Lysti-Vinski


18.08.2007 - 01.03.2014

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, SLA-I, YLA2


Virallinen nimi: Lysti-Vinski Sukupuoli: Ori
Rotu: Suomenhevonen Säkäkorkeus, väri: 163cm, trt sabino
Syntynyt: 18.08.2007 VH-tunnus: VH04-018-1251
Painotus: Koulupainotteinen Koulutustaso: Vaativa A
Kasvattaja: Sorel Omistaja: Sorel / Huvitusi. Vauhti-Enska evm
  sh, trt, 164cm
  koulupainotus
ii. Verneri evm
  sh, trn, 161cm
iii. Ryöstö-Veeti evm
iie. Loisto Humina evm
ie. Eeviliinu evm
  sh, mrn, 159cm
iei. Eevertti evm
iee. Tuho-Rimma evm
e. Himma-Riina evm
  sh, prn, 156cm
  koulupainotus
ei. Läpiveto evm
  sh, prn, 160cm
eii. Humahdus evm
eie. Manteli evm
ee. Sysitar evm
  sh, rt, 152cm
eei. Pimeyden-Poju evm
eee. Taikatähti evmi. Vauhti-Enska: Tummanrautias tukkajumala, joka valloittaa ihmiset niin ulkonäön kuin luonteensa ansiosta. Herrasmiehen käytöstavat ovat tehneet omistajan elämästä suorastaan herkkua. Ihmiset ajavat orin kotitallille ihastelemaan häntä, eikä tammojen omistajatkaan ole pois lähtenyt ilman astutuksen varaamista. Enska on kilpaillut ahkerasti kouluradoilla vaativa A- tasolla saavuttaen erilaisia mainintoja ja palkintoja. Monet pitivät tätä hevosta aikansa siitosorina, enkä yhtään epäile valintaa. Enska periyttää kuulaisuutta ja rauhallisuutta, joten kipakalle emännälle tämä ori on loistava vaihtoehto! Nykyään ori viettää rauhallisia eläkepäiviään pienessä yksityistallissa.

ii. Verneri: Osaava tuntitaituri, joka vaikutti suuressa ratsastuskeskuksessa opetushevosena. Vernerillä oli taitoa esteillä ja koulussa, joten ratsastajat pystyivät oman kehityksensä mukaisesti etenemään tämän hevosen kanssa. Verneri on vaihtanut kotia viiteen eri kertaan, pääasiassa nuorella iällä. Kahdeksanvuotiaana ori muutti viimeiseen kotiinsa, suureen ratsastuskeskukseen. Ori oli liian naishimoinen, joten se jouduttiin ruunaamaan pian muuton jälkeen. Vernerillä on kaksi jälkeläistä, joista kumpikin on ollut vaikuttavia kouluradoilla. Vaikka Verneri itse ei ole kilpailuissa taitojaan päässyt esittelemään, jälkeläiset ovat tehneet sen hänen puolestaan. Verneri jouduttiin lopettamaan 19-vuotiaana jalkavaivojen takia.

iii. Ryöstö-Veeti: ärhäkäs ori, joka ei montaa ihmistä hyväksynyt hoitajakseen. Ori vietti koko elämänsä vanhemman miehen omistuksessa. Pääasiassa Veetillä tehtiin pieniä peltotöitä, erilaisia ajohevosen roolia ja joskus ratsastettiin käyntiä maastossa. Hevosen ollessa 23-vuotias, tämän omistaja menehtyi yllättäen pitkäaikaiseen sairauteensa. Omistajan veli, jolla itsellään oli ravitalli toisellapuolella suomea, teki päätöksen lopettaa vanhan hevosen. Kuka olisi halunnut vanhaa työhevosta, joka kiukutteli uusille tuttavuuksille? Veeti kerkesi jättämään neljä hienoa orijälkeläistä, jotka ovat olleet monipuolisia käyttöratsuja, vaikka isä ei mikään virallinen ratsu ollutkaan.

iie. Loisto Humina: Pientallissa asuva neiti oli iloinen ja rauhallinen tapaus. Sen elämä oli rentoa ja leppoista, vaikka nuorena tammasta yritettiin melkein väkisin ravuria. Menestys ei ollut kummoinen, jonka jälkeen tamma myytiin naurettavalla hinnalla nuorelle pariskunnalle, jotka pitivät hevosiaan kotipihassaan. Loisto Humina astutettiin kaksi kertaa, joista toinen oli harmillisen epäonninen. Tamman ensimmäinen varsominen oli todella tuskainen, josta lopulta varsa ei edes selvinnyt. Vuosien kuluttua yritettiin parempaa onnea ja tamma astutettiin uudestaan. Tällä kertaa varsominen sujui helposti ja maailmaan saapui pirtä orivarsa, joka myytiin heti luovutusiän jälkeen. Humina oli perus ratsu, eikä kilpailutuloksia mistään ole.

ie. Eeviliinu: Osaavalla ratsastajalla tämä hevonen kulki vaikka mitä kiemuroita ja ympyröitä. Aloittelijat lensi satulasta välittömästi. Eeviliinusta haikailtiin aluksi ravuria, mutta laukka tuntui hevosesta paljon paremmalta, joten ravirura unohtu todella nopeasti. Tamma myytiin nuorelle tytölle, jolla oli jo kaksi suomenhevosta entuudestaan ratsutuksessa. Hän sai koulittua kiukuttelevasta tammasta monipuolisen käyttöratsun, jonka taidot yllättivät hänet itsensäkin! Eeviliinu kilpaili pienissä seurakilpailuissa esteillä ja koulussa, voittaen pari luokkaa. Suurempaa menestystä tamma ei saavuttanut. Eeviliinu varsoi elämänsä aikana viisi hienoa varsaa, jotka ovat olleet menestyjiä omissa painotuslajeissaan.

iei. Eevertti: Leppoisa herrasmies, joka kilpaili hyvällä menestyksellä kouluratsastusta. Monet luulivat Eeverttiä aina ruunaksi, mutta ulkonäkö voi pettää. Ori oli todella rauhallinen, joka ei ressannut mistään. Kilpailuissa varikkoalueella ori seisoi pää alhaalla, silmät visusti kiinni. Herätys tuli viimeistään siinävaiheessa, kun ratsastaja lähti taluttamaan oria kohti kenttää. Eeverttiä käytettiin myös näyttelyissä, joissa rakennetta kehuttiin erinomaiseksi laatutyypiksi. Jalat olivat puhtaat ja liikkeet näyttävät. Lopulta ori kantakirjattiin I-palkinnolle. Jälkeläisiä Eevertillä on parisenkymmentä. Ori jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivojen vuoksi 27-vuotiaana.

iee. Tuho-Rimma: Hevonen, joka ei nimellä ole pilattu. Varsasta lähtien tämä tamma on ollut hullun rohkea koheltaja, joka on aiheuttanut monet kerrat omistajilleen harmaitahiuksia. Tamman omistaja ei olisi koskaan uskonut, että hevonen voi saada niin paljon harmia aikaiseksi. Kuinkahan monet laitumen portit, aidat ja karsinan ovet hän on joutunut uusimaan. Tuntui että Rimma ei pysynyt missään! Vanhuuden päivinä tamman luonne rauhoittui huomattavasti, joten omistajat olivat tyytyväisiä. Rimma asui koko elämänsä tämän saman pariskunnan luona. Rimma varsoi vain yhden varsan.

-------------------------------------

e. Himma-Riina: Joskus voi näyttää siltä, että hevosen omistajilla hurahtaa kilpaileminen ja voittaminen päähän? Niin kävi Himma-Riinan omistajan kohdalla. Tamma on todella menestyvästä suvusta ja omistaja todellakin halusi itselleen näyttävyyttä ja loistavan hevosen. Aluksi Himmalla kilpailtiin hyvin menestyen kouluratsastusta, myöhemmin myös esteitä. Pari ensimmäistä vuotta kului hienosti, mutta sitten alkoi alamäki. Tamman etujalka alkoi reistailemaan ja eläinlääkäri antoi käskyn pitää hevosta levossa ja antaa toipua rauhassa. Omistaja ei kuitenkaan kauan jaksanut hevostaan levossa pitää, vaan aloitti jälleen kilpailemisen vaativa B- tasolla. Himma-Riinan jalka ei kauan sitä kestänyt vaan petti uudestaan, jolloin omistaja menetti totaallisesti hermonsa ja myi tamman vanhemmalle naiselle. Tämän hevosen kilpailu-ura kesti 6-vuotiaasta 10-vuotiaaseen, jonka