:: Mairoth Shetlands ::

Huvin Wraithcrush

Virallinen nimi Huvin Wraithcrush
Rekisteritiedot VH19-017-0195
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, ori
Väri, säkäkorkeus Musta, 100cm
Syntymäaika, ikä 10.04.2019 - 10-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus (noviisi)
Kasvattaja Sorel / Huvitus
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Mairoth
Saavutukset VIR MVA Ch, KTK-I, VVJ-I

Kevät tekee vauhdilla tuloaan, muutto linnut palaavat hyiseen Suomeen ja valmistautuminen kesään on alkanut. Meidän huhtikuu alkoi hieman odottamattomasti kun Ceri varsoi mustan orivarsan viikkoja etuajassa. Onneksi kaikki sujui hyvin ja varsa voi loistavasti. Terhakka, vankkarakenteinen musta komistus on varsinainen vilperi! Se on aina utelias - se tutkii paikat, tavarat ja ihmiset tarkasti. Pienikin leivän muru tuoksuu jo kauas taskun pohjalta ja sen Wraith todellakin haluaa. Herkuille perso poni on ollut todella helppo opettaa namipalkalla ja naksuttimella. En ole varmaan koskaan käsitellyt ja tehnyt näin paljon töitä kenenkään ponin kanssa, kuin mitä Wraithin kanssa on tehty. Eläinlääkärit antavat kiitosta, kuinka hyvä poni on käsitellä joka tilanteessa. Myös vuolut on sujunut mallikkaasti.

Wraith oli todella kovapäinen "teininä" ja silloin olin jo varma, että joku on vaihtanut meidän kiltin ponin johonkin toiseen. Onneksi tuo kausi meni ohi ja nyt meillä on taas kiva ori tallissa - joka todella on ja tietää olevansa ori. Lasten käsittelyyn Wraithia ei voi luovuttaa, se on välillä todella arvaamaton ja vaatii määrätietoisen hoitajan. Ori saattaa taluttaessa nousta yllättäen takajaloilleen tai yrittää singahtaa kuin ohjus hoitajansa käsistä irti. Jos Wraith pääsee irti, sen metsästämiseen saa varmasti kulumaan monta tuntia. Se sekoittaa koko tallin ja tulee täydellinen kaaos. Ensimmäisenä se suuntaa tammojen laitumelle tai tarhoille ja siitä vasta riemu syntyykin! Hoitaminen on suositeltavaa tehdä turvallisesti tallin käytävällä. Silloin poni pysyy varmasti paikoillaan eikä pääse karkuun. Tallin tapahtumat ovat aina jännittäviä ja jos käytävällä kulkee toinen poni, Wraith on heti valmis keskustelemaan. Se saattaa hirnahdella, hörähdellä, kuopia jalalla lattiaa ja askeltaa levottomasti. Sitä voi rohkeasti komentaa kovaan ääneen ja sanoa "lopeta". Joskus se toimii, joskus taas sen korvat häviää eikä se kuule yhtään mitään.

Ori on opetettu 4-vuotiaana ajolle ja siitä hiljalleen viety eteenpäin valjakkoajon saloihin. Nopeasti oppinut Wraith kulkee todella nätisti ja tekee mielellään pyydetyt asiat. Toiset ponit eivät sitä kiinnosta, kun se on päässyt töihin. Työmoraali on kohdallaan ja vaikka kotona Wraith on joskus varsin raskas, on se aina miellyttävä ajaa ja lähteä kilpailemaan. Sillä on rautaiset hermot, malttia riittää pieniinkin yksityiskohtiin mitä joskus hiotaan tarkkuustehtävissä. Ponin liike on tasaista, hyvän tahdikasta ja matkaavoittavaa. Se reagoi apuihin hyvin ja on kevyt ohjattava. Nopeat tehtävät saattavat joskus olla vaikeita, jos poni on menopäällä. Silloin sitä joutuu pidättelemään enemmän, että käännökset sujuisivat hyvin. Groomi saa olla skarppina tämän ponin kanssa. Maastoon on ihana lähteä pitkillekin lenkeille, sinne Wraith lähtee aina mielellään, yksin, kaksin tai isommalla porukalla mutta vaatii isolla porukalla olla edellä. Jos se jää jonkun taakse, kulkeminen on todella levotonta ja jatkuvasti joutuu antamaan pidätteitä. Kun Wraith saa olla jonon kärjessä, se on rento ja rauhallinen kuten yleensä.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Thunder Nutshe, m, 93cm
KTK-II, VVJ-I
ii. Thunderbird Pyrlandsshe, m, 101cm iii. Call Of Thunder
iie. Pyrlands Bella
ie. Sweet Nutshe, rt, 104cm iei. Whitehill's Nutcracker
iee. Sweety Sweets
e. Gelligaer Cerishe, rn, 102cm
KTK-II, VVJ-I
ei. Windsor Llionshe, rn, 104cm eii. Old Rhayader Lewys
eie. Holywell Mererid
ee. Gelligaer Carylshe, rn, 105cm eei. Llyfnant Garth
eee. Berwyn Ceinwen

t. Mairoth Garden Herbs s. 04.02.2020 emä. Mayhem Irish Coffee om. indy KTK-III
o. Mairoth Wraithcordéz s. 11.07.2020 emä. Mairoth Cayrooja om. Mairoth KTK-I
t. Mairoth Calliantha s. 03.01.2021 emä. Mairoth Nymphea om. Mari H.    » Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
    » Nopeus ja kestävyys:
    » Kuuliaisuus ja luonne:
    » Tahti ja irtonaisuus:
    » Tarkkuus ja ketteryys:

    ♦ Valjakkoajossa op ( vt. / )
★ Kilpaillut vain porrastetuissa kilpailuissa.
★ Tavoitteena VVJ-laatuarvostelu & SHLA

29.04.2019: Susiraja - irtoSERT -- pt. Lissu T.
22.05.2019: Fellbury - irtoSERT -- pt. Lissu T.
15.12.2019: Mairoth - MVA-SERT, BIS3 -- pt. Jannica
17.12.2019: Mairoth - MVA-SERT, BIS3 -- pt. Vibaja


Päiväkirja ja valmennukset

Päiväkirjamerkintä

"Kaikkeen humputuksiin sun pitää aina mennä!"
Tallin käytävältä kuului toruvalla äänellä puhetta, kun olin reippaana tyttönä astellut mieheni luokse kertomaan (mielestäni) iloisia uutisia. Hän oli asiasta eri mieltä, kuten voi arvata. Olen henkilö, joka lähtee aina iloisesti kiikuttamaan ponejani milloin mihinkin. Nyt olimme kuulleet uudesta arvostelujärjestelmästä ja siitähän se idea sitten lähtikin! Kaikki Huvituksen ponit pääsivät pyörähtämään esiarvostelussa, eikä matkakaan ollut kovin pitkä. Ensimmäisenä reissuun lähtee oripojat ja katsellaan tammojen tilanne myöhemmin.

Autot oli lastattu ja lähdimme isolla porukalla reissuun. Tarvitsimme lisäkäsiä, koska tälläisellä ponimäärällä emme koskaan ole aikaisemmin lähteneet liikenteeseen. Onneksi suurinosa poneista osasi jo käyttäytyä hienosti, joten yllättävän vähällä stressillä lähdetään liikenteeseen. Perillä oli paljon porukkaa ja jopa kaaoksen tapaista hätinää. Arvostelu oli uusi ja tulijoita oli paljon. Saimme onneksi autot vierekkäisille paikoille ja pääsimme purkamaan poneja autosta.

Päivä alkoi olemaan jo päättymässä mutta vielä oli muutaman ponin vuoro. Wraith oli päivän rouskutellut tyytyväisenä heinää autossa, eikä meistä kukaan ollut ehtinyt ponia juuri liikuttaa ja sen huomasi kyllä kehässä. Wraith pörhisteli kaikille ja kaikelle, se ei olisi malttanut kävellä alkuun yhtäkään askelta. Rakennearvostelussa poni ei pysynyt hetkeäkään paikoillaan. Joka puolella näkyi poneja, joita se ehdottomasti halusi seurata. Häpeän tunne valtasi sisuskalujani. Liikkeessä ori malttoi jopa kävellä! Ehkä edessä liikkuvat muut ponit kiinnittivät sen huomion niin väkevästi, että poni ei muistanut sählätä yhtään. Wraith saikin askellajeista hyvät pisteet. Luonnepisteissä poni ei loistanut, mutta taidoissa oli ihan kivoja pisteriviä nähtävillä. Parhaimmat pisteet Wraith sai käynnistä 91p, kokoamiskyvystä 95p sekä voimasta 84p. Wraith palkittiin 3 Star Prospect arvonimellä saatuaan pisteitä 962/1900.


Valjakkovalmennus

Olin lupautunut pitämään valmennuksen Realle ja Wraithille. Kesälomat olivat alkamassa ja ponit ovat päässeet todella helpolla muutaman kuukauden. Tänään oli tarkoitus keskittyä pikku juttuihin, joista rakentuu kuitenkin koko paketti. Rea saapui kentälle ja annoin valjakon vapaasti kävellä ja ravailla radalla. Rea istui kärryillä kuin haaveillen jotain, joten kehotin valjakkoa heräilemään tähän päivään ja pitämään poni virkeänä ja liikkuvaisena. Wraith käyttää kyllä tilaisuuden hyödyksi, jos ihminen laiskottelee ja keskittyy johonkin muuhun. Aluksi kuljettiin radalla ja tehtiin siirtymisharjoituksia. Pitkäs sivut ravia, lyhyet käyntiä ja lopulta lyhyet sivut rauhallista ravia ja pitkät lisättyä ravia. Wraith alkoi hiljalleen kuuntelemaan ja kuolanten mälväys loppui ja ponin kaula kaartui. Laukassa Rean kädet heiluivat aivan liikaa ja näin Wraith sai ohjia, vaikka ne pitäisi pysyä koko ajan tuntumalla. Kaarteet sujui hyvin, vaikka aluksi kaarteet jäivät todella tiukoiksi ja Rea sai tosissaan pitää kärryjen tasapainoa yllä. Realle annoin kotiläksyksi keskittyä ohjastuntumaan ja liikkeen vaikutuksesta kärryihin. Tasapaino on todella tärkeää ja se helpottaa myös ponin työskentelyä.ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Mairoth Shetlands
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse