:: Mairoth Shetlands ::

Upton Tito

Virallinen nimi Upton Tito
Rekisteritiedot VH18-017-0226
Rotu, sukupuoli Minishetlanninponi, ori
Väri, säkäkorkeus Rautiaankirjava, 80cm
Syntymäaika, ikä 28.03.2018 - 25-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus (noviisi)
Ex-omistaja Kida (GBR)
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Mairoth
Saavutukset VIR MVA Ch, KTK-I, VVJ-I, SHLA-II

28.03.2018 - 21.08.2020

Olin pitkään etsinyt talliin sopivia miniponeja, mutta markkinat ovat olleet kovin vaisuja tai sitten suvuiltaan ne eivät ole ollut sitä, mitä olen etsinyt. Kunnes tuli päivä ja huomasin Kidan myyvän muutamia shetlanninponeja ja voi kuinka puhelin oli tippua kädestäni, kun näin kirjavan miniorin kuvan! Se oli niin syötävän suloinen, kiva rakenteinen ja suvultaan todella mielenkiintoinen pakkaus. Laitoin heti viestiä muutamasta ponista ja ei kestänyt kuin hetki, kun sain mieluisan vastauksen. Kaikki tämä tapahtui puolentunnin sisällä ja kerroin pienestä shoppailusta tallitytöille, jotka ehkä huokaisivat syvään. Talli pursusi jo poneja, mutta kyllä talliin nyt aina muutama mini mahtuu!

Tito oli juuri sellainen, minkälaiseksi olin sen mielessäni kuvitellutkin. Vekkuli, touhuilija, leikkisä ja ihmisrakas. Sen tarhaan voi mennä istuskelemaan ja miettimään kaikenlaista. Se nauttii huomiosta, tulee aina ihmisen luokse eikä koskaan tee mitään pahaa. Muita poneja kohtaan se on yllättävänkin rauhallinen. Uskomatonta kyllä, Tito tulee muidenkin orien kanssa toimeen. Kriteerit ovat korkealla, koska se ei siedä simputtajia, äkäisiä käskyttäjiä ja selkään hyppiviä poneja. Jos tarhakaveriksi saa leikkisän, huumorintajuisen ja seurallisen ponin, kaikki on hyvin. Tito on enemmän alistuva kuin päällepäsmäri, joten tilanne jää aina ihmisten ratkottavaksi, onko Titolle valikoitunut hyvä tarhakaveri. Ponista kyllä huomaa helposti, koska se ei nauti seurastaan. Titoa voi hoitaa myös lapset, sen orimainen luonne on kohtalaisen mitätön mutta havaittavissa, etenkin uusissa paikoissa kuten näyttelyissä tai valjakkokilpailuissa. Hoitaa voi oikeastaan missä tahansa, se seisoo rauhallisesti paikoillaan ja nauttii saamastaan huomiosta. Varustaessa se odottaa kiltisti, kunnes saa käskyn lähteä liikkeelle. Tito on todella ihana ja rauhallinen poni.

Kärryen edessä Tito on pienestä koostaan huolimatta todella energinen. Sitä ei tarvitse montaa kertaa käskeä eteenpäin, mutta ei myöskään innostu ikinä liikaa että ohjissa täytyisi olla roikkumassa. Avut se kuuntelee hyvin ja reagoi pidätteeseen hyvin. Tarkkuusajossa poni keskittyy hyvin, se jaksaa aina yrittää ja tekee aina parhaansa. Titon kanssa on kiva työskennellä, kuten voi arvata, koska poni jolla on korkea työmoraali, on taivaallisen ihana. Tito toimii joka tilanteessa. Uudessa paikassa se saattaa steppailla ja pyöriä alkuun, mutta rauhoittuu viimeistään kun kärryt on perässä ja työt voivat alkaa. Orilla on näyttävä hyvä liike. Ratsuksi Titoa ei koskaan olla opetettu, sen kanssa viikko kuluu ajaessa, irtohypyttäen tai juoksuttaen mutta myös pidemmät metsäseikkailut ovat sen mieleen. Monipuolinen poni, jonka kanssa voi touhuilla oikeastaan mitä tahansa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Upton Thadeusshe, rt, 84cm
evm
ii. Totoroshe, vrt, 86cm iii. -
iie. -
ie. Cissyshe, rt, 76cm iei. -
iee. -
e. Upton Caseyshe, rtkrj, 82cm
evm
ei. Humble Bumbleshe, rt, 80cm eii. -
eie. -
ee. Upton Cassidyshe, rtkrj, 84cm eei. -
eee. -

 ★ Lue sukuselvitys

o. Devil's Tic-Tac-To s. 11.06.2018 emä. Anje of Stal Bogaert om. VRL-14586 KV-II
o. Mooncloud’s Tico Tico s. 20.07.2018 emä. Eastleigh Bailey om. turjake
o. Mooncloud’s Taco s. 04.11.2018 emä. Mini Sparkles om. Kida
o. Huvin Mini Minion s. 24.01.2019 emä. Aquamarine om. HM KTK-III
t. Huvin Blasé Rouéa s. 02.02.2019 emä. Burlesque om. Antonia N. KTK-II
o. Blackton Wilfred s. 01.12.2019 emä. Gillyflower's Winifred om. JP KTK-I
o. Mairoth Upton Tragedy s. 09.06.2020 emä. Zaafarana om. Mairoth    » Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
    » Nopeus ja kestävyys:
    » Kuuliaisuus ja luonne:
    » Tahti ja irtonaisuus:
    » Tarkkuus ja ketteryys:

    ♦ Valjakkoajossa op ( vt. / )
★ Kilpaillut vain porrastetuissa kilpailuissa.
★ Tavoitteena VVJ-laatuarvostelu & SHLA

07.04.2019: Valyrian - irtoSERT -- pt. birdie
29.04.2019: Susiraja - irtoSERT -- pt. Lissu T.

Päiväkirja ja valmennukset

22.01.2019: Päiväkirjamerkintä

Suuri hevosauto kaartoi tallin pihaan. Olin tallissa siivoamassa karsinoita kun kuulin auton äänen, laskin talikon kädestäni ja astelin ulos auton luokse. Tallityttömme Mira seurasi minua pihalle - hän oli odottanut monta viikkoa juuri tätä päivää! Kun Sinna oli ulkomailla valmentautumassa, Mira sai toimia minun oikeana kätenä, joten teimme yhdessä muutamasta upeasta shetlanninponista ostotarjouksen ja se hyväksyttiin! Mooncloud oli vähentämässä ponikantaansa ja minä olin paikalla kuin kärppä. Vaikka surulliselta tuntui, että taas yksi hieno talli vähentää ponejaan, oli tämä meidän tilaisuus saada talliin uutta linjaa briteistä!

Hevosautossa oli syvä hiljaisuus. Ei kuulunut pientäkään ääntä ja Mira jo totesi, oliko autossa yhtään ponia. Kuljettaja tuli aukaisemaan takaovea, jolloin autosta kuului kimakka hirnahdus. Kyllä siellä ainakin joku oli! Matka oli kuulemma sujunut hyvin ja lentokoneessa nämä ponit olivat ensimmäistä kertaa, mutta silti kaikki osasi käyttäytyä ja ruokakin maistui. Ponien matka on ollut pitkä, joten en jäänyt aikailemaan vaan aloitimme purkamaan ponilastia talliin. Siellä oli kaikki laitettu valmiiksi ja karsinassa oli vedet ja heinät odottamassa reissulaisia.

Toisena vuorossa oli sydämen sulattaja miniori Tito. Tämän kuvan nähdessäni, ei aivoissani liikkunut enään mitään. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Se oli jotain järin vahvaa tunnetta, mitä en osaa edes kuvailla. Olin vain aivan sokeasti rakastunut. Tito hörisi tomerana kun avasin sivulaitaa. Etujalalla se kuopi levottomasti ja minä yritin rauhoitella ponia rauhallisesti puhuen niitä näitä. Talutin Titon pois autosta ja pieni ori pyöri ympärilläni levottomasti. Tarhassa olevat ponit olivat innostuneet uusista asukkaista ja tarhassa oli kunnon ralli menossa. Tämä sai Titon jalat myös vipinään, joten lähdin reippain askelin tallustamaan kohti tallia. Mira tuli minua hymyillen vastaan. Hän nauroi, miten edellinen ori Duncan oli pelännyt Kitty kissaa kuollakseen! Kävelin rauhalliseen tahtiin talliin ja Tito ravasi pienillä jaloillaan vierelläni. Talliin jo viety Duncan hörähteli kuullessaan kavioiden kopinan ja Tito vastasi kimakalla hirnahtamisella.


18.09.2019: Päiväkirjamerkintä

Tallilla on käynyt kova kuhina ja tohina, kun olemme valmistautuneet muuttoon uuteen kotiin ja uuteen maahan. Poneja on seurattu, eläinkääkäri tutkinut ja kaikkien kunto tarkistettu, jotta voisimme välttyä mahdollisilta ongelmilta matkassa. Moni tallin asukkaista on tottuneet olemaan lentokoneessa, mutta monta on sellaista, jotka saattavat luonteeltaan olla herkkiä ja helposti stressaantuvia. Niiden kanssa tilanne täytyy ottaa super tarkasti. Kesä on mennyt valmisteluissa ja nyt oli aika lastata ponit ja lähteä matkalle. Minka oli ottanut tehtäväksi huolehtia ponien hyvinvoinnista koko matkan ajaksi, kun taas minä hoidin paperiasiat ja muut tärkeät tehtävät kotiin pääsemiseksi.

Saavuimme britteihin iltapäivällä ja ilma oli ankean sateinen. Vettä satoi kuin olisi saavista kaadettu - ihan tätä emme tilanneet. Kuitenkin, matka oli mennyt hyvin ja ponit olivat pysyneet rauhallisina. Muutamat olivat jännittäneet, ettei vesi ja heinä meinannut maistua. Onneksi matka ei ollut kovinkaan pitkä. Ajoaika tallille kesti muutamia tunteja. Olin järjestänyt briteistä tutun kasvattajan apuun, koska heillä oli isot hevosautot. Näin saisimme suuremman porukan kerralla tuotua Suomesta uuteen kotiin. Toki lentoreissuja täytyi tehdä peräti neljä, että kaikki ponit saataisiin tuotua.

Toisessa saapuneessa porukassa oli pääasiassa oreja, joista Tito oli yksi pieni sankari. Titon matka tuntui olevan todella stressaava ja ahdistava. Ori ei asettunut ollenkaan, se pyöri levottomasti eikä vesi tai heinä maistunut yhtään. Jos joku poni päästi pienenkin äänen, Tito vastasi siihen raivokkaasti ja vähän hätääntyneenä. Minka oli seurannut poneja jatkuvasti ja etenkin Titoa, hän oli porukasta selvästi hätääntynein ja ahdistunein. Onneksi lentoaika ei ollut pitkä, mutta etenkin nousu ja lasku aiheutti Titossa pakokauhua. Kotiin päästyä Tito pääsi autosta ulos ensimmäisten joukossa. Se hirnui vähän väliä koko ajomatkan ajan, eikä se hilentynyt ulkona eikä karsinassakaan. Se yritti pomppia karsinassa, vaikka se kyllä näki hyvin muut ponit. Vasta myöhään illalla sen mieli rauhoittui, kun muut ponit olivat alkaneet syödä rauhallisina iltaruokia, myös Tito uskalsi luottaa, että kaikki oli hyvin. Aamulla Tito oli jo lähes oma itsensä, väsynyt poni pääsi ulos tarhailemaan tuttujen ponien ympärille, joten eiköhän tämä tästä vielä helpota pienen ponin mieltä.

Illalla Tito oli jo täysin rentoutunut ja unohtanut kamalan matkan. Ruoka maistui hyvin ja kun harjasin ponia karsinassa, se pysyi paikoillaan ja oli huomiosta kovin tyytyväinen. Eläinlääkäri oli tulossa kaikesta huolimatta vielä tutkimaan ne ponit, jotka olivat matkasta reagoineet eniten.ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Mairoth Shetlands
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse