:: Mairoth Shetlands ::

Hjalldar Thor

Nimi Hjalldar Thor
Rekisteritiedot VH18-017-0333
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, ori
Väri, säkäkorkeus Rautias, 102cm
Syntymäaika, ikä 14.07.2018 - 14-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus (noviisi)
Ex-omistaja Maybeck Stud
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Mairoth
Saavutukset VSN Champion, KTK-III, VVJ-I

Thor on Norjan lahja Maybeckille. Upeampaa ponia ei olisi voinut uskaltaa toivoa. Hjalldar Shetlands on yksi maansa vanhimpia shetlanninponikasvattajia ja hyvin arvostettu sellainen. Oli onnea matkassa, että tarjouksemme meni läpi. Tietävästi Hjalldarin kasvatteja ei Suomessa juurikaan ole, joten heiltä tämä saattoi olla hyvinkin strateginen veto myydä kasvattinsa meidän pienelle tallin pahaselle. Thor on jo nuoresta varsasta asti omannut kovan työmoraalin, paljon vauhtia sekä älliä. Sillä ei koskaan ollut sitä vaikeaa teinivaihdetta josta olisimme kipuillen päässeet yli ja nyt voisimme ylistää kovan työn tulosta. Ei, ylpeydellä voin myöntää että Thor on tehnyt kaiken työn ihan itse.

Se onko poni helppo vai vaikea luonteeltaan ei poissulje kuitenkaan esimerkiksi sukupuolelle ominaisia piirteitä. Niin fiksu ja mukava ori kun Thor onkin, se on kuitenkin ori. Korvat katoavat, ehkä jopa irtoavat, yleensä tammojen läheisyydessä. Sitä ei noin tavallisissa kotiolosuhteissa uskoisikaan millaiseksi machoksi se voi heittäytyä soidinmenojen aikaan. Näitä tilanteita on toki harvoin, mutta ne muistuttavat meitä ettei Thor olekkaan automaatti. Hoitotoimenpiteet ovat kaikki Thorille mieluisia ja helppoja, kyseessä on varmasti sekä eläinlääkärin, että kengittäjän lempiasiakkaita. Toisinaan Thor saattaa olla vähän malttamaton, etenkin vieraassa ympäristössä, kuten kisapaikoilla. Silloin ympärillä tapahtuu niin paljon mielenkiintoisia asioita, että oleelliset asiat kuten seisominen ja ihminen saattavat unohtua.

On ollut alusta asti selvää ihan jo sukunsakin puolesta, että Thorista tulee valjakkopainotteinen. Sen muuttaessa Suomeen koulutus oli jo hyvässä vauhdissa ja Thor oli tottunut suitsiin, ohjaksiin ja valjaisiin. Vain kärryt puuttuivat. Thor on todistanut pystyvänsä toimimaan niin parivaljakossa kuin yksilönäkin. Thor on aina valmis töihin ja se kehittyy juuri niin paljon kun sitä osaa ammattitaidolla viedä eteenpäin. Mitä ajamiseen tulee, Thorin automaattisuus loppuu siihen. Se vaatii töitä myös ohjastajalta eikä ole siinä mielessä helpoimmasta päästä. Se turhautuu ristiriitaisiin apuihin ja löntystelyyn. Alkulämmittelyt kannattaakin tehdä ilman kärryjä tai juoksuttamalla, sillä Thorin asenne muuttuu täysin kärryt perässä. Silloin pitää olla täsmällinen ja tarkka. Kisapaikoilla Thor ei juurikaan muutu, vauhtia löytyy kyllä huomattavasti enemmän kuin kotipihalla adrenaliiniryöpyistä. (kirjoittanut Maybeck Stud)

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Hjalldar Toddshe, rt, 104cm
evm
ii. Rimwel Tyrionshe, rt, 105cm iii. Thondar
iie. Anastacia
ie. Virkehøj Liseshe, m, 102cm iei. Jacob
iee. Virkehøj Lisette
e. Hjalldar Florashe, rt, 101cm
evm
ei. Pjorityshe, m, 102cm eii. Pjotter
eie. Viola v.d. Gatebaad
ee. Hjalldar Fifishe, rt, 99cm eei. Rosengård Ilya
eee. Ilene v.d. Spjotshom

t. Maybecks Chi s. 27.09.2018 emä. Gelligaer Ceri om. Crimis Ch, KTK-III
t. Maybecks Boo & Bash s. 25.10.2018 emä. Cherilee om. VRL-05175
t. Mairoth Nymphea s. 04.09.2019 emä. Tink A Tink A Too om. Sorel
o. Mairoth Trivium s. 12.09.2019 emä. Gregoor Pink Ink om. Sorel
o. Mairoth Fjalar s. 27.06.2020 emä. Bridgeleas Werbena om. Siguri» Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
» Nopeus ja kestävyys:
» Kuuliaisuus ja luonne:
» Tahti ja irtonaisuus:
» Tarkkuus ja ketteryys:

