
★ Tavoitteena VVJ-laatuarvostelu & SHLA

17.05.2019: Adina - irtoSERT -- pt. Jannica


Päiväkirja ja valmennukset

00.00.0000: Päiväkirjamerkintä

-ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Mairoth Shetlands
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse