:: Hornanhovi ::

Hiprakan Kätyri

Virallinen nimi Hiprakan Kätyri
Rotu, skp Suomenhevonen, ori
Syntymäaika, ikä 16.01.2019 > 10v
Rekisterinumero VH19-018-0099
Väri, säkäkorkeus Punaruunikko, 154cm
Painotuslaji Koulupainotus (Vaativa B)
Kasvattaja Hiprakka
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Hornanhovi
Meriitit

ikääntyy satunnaisesti - siitoskäytössä


Luonnekuvaus

Hiprakan Kätyri sulatti sydämeni kun kävin tutustumassa tähän komeaan oriin Hiprakassa. Heillä oli myynnissä jykevä koulutaituri upeasta suvusta, joka oli pakko käydä katsomassa! Kätyriksi kutsuttu hirmu seisoi rauhallisen näköisenä ulkona omassa tarhassaan. Astelimme lähemmäs aitausta ja nojailimme aitaa vasten. Aivan yllättäen ori hyökkäsi meitä kohti korvat luimussa, siinä todellakin säikähti. Ori rauhoittui heti, kun nousimme aidalta nojailemasta. Meille kerrottiin Kätyrin olevan hieman vaikea käsitellä vahvan oriluonteensa takia, lisäksi Kätyri vartio karsinaansa ja tarhaansa. Epäileväisille ja pelokkaille ihmisille Kätyri tekee takuulla kiusaa leikkimällä isoa poikaa, mutta totuttua oriin, temput vähenee kummasti. Halusin ehdottomasti tuollaisen luunmurskaajan kotiin ja teimme oriista kaupat!

Kätyri osoittautui erittäin kiperäksi ja kovistelevaksi pojaksi, jonka kanssa työskentelyä hiotaan päivittäin. Karsinan ovea ei saa avata ilman tarpeeksi hyvää syytä, ori pitää karsinaa omana pyhtättönään, mihin ei ole ylimääräisillä asiaa. Tietenkin ruoka vastaanotetaan aina hyvällä mielellä mutta hoitopakki kannattaa jättää kättelyssä jo pois. Kätyri tietää tallin työntekijät eikä enään jaksa uhitella heille, jotka tietävät oriin temput ja niksit. Nämä hoitajat voivat vapaasti touhuta orin omassa tarhassa ja vaikka Kätyri lähtisikin heitä kohti hyökkäykseen, hoitajat eivät väistä eikä välitä. Kätyri ei koskaan tule päin eikä halua tehdä ihmisille pahaa. Se on voinut joskus aikoinaan varsana saada ihmisistä huonon vaikutelman ja siksi kostaa sitä koko aikuisiän. Hoitaessa Kätyri otetaan tallikäytävälle ja laitetaan riimusta kiinni. Takaosaa kannattaa varoa, sillä kavio saattaa joskus nousta aivan muutenvain, vaikka se ei potkasta yritä. Aina Kätyrin täytyy kokeilla hoitajiaan. Varusteet ori antaa laittaa todella nätisti, mutta satulavyön kanssa pullistelu kuuluu perus kuvioon. Kätyria ei koskaan lähdetä taluttamaan pelkän riimun voimin ulos, koska se saattaa nähdä tamman tai oriin turhan läheltä ja tälläinen jysky vetää hoitajansa varmasti mukanaan, jos se päättää lähteä. Siksi aina ketjulla varusteltu riimun-naru tai suitset.

Taitavalla ratsastajalla Kätyri tuo hyvät puolensa hienosti esiin. Selkään ei aloittelijat nouse, mutta erittäin taitavilla ja hevosen tuntevilla ihmisillä Kätyri loistaa kuin kirkas tähti! Kätyri ottaa avut hyvin vastaan ja kunnioittaa ratsastajaansa. Sen mielestä on mukavaa työskennellä ja päästä radoille esittelemään taitojaan. Kätyri käyttäytyy kilpailuissa aivan erilailla, kuin kotona. Se kulkee kokoajan pää pystyssä eikä huutele muille hevosille yhtään, aivankuin se keskittyisi itseensä ja nauttisi katseista. Esteitä Kätyri loikkii mielellään vaikkei siinä niin hyvä olekaan. Kotona olemme hypännyt korkeimmillaan 90cm mutta irtohypytyksessä loikkii helposti korkeampiakin. Maastossa Kätyri on varma eikä pelkää mitään. Maastoesteet ovat laji, josta Kätyri nauttii. Maastoesteillä on kivaa päästä irroittelemaan suurempia paineita, samoin kuin pitkillä laukkasuorilla maastossa. Kesällä uiminen kuuluu suosikkeihin, mutta joskus onkin ongelmia, millä Kätyrin saisi vedestä pois.

Sukutaulu

i. Nieton Pirttipirush, rrn, 157cm ii. Paholaisen Oppipoikash, rn, 155cm iii. Kaiun Tiima
iie. Sakan Syöjätär
ie. Nieton Hallamarjash, tprt, 158cm iei. Nakupelle
iee. Nieton Mansikka
e. Kaipausta Rinnassash, rn, 158cm
KTK-II, SLA-I
ei. Ikänsä Lentänytsh, trn, 154cm eii. Herra Kyynisyys
eie. Kiitos ei oo kirosana
ee. Haloo Sydänkohtaus!sh, rn, 145cm eei. Lähtövalmiina
eee. Haloo Elli!

Jälkeläiset

Varsa Syntymäaika Vanhempi Omistaja Muuta
o. Hornanhovin Minion 13.02.2020 Huvin Rameera Eedla S.

Kilpailukalenteri

» Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
» Nopeus ja kestävyys:
» Kuuliaisuus ja luonne:
» Tahti ja irtonaisuus:
» Tarkkuus ja ketteryys:

Kouluratsastuksessa op ( vt. / )

Tavoitteet & saavutukset

    ★ Kilpaillut vain porrasteuissa kilpailuissa
    ★ Maksimitaso vaativa B.
    ★ Tavoitteena KRJ:n laatuarvostelu.

Päiväkirja

☆ Päiväkirjamerkintä

-