Valjakkoajossa op ( vt. / )
★ Kilpaillut vain porrastetuissa kilpailuissa.

★ 15.09.2018: Huvitus SHLA KRJ-Cup, HeC - 4/45

28.02.2019: Stall Fernweh - irtoSERT -- pt. birdie

30.08.2018: VSN-näyttelyt (Adina) RCH
11.10.2018: VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH
08.11.2018: VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) SW2

Päiväkirja ja valmennukset

01.08.2018: Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Maybeck Stud

Thorin saavuttua Suomeen tumppasimme sen hyvin hätäisesti Jessican ajattevaksi. Tiesimme, että nuori tallimestari otti mielellään vastaan pitkäaikaisen projektin, jota sai rakentaa oikeastaan juuri eikä melkein haluamallaan tavalla. Omalla tavallaan Thorin - josta odotimme jo pelkästään sukunsa puolesta äärettömän kovaa suorittajaa - antaminen Jessican käsiin oli myös osoitus siitä, että olimme olleet kaikinpuolin tyytyväisiä nuoren naisen tekemiseen. Siinä missä moni muu työntekijä olisi lyönyt hanskat tiskiin jo ensimmäisen viikon aikana, Jessica puri hammastaan ja teki työtä kaksi kertaa kovemmalla tahdilla. Ja se antautuminen, jonka nainen antoi työlleen - se oli jotain ainutlaatuista.

Nyt, muutaman kuukauden työskentelyn jälkeen en voi kuin kadehditen kiittää Jessicaa siitä työpanoksesta, jonka hän Thorin eteen on tehnyt. Vaikka Thor on normaalisti varsin simppeli, ei sen ajaminen ole ollut ihan yksinkertaista - varsinkaan kentällä, jossa sillä on jatkuvasti näköyhteys laiduntaviin tammoihin. Siinä missä Thorin korvat ovat tipahtaneet ja talloutuneet syvälle kentän hiekkoihin, on Jessica työstänyt oria maailman pitkäjänteisimmän ottein. Emme nähneet naisen ajavan oria kärryiltä käsin lähes kuukauteen, sillä Jessica halusi saada ponin toimimaan ensin maastakäsin ohjasajaen juuri eikä melkein täydellisesti. Ja siinä hän onnistui; parhaillaan Thor liikkui Jessican edessä kuin parempikin puoliverinen korkeassa muodossa visusti takajalkojensa päällä istuen. Niinä hetkinä ei ikinä olisi uskonut, että Jessicalla on valjakkoajotaustaa vain vajaan puolenvuoden verran.

Tänään Jessica halusi minun katsovan valjakon perään maratonesteillä, sillä nainen halusi treenata oria normaalia vauhdikkaammassa tempossa. "Jes, nyt se on ihan mielettömän hyvä! Vau Jessica! Hitto mikä tahti, pidä tämä." huusin kentänlaidalla alkuverryttelyn aikaan. En todellakaan tiedä, mitä nainen oli ponille kuluneiden viikkojen aikana tehnyt, mutta ei se ainakaan pieleen ollut mennyt - valjakon suorittaminen oli niin tasaista ja mielettömän upeaa, että sitä tunsi itsensä kentänlaidalla täysin turhaksi.

Kun Thor oli verrytelty sopivasti maratonia varten, lähdimme ajamaan maastoon erinäisiä tehtäviä. Ensin simppelille koivukujalle joka ei vaatinut sen kummallisempaa hevoselta eikä ohjastajalta, ja tältä jatkoimme hiljalleen vaikeampiin tehtäviin kuten vedelle ja mökille jotka vaativat jo hyvin täsmällistä ajoa sekä hevoselta rohkeutta edetä tehtävän sisälläkin. "Varför behöver du mig?" kysyin Jessicalta nauraen. Siinä missä Thor ja Jessica eteni tehtävältä toiselle yhtä vaivattoman näköiseksi, tunne sisälläni kasvoi. Se tunne sisälsi varmasti kaikki maailman kirjot; tunsin itseni täysin mitättömäksi, mutta samalla olin mielettömän onnellinen siitä, miten upeaksi Jessica oli orin rakentanut.

"Mä kuule luulen, että sä ajat Thoria ensisijaisesti vastedeskin. Ja jos sä haluat, sä saat kyllä rakentaa sille kilpailukalenterin ja lähteä sen kanssa kilpailuihin. Eihän mun tai Bettinan ole mitään järkeä tuhota sitä, minkä sä olet saanut aikaiseksi. Ihan mielettömän hyvää työtä!" sepitin Jessicalle samalla, kun kävelimme samaa matkaa takaisin tallille maratonesteiltä. "Javist, kyllähän mä Thoria mielelläni ajan!" Jessica kiljahti onnellisesti ja jatkoi Thorin suuntaan; "Kuulitko karvakorva, sä et pääse musta vieläkään eroon vaan joudut tekemään mun kanssa hommia vastedeskin!"


17.08.2018: Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Maybeck Stud

"Hei Jessica! Jos sä kerkeät, Thorin vois pestä vielä aamupäivän aikana, että se on iltapäiväksi puhdas ja kuiva!" mä huikkasin ohi pyyheltävälle naiselle. "Joo, onko se menossa johonkin? Vai ihan vain, että se on puhdas?" Jessica pysähtyi ja kääntyi katsomaan mua mietteliään näköisenä. Eikä tietysti turhaan, sillä Jessica oli saanut pitää Thoria kuin omaansa - ihan liikutuskalenterista kilpailemiseen asti, joten oisinhan se hassua ollut, jos olisin esimerkiksi ilmoittanut Thorin kilpailemaan Jessicalle kertomatta. "No kuule." rykäisin ja suoristin selkääni. "Sä oot tehnyt Thorin kanssa niin hyvää työtä, että me ajateltiin yhdessä Bettinan kanssa antaa sulle pieni yllätys. Se huisin hyvä hevosvalokuvaaja Janna Corander tulee ottamaan oreista valokuvia jalostuskirjaan, niin samalla se saa kuvata susta ja Thorista muutaman ihanan yhteiskuvan! Sillä välin kun Thor kuivuu karsinassa, sä voit mennä kotiin siistiytymään, ja sun ja Thorin kuvien jälkeen sulla alkaa loppupäivän vapaat."

Jessican ilme oli kieltämättä näkemisen arvoinen. "Jaa mitä! Hitto, tämähän on vaan mun työtä ja mä tykkään Thorista sen kaikkine metkuineen! Eihän teidän nyt mulle tarvii tälläistä järkätä. Tai antaa mitään ylimääräistä vapaata, mullahan on tänään vaikka kuinka monta ponia ajettavankin! Ja rehutilauskin tekemättä!" Jessica luetteli ja katsoi minua epäilevästi suurine silmineen. "Onon, mutta mä tein rehutilauksen eilen illalla ja tallitytöt tulee ajamaan maastoon sun ponit tänään. Että hophop, käy hakemassa Thor ja tee nyt niin kuin pyydetään." nauroin tytölle ja käännyin jatkamaan omia töitäni.

Melkein kymmenen poniorin jälkeen oli ihana kipittää tallin puutarhaan katsomaan Thorin ja Jessican valokuvausta. Täsmällisen puhdas raudikko poniori kiilsi timantin tavoin auringonsäteiden alla ja Jessica näytti ponin vierellä aidosti onnelliselta. Ja ne valokuvat, jotka kaksikosta otettiin - ne olivat kertakaikkisen upeita. Varsinkin sitten, kun Thorin korvat saatiin rehuämpäriä ravistamalla tikkusuoraksi sekä ilme kirkastumaan entisestään.

Valokuvauksen jälkeen Jessica riensi kiljuen minun ja Bettinan kaulaan - ei siis epäilystäkään siitä, etteikö nuori tyttö olisi arvostanut pientä kiitoksen elettä. "Tack så mycket Amelie och Bettina! Te olette huippuja." Jessica sai rykäistyä kurkustaan ja tiuksensi otettaan ympärillämme.ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Mairoth Shetlands
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse