Samuel Luned


01.11.2008 - 23.07.2012

KRJ-II - SLA-II - YLA3


Virallinen nimi: Samuel Luned Sukupuoli: Ori
Rotu: Suomenhevonen Säkäkorkeus, väri: 158cm, trt
Syntynyt: 01.11.2008 Täyttänyt 3v: 01.08.2009
Painotus: Koulupainotteinen Koulutustaso: Vaativa A
Kasvattaja: Krista / Luned Omistaja: Sorel / Huvitus

Samuel Luned saapui talliin täysi-ikäisena ja jonkin verran kilpailuissa käyneenä. Samu on osoittautunut todella ystävälliseksi ihmisiä kohtaan ja nauttii kaikesta huomiosta mitä vain on mahdollista saada. Samu tulee toimeen niin aikuisten kuin lapsienkin kanssa. Yksinäisyys on Samulle todella kurjaa, joten tarhaillessakin Samu sallii toisen hevosen laiduntaa kanssaan. Näin oriit eivät yleensä tee, mutta Samulle on tärkeää että ympärillä on edes joku. Hoitaessa Samu seisoo rauhallisesti paikallaan seuraillen ympäristön tapahtumia. Jokainen harjanveto saa oriin nauttimaan ja ummistamaan silmiään tyytyväisenä. Harjailla saisi siis koko päivän, jos vain kädet kestäisi. Varusteet Samu antaa pukea hyvin päälle, vaikkakin satulavyön kiristyksessä pullistamisen jalon taidon osaava hevonen osaa huiputtaa hoitajaansa joka tyytyväisenä nousee kentällä satulaan joka valahtaa mahan alle.

Ruoka on kaikkein tärkein Samulle, ja ilman ruokaa ori on aivan mahdoton. Karsinasta saattaa kuulua kuopimisen ääniä tai kevyttä hörinää. Vihreä ruoho maistuisi Samulle aina, niin maastolenkeillä kuin tarhaan mentäessä. Aivan kuin ne vihreät ruohotupsut kutsuisivat salaa oria luokseen. Välillä Samua saa kiskoa tosissaan pois puskista, kun tämä mieluiten vain söisi. Onneksi ahkera liikunta on hävittänyt tämän karmean heinämahan.

Kuten jo aiemmin mainittiin, Samu on seuran kipeä ja voi laiduntaa toisen oriin kanssa. Kaveri on valittava tarkoin perustein, sillä Samulla on tapana lähteä uhittelemaan leikillään laidun kaverilleen, ja mikäli joku hevonen tätä leikkiä ei ymmärrä, voi tarhassa syttyä verinen sota. Myös ihmisiä kohtaan ori on miellyttävä ja leikkisä. Se saattaa kaataa harjapakin leikillään hoitajan ollessa hakemassa esimerkiksi varusteita. Samu yrittää aina tyhjentää hoitajiensa taskut herkuista, siellä kun niitä yleensä tuppaa olemaan.

Samu loistaa kuin kirkas tähti kouluratsastuksessa. Sen työskentely on erittäin tehokasta ja hevonen kuuntelee ratsastajansa pienimmätkin avut hyvin läpi. Sulavat liikkeet ja näyttävä tyyli tuo iloa kaikille katsojille. Lämmittelyt etenkin kilpailusuoritusta ennen on tehtävä huolellisesti, sillä Samussa on pientä laiskurin ainesta. Sitä saa joskus käskeä tosissaan eteenpäin mutta mikäli lämmitykset suoritetaan huolella, ei radalla ole pelkoa. Samusta näkee että se rakastaa olla huomion keskipiste, se tunne kun kaikki ihmiset katsovat vain häntä ja hänen suoritustaan. Muista hevosista ei silloin välitetä kun ratsastaja on selässä. Kuin ori tajuaisi, mikä on todellinen kilpailu tilanne ja antaa tällöin parastaan.

Esteillä Samu on turhan hätähousu ja kolauttaa helposti yli 90cm esteillä. Ratsastajan tulee työskennellä paljon selässä, jotta saisi orin rauhoitettua sen verran että saataisiin puhdas hyppy. Maastossa Samu on rauhallinen eikä pelkää juurikaan mitään. Kesäisin on parempi kävellä ohjat tuntumalla kuin täysin löysin ohjin, koska Samu löytää aivan varmasti matkalta herkullisia heinätuppoja, ja kun semmoinen löytyy saa Samua kiskoo ohjista jo hetken aikaa. Sen verran syöppö tämä herra on.


i. Kaamos
  sh, rt, 155cm
  koulupainotus
ii. Ajan Kihaus evm
  sh, rt, 169cm
iii. Vislaus evm
iie. Ajan Vastus evm
ie. Ajan Helmiina evm
  sh, rt, 157cm
iei. Vinssin Hirmu evm
iee. Vinssin Hellevi evm
e. Hipsutus
  sh, prt, 154cm
  koulupainotus
ei. Nipsu evm
  sh, rt, 156cm
eii. Likitus evm
eie. Tavu-Taru evm
ee. Hikuriina evm
  sh, prt, 154cm
eei. Piki-Hikke evm
eee. Reiman Tyttö evmi. Kaamos: Upea läsipäinen ori vietti koko upean elämänsä Luned Sporthorsesissa kilpaillen hyvällä menestyksellä kouluratsastuskilpailuissa. Kaamos on luonteeltaan täysin päinvastainen kuin poikansa Samu. Kaamos oli hieman hankala ja vaativa ori, mutta ratsuna erinomainen taitojen esittelijä. Kaamos jätti jälkeensä kolme hyvä luonteista jälkeläistä, kaksi oria ja tamman. Kaamos menehtyi vuonna 2009.

ii. Ajan Kihaus: Liinakko suomenhevosori, 160cm korkea jytky, oli todellinen moniosaaja. Orilla kilpailtiin hyvällä menestyksellä esteratsastuksessa, kouluratsastuksessa sekä maastoesteratsastuksessa. Ajan Kihaukselta löytyi potentiaalia vaikeisiin koulukiemuroihin kuten myös vaativiin esteisiin aina 120cm asti. Luonteeltaan ori oli rauhallinen ja kuuliainen, mutta kuten orit yleensäkin joskus temperamenttinen ja omapäinen. Ajan Kihaus on kantakirjattu II-palkinnolle. Jälkeläisiä Ajan Kihaus on jättänyt viisi.

iii. Vislaus: Tämä pieni suomenhevosori oli vain 149cm ja väriltään ruunikko. Rauhallinen putte on kilpaillut pääasiassa raveissa ihan kohtuu menestyksellä. Suurimmissa lähdöissä ei kuitenkaan sijoituksia ole tullut. Myöhemmin raviuran jälkeen Vislaus pääsi kokeilemaan myös kouluratsastusta sekä valjakkoa. Koulukiemurat eivät oikein tuntuneet Vislauksen jutulta mutta valjakkoajo olikin yllättävä! Ori loisti valjakkokilpailuissa kuin luonnonlahjakkuus ja yllätti kaikki positiivisesti. Vislauksella on vain kaksi jälkeläistä. Sairastumisen vuoksi ori menehtyi parhaassa iässään.

iie. Ajan Vastus: Ruunikko kuvankaunis tamma oli kasvattajansa ensimmäinen kasvatti joka sai kaiken huomion ja vähän enemmänkin. Tämä hyvä luonteinen tamma käänsi monien ihmisten katseet, sillä hän oli lempä ja hellä katseinen, joka viihtyi ihmisten seurassa. Ajan Vastuksella kilpailtiin esteratsastuskilpailuissa aktiivisesti jo nuoresta lähtien. Menestystä tuli jonkin verran mutta mitään suuria ei saavutettu, vaikka voittoja ropisi jatkuvasti. Ajan Vastus on kantakirjattu II-palkinnolla ja tammalla olikin näyttävä ja vankka runko josta tätä aina kehuttiin.

ie. Ajan Helmiina: Väriltään liinakko, 157cm korkuinen kovistelija omaa kipakan luonteen. Tamma ei ollut mikään hellyyden kipeä pienten lasten rapsuteltava pullaputte. Ajan Helmiinan kanssa tämän omistaja joutui pariinkin kertaan ilkeisiin tilanteisiin kun tamma osasi leikkiä vaikeaa. Kaiken tämän kuitenkin antaa anteeksi tamman kilpailutaidot sekä upea rakenne, siro ja solakka, josta on tullut monista näyttelyistä pelkkää kehua. Ajan Helmiinalla kilpailtiin ahkerasti esteratsastuksessa ja tämän omistajalla onkin iso huone täyttä mahtavia ruusukkeita ja pokaaleita vuosien varrelta. Ajan Helmiina kantakirjattiin upeasti I-palkinnolle ja tamma on jättänyt jälkeensä monia jälkeläisä, jotka ovat näyttäneet upeita taitojaan niin esteillä kuin koulussa.

iei. Vinssin Hirmu: Kilpaili kansainvälisissä esteratsastuskilpailuissa ja oli pitkään kuuma nimi 1990-alkupuolella. Tämä komea ja lihaksikas ori hurmasi tamman omistajat jo nuorena, ja ori onkin jättänyt monen monia jälkeläisiä seuraamaan jalanjäljissä. Luonteeltaan Vinssin Hirmu oli luotettava ja rauhallinen mutta ratsuna äärimmäisen vaativa. Vinssin Hirmu kantakirjattiin vihdoin I-palkinnolle ja on saavuttanut monia eri meriittejä ja mainintoja niin estekilpailuista kuin näyttelyistä.

iee. Vinssin Hellevi: On todella kaunis ja hyvä rakenteinen tamma, joka on saanut hyviä mainintoja rakenteensa ansiosta etenkin kouluratsastus tuomareilta. Tamman kauniin sulavat ja lennokkaat liikkeet ovat viihdyttäneet monen monet kerran koulukilpailu yleisöä. Tamma oli potentiaalinen koulutaituri joka oli kaiken lisäksi vielä hyvä luonteinen ja kiltti. Tämä rautias kaunokainen kantakirjattiin II-palkinnolle.

------------------------

e. Hipsutus: Oli menestyvä kouluratsu ja keräsi sijoituksia noin 38 kpl. Luonteeltaan tämä punarautias tamma oli leppoisa ja ratsuna oikea unelmahevonen. Hipsutus vietti myös koko elämänsä Luned Sporthorsesin tiloissa jättäen neljä jälkeläistä, kolme oria ja yhden tamman. Hipsutus kilpaili aktiivisesti kouluratsastuksessa kolme vuotta, jonka jälkeen tamma siirtyi siitokseen ja menehtyi vuonna 2009. Erittäin hyvä periyttäjä ainakin luonteensa puolesta ja myös rakenteen.

ei. Nipsu: On raamikas kouluratsu joka pärjäsi vaativimmissakin koulukiemuroissa. Ori menestyi hyvin niin kilpailuissa kuin siitoksessakin. Esteitä Nipsu hyppi myös mallikkaasti, mutta usein liika innostus pilasi suoritukset pudotukseen. Nipsu jätti jälkeensä monia koulutaituri varsoja joista monet ovat menestyneet hienosti eri tasoilla. Nipsu oli luonteeltaan kipakka ja joskus turhankin vaativa. Ori kantakirjattiin I-palkinnolla hieman ennen kuolemaansa.

eii. Likitus: On myös kantakirjattu mutta II-palkinnolla. Tämä ruusukehai väänsi koulua vaikeissakin luokissa ja yllätti tuomarit aina positiivisesti. Ratsuna vaativa, joten kuka tahansa ei selkään päässyt kiipeämään. Avut oli annettava puhtaan pehmeästi jos halusi saada hevosen edes hiukan kulkemaan muodossa. Taitavan ratsastajan kanssa Likitus taipui vaikka mihin. Luonteeltaan yleisesti kiltti mutta osasi olla todella jääräpäinen ja hermoja kiristävä. Montaa jälkeläistä Likitus ei kerennyt jättämään sairastumisen vuoksi, joka veikin oriin mennessään.

eie. Tavu-Taru: Viehättävä yleisratsu jonka kanssa kilpaileminen ja työskenteleminen oli helppoa. Tavu-Taru kilpaili niin kouluratsastuksessa kuin esteilläkin hyvin suorituksin. Luonteeltaan tamma oli säyseä diiva. Esteillä Tavu-Taru oli pirteä ja joskus turhankin vilkas, mutta taitavalla ratsastajalla kulki kuin unelma. Montaa varsaa Tavu-Taru ei kerennyt jättämään, sillä tämä menehtyi toisen varsan synnytyksessä vasta 14-vuotiaana. Tavu-Taru periytti jälkeläisilleen nöyryyttä mutta eipä rakenteessakaan ollut paljon valittamista.

ee. Hikuriina: Tarkoitus oli saada talliin kelpo kouluratsu, mutta myöhemmin huomattiin että tammalta löytyy potentiaalia enemmänkin kenttäratsastukseen. Vuosia tamma kilpaili hyvällä menestyksellä kunnes eräissä kilpailuissa tamma kompastui ja murskasi takajalkansa niinkin pahoin, ettei mitään ollut enään tehtävissä. Hikuriina varsotettiin todella nuorena, eikä tamma kerennyt jättämään kuin yhden jälkeläisen.

eei. Piki-Hikke: Tällä orilla oli vauhdikas elämä varsasta lähtien. Luonteeltaan hieman hakalan orin osti kuuluisa valmentaja joka koulutti hevosesta erittäin taitavan koulutaiturin. Ennen kouluratsun uraa Piki-Hikke toimi perus ratsuna ja joskus vetohevosenakin. Piki-Hikke oli yksi kuuluisimmista koulutaitureista ja tammoja tuli vierailuille kesäisin hyvä määrä. Ori astui jopa 167 tammaa joista 20 eivät tiineytyneet. Myöhemmin ori ruunattiin ja kilpailuita jatkettiin kouluradoilla. Myöhemmin Piki-Hikke menehtyi 24-vuotiaana.

eee. Reiman Tyttö: Vietti elämänsä rakkaan isäntänsä huviratsuna. Tamma leimautui isäntäänsä niinkin paljon ettei sietänyt ketään muuta ihmistä lähelleen. Kylillä huudeltiin ja puhuttiin että Reiman Tyttö oli vaarallinen ja vihainen tamma, joka pitäisi pahan luonteensa takia lopettaa ja pian ennenkuin jollekin sattuisi pahasti. Tämä ei tietenkään pitänyt paikkaansa vaan tamma oli täysin väärin ymmärretty. Reiman Tyttö varsoi vain kerran lyhyen elämänsä aikana.Varsat
o. Huvin Hajotus ---- s. 10.02.2011 -- e. Koistilan Helinä
t. Huvin Verna ---- s. 22.09.2011 -- e. Metsäkartanon Vioola
t. Fiktion Lilli ---- s. 11.01.2012 -- e. Sannin Lotta


» KRJ:n koulukilpailut:
59 sijoitusta / 9 voittoa

09.02.2009: Etulinja - He A -- 3/49
18.02.2009: Manetheren - He A -- 6/83
18.02.2009: Manetheren - He B -- 7/79
19.02.2009: Manetheren - He A -- 6/79
20.02.2009: Hunajainen - He A -- 4/48
21.02.2009: Rajaton - He C -- 6/50
21.02.2009: Acantha Farm - He A -- 4/100
22.02.2009: Acantha Farm - He A --7/100
24.02.2009: Acantha Farm - He A -- 6/40
25.02.2009: Daftomor - He A -- 5/80
26.02.2009: Acantha Farm - KN Special -- 9/100
27.02.2009: Acantha Farm - He C -- 10/100
28.02.2009: Holdgate Farm - He A -- 6/40
09.03.2009: KK Zaa - KN Special -- 1/40
14.03.2009: YT Forest - He A -- 4/50
15.03.2009: Arwyn - He B -- 2/52
15.03.2009: Arwyn - He A -- 2/52
17.03.2009: Rajaton - He A -- 6/50
17.03.2009: Moondance - He A -- 2/30
19.03.2009: Heinämäki - He A -- 5/36
20.03.2009: Silence - He A -- 3/40
20.03.2009: Silence - He B -- 2/40
21.03.2009: Heinämäki - He A -- 3/34
23.03.2009: Silence - He B -- 3/40
25.03.2009: Silence - He A -- 5/40
26.03.2009: Zuruck - He B -- 7/60
27.03.2009: Moondance - He C -- 4/30
28.03.2009: Moondance - He B -- 1/30
29.03.2009: Aworei - He A -- 3/30
30.03.2009: Kielletty - He B -- 5/50
30.03.2009: Aworei - He A -- 5/30
30.03.2009: Daftomor - He C -- 5/30
01.04.2009: Viiala - He A -- 6/40
01.04.2009: Viiala - He B -- 1/40
01.04.2009: Aworei - He A -- 3/30
05.04.2009: Hämypuro - He A -- 4/80
05.03.2011: Bohelia - Va B -- 5/40
07.09.2010: Cornir - He B -- 1/40
08.09.2010: Viehättävä - He A -- 2/70
09.09.2010: Fiktio - He A -- 4/60
10.09.2010: Fiktio - He A -- 2/60
10.09.2010: Fiktio - Va B -- 1/60
10.09.2010: Viehättävä - He A -- 3/70
10.09.2010: Cornir - He B -- 2/40
16.09.2010: Jewel Ponies - He B -- 4/100
19.09.2010: Jewel Ponies - He B -- 3/100
04.03.2011: Acantha Farm - He B -- 7/100
05.03.2011: Acantha Farm - He B -- 7/100
10.03.2011: Huvitus - Va B -- 1/30
11.03.2011: Huvitus - Va B -- 4/30
12.03.2011: Derbyn Sh - He A -- 2/50
13.03.2011: Huvitus - Va B -- 4/30
15.03.2011: Derbyn Sh - Va B -- 3/50
16.03.2011: Derbyn Sh - He A -- 1/50
16.03.2011: Cecam Shetland - He B -- 4/40
16.03.2011: Crash Ponies - He A -- 1/60
17.03.2011: Huvitus - Va B -- 3/30
18.03.2011: Cecam Shetland - He B -- 2/40
20.03.2011: KK Bailador - Va B -- 2/97
20.03.2011: Misteli - Va A -- 4/50
21.03.2011: Huvitus - Va B -- 1/30
23.03.2011: Misteli - Va A -- 1/50


» VSHK:n koulukilpailut:
16 sijoitusta / 4 voittoa

18.01.2011: Virmavesi - He B -- 5/41
21.01.2011: Virmavesi - He B -- 5/47
22.01.2011: Huvitus - He B -- 6/67
22.01.2011: Huvitus - Va B -- 1/62
23.01.2011: Huvitus - He A -- 1/69
24.01.2011: Huvitus - Va B -- 1/62
25.01.2011: Huvitus - He C -- 6/59
26.01.2011: Huvitus - He B -- 7/64
26.01.2011: Huvitus - Va B -- 5/69
30.01.2011: Varpumäki - Va B -- 4/20
01.02.2011: Varpumäki - Va B -- 3/20
01.02.2011: Koston Sh - Va B -- 4/30
15.02.2011: Valkeneva - Va B -- 4/30
16.02.2011: Valkeneva - Va B -- 5/30
27.02.2011: Hiprakka - He A -- 4/30
01.03.2011: Hiprakka - He A -- 1/30


Saavutukset


- YLA-laatuarvostelu 1/2012 - YLA3 -- 19+24+24+35= 102p
- KRJ-laatuarvostelu 2/2012 - KRJ-II -- 20(7+6+7)-40-20-7,5-8= 95,5
- SLA-laatuarvostelu 2/2012 - SLA-II -- 13+16+21+20+8= 78p

Valmennukset


Kouluvalmennus 02.02.2012
Tänään oli tiedossa mielenkiintoinen valmennus, kun eräs tuttavani oli tulossa valmentamaan minua ja kahta ystävääni. Kentällä oli kolme kiivasta oria. Samun lisäksi mukana oli Kirottu Tahto ja Otto-Lapsi. Kävelimme jo kaviouralla kun valmentajamme saapui kentälle. Vaihdoimme nopeat kuulumiset kunnes aloimme hommiin. Ensimmäisenä menimme isolle pääty-ympyrälle kävelemään kaikki kolme ja harjoittamaan asetusta ja pysähdyksiä. Samu vaikutti tehokkaalta ja tuntui että oria alkoi jo tylsistyttämään nuo rauhalliset harjoitukset. Tilanne parani huomattavasti kun pääsimme ympyrästä pois ja jatkoimme koottua ravia koko kentällä. Samu vilkuili Kirottu Tahto nimistä toveria, joka selvästi ärsytti sitä jollain tapaa. Keskittyminen katosi välillä mutta sain pian korjattua asian. Aloimme tekemään laukan nosto harjoituksia jolloin Samu vasta innostui! Ensimmäisellä nostolla ori heilautti vimmatusti häntäänsä ja hetkessä orin peräpää lennähteli pari kertaa taivasta kohti, se on hyvä että intoa piisaa! Valmentajamme hymyili vienosti minulle ja kehotti tekemään pidätteitä pikkuisen enemmän ettei ori ihan kengistään lähde. En tiedä vaivasiko Kirottu Tahto Samua jotenkin, vai oliko sillä vain virtaa niin paljon. Tuon pienen kommelluksen jälkeen sain Samun taas keskittymään olennaiseen ja ylimääräinen virta hupeni pois. Lopuksi teimme voltteja ja tempo harjoituksia ravissa, kunnes teimme loppu käynnit löysillä ohjilla. Silloin olikin hyvää aikaa höpötellä kun hevoset kävelivät tyytyväisen väsähtäneinä pitkin kaviouraa. Valmentaja oli tyytyväinen jokaisen suoritukseen, mutta petrattavaa vielä löytyi. Jokainen meistä sai henkilökohtaiset lisä harjoitus ohjeet, joita tulisi reenata seuraavaa valmennusta varten. Samusta olin ylpeä!

Kouluvalmennus 22.01.2012
Saavuin kentälle todella toivoikkain mielin, odotettavissa olisi loistava valmennettava, jota on aina ilo seurata. Valmennus oli alkamassa myöhään, kun Samu ja tämän ratsastaja vihdoin saapui kentän keskelle. Viimeistelyt käyntiin ja ratsastaja oli valmis kiipeämään satulaan. Samu lähti kävelemään jo ennenkuin ratsastaja oli edes kunnolla saanut itseään istumaan. Lämmin höyry nousi orin turvasta ja kuolaimet kilisivät suussa, Samulla oli selvästi virtaa. Aloitimme valmennuksen perus kootulla käynnillä, jossa oria alettiin herättelemään avuille. Ratsastaja käytti turhan paljon ohjas- ja pohjeapuja että jouduin moneen kertaan kehottamaan käyttämään myös painoapuja. Samu heitteli päätänsä vähän väliä eikä meinannut suostua keskittymään olennaiseen. Onneksi keskittyminen alkoi palautua kun rupesimme harjoittamaan koottua laukkaa ympyrällä. Edelleenkin kuolaimet narskui suussa ilkeästi ja ori kulki välillä ties missä solmussa, aina se sieltä saatiin takaisin oikeaan linjaan. Samun etupää toimi oikein tarmokkaasti, mutta takaosa kuin jäi vauhdista välillä. Ratsastaja sai työskennellä tosissaan jotta sai orin kulkemaan halutulla tavalla. Laukalla Samu onnistui jokaisessa harjoituksessa; laukan vaihdot, tempo harjoitukset ja nostot. Erittäin mallikkaasti suoritettu! Loppua kohden ori alkoi näyttämään kokoajan vain paremmalta, mutta valmennus alkoi pikkuhiljaa loppua. Lopuksi tehtiin harjoitusravissa voltteja ja käynnissä parit pysähdys harjoitukset. Sen jäljeen ratsukko sai rauhassa kävellä kaviouralla pitkillä ohjilla. Samu höyrysi kevyesti viileässä pakkasessa, mutta näytti todella tyytyväiseltä. Myös minä olin erittäin tyytyväinen ratsukon lopulliseen suoritukseen, pakkasesta huolimatta.

Kouluvalmennus 18.01.2012
Pieni pakkanen kirpaisi kentällä noustessani Samun satulaan. Tälläisellä ilmalla on mukava harjoitella kentällä kun olisi aina vain lämpösessä maneesissa. Valmentajani saapui kentän laidalle joka ensimmäisenä kertoi päivällä sattuneesta kommelluksesta, jossa hevonen oli säikähtänyt aura-autoa kentällä ja heittänyt ratsastajan kuin perunasäkin ratsailta ja kirmannut portin lävitse pitkin tallialuetta. Sen keskustelun aikana kävelytin Samua pitkin kenttää ja pikkihiljaa aloin keräillä ohjia tuntumalle. Aloitimme valmennuksen volteilla, joiden kanssa joskus on ollut hiukan vaikeuksia. Vartin harjoittelun jälkeen ne voltit alkoi sujumaan ja ori alkoi taipua avuille kevyemmin. Samulle tekee hyvää pitkästä aikaa tehdä tempo harjoituksia. Kokorataleikkaa kuviolla pitkillä sivuilla teimme ravissa harjoituksia mutta Samu oli välillä sitä mieltä että voidaan mennä kovempaakin ja nosteli laukkaa. Viiden minuutin jälkeen Samu rauhoittui ja teki upeasti lisätyt ravit loistavasti ja sen jälkeen harjoitimme samassa kuviossa laukanvaihtoja. Samu pysyi loppu ajan yllättävän vetreänä ja herkkänä, joten työstäminen ei ollut enään niin raskasta kuin alkuun. Lopuksi teimme vielä niitä kivoja voltteja ja käynnissä parit pysähdys harjoitukset. Valmentaja oli erittäin tyytyväinen oriin suoritukseen, mutta kehtotti edelleenkin harjoittelemaan niitä voltteja jotka tuntuu välillä menevän vähän mönkään.

Kouluvalmennus 14.01.2012
Tarkoituksena olisi harjoittaa Samun herkkyyttä ja perustaa apuihin. Alku lämmittelyssä ori käyttäytyi hermostuneesti joten tiesin että töitä tulee tehdä ja paljon. Jatkuva pään heittely ja kiskominen saataisiin loppumaan huolellisen veryttelyn johdosta. Tiukensin ohjia ja ainakin näin alkuun sain hevosen hyvin kulkemaan kuolaimella ja nätisti koottuna. Kova kuolainten narskuttelu loppui siinä vaiheessa kun aloitettiin kulkemaan ympyrällä. Ori tarkaili aluksi mielummin maisemia kuin keskittyi itse työskentelyyn mutta pikku hiljaa istunnalla ja avuilla sain hevosen keskittymisen itseeni. Samu alkoi vetristyä joten siirryimme harjoittelemaan väistöjä sekä laukanvaihtoja. Ne menivät mallikkaasti mutta jatkuvasti sai Samua herätellä ja herkistää avuille. Loppu veryttelyyn asti sain työskennellä tosissani oriin kanssa. Tänään oli Samulla selvästi kiukuttelu päivä jolloin mikään homma ei oikein kiinnostaisi. Lähdin vielä maastoon tekemään pienen kävelylenkin hyvän harjoittelun lopuksi. Asiat yhteen kooten harjoitus sujui hyvin, tosin paremminkin ori on treeneissä osannut toimia ja käyttäytyä.

Kouluvalmennus 20.03.2009, valmentajana kataö
Samun orimaisuus näkyi heti ratsukon astellessa maneesiin: heti ensimmäiseksi Samun oli hirnuttava niin kovaa kuin vain lähti. Aikamme tälle naureskeltuamme aloitimme valmennuksen raviverryttelyillä. Teimme voltteja, jotka osoittautuivat ratsukolle melko hankaliksi - ei pidä vähätellä volttia, se on vaativa kuvio! Hinkkasimme tätä pitkään ja lopulta saimme voltit naksahtamaan molempiin suuntiin paikoilleen. Taivuttelimme jonkun aikaa Samua vielä kahdeksikoilla ja teimme temponmuutoksia ravissa. Sitten pyysin ratsukon laukkaamaan keskiympyrälle, ja huomasin Samun olevan hieman jäykkä. Neuvoin Janika H.’ta taivuttelemaan Samua olan takaa - niin tänään kuin tulevaisuudessakin. Kun saimme Samun rehellisesti peräänantoon molemmissa suunnissa, aloimme jyystää voltteja laukassa. Aluksi voltit näyttivät lähinnä ylisuurilta ilmapalloilta, mutta pian sain nekin korjattua oikeille urille. Seuraavaksi keskityimme keskiraviin, joka tuntui Samulle olevan luontainen asia. Meiltä meni hetki kunnes saimme Samun parhaat puolet esiin keskiravissa, mutta viimeisillä kerroilla se näytti todella upealta - en voinut uskoa että kyseessä oli suomenhevonen! Jätimme valmennuksen tällä kertaa tähän, ja neuvoin mitä ratsukon tulisi treenata myös yksin treenatessaan. Kaikenkaikkiaan valmennus meni osaltanne hyvin, olin oikein tyytyväinen tulokseen!

Kouluvalmennus 12.02.2009, valmentajana riella.
Samu näytti oikein hienolta astellessaan maneesiin. Heti ensimmäisenä se höristeli korviaan ja haisteli hetken uuden maneesin tuoksuja. Alkuverryttely oli melko itsenäistä, mutta korjailin silloin tällöin joitain asentovirheitä ratsastajalta ja neuvoin, miten Samun saisi ratsastettua hieman eteen ja alas jo heti kättelyssä. Ihan heti se ei meinannut onnistua, mutta pikkuhiljaa ori alkoi astua enemmän alleen ja menokin näytti heti hiukan aktiivisemmalta. Menonne oli kyllä koko ajan oikein hallittua ja pidin teidän yhteistyönne lujuudesta kovasti. Tällä tunnilla keskityimme enimmäkseen vastalaukkaan ja laukanvaihtoihin käynnin kautta. Samu meinasi aluksi koko ajan nostaa oikeaa laukkaa, vaikka vastalaukka oli aiheena. Neuvoin miten tuli tehdä ja pikkuhiljaa aloitte saada yhteisen sävelen siihenkin hommaan. Samu laukkaili oikein hienosti ja laukka näytti pyörivän hyvin, vaikka se vastalaukkaa olikin. Laukanvaihtoihin toivoisin vähän enemmän tarmokkuutta, sillä nyt laukka nousi käynnistä aika laiskasti. Olen kuitenkin tyytyväinen koko tunnin antiin ja toivottavasti opit jotain tästä tunnista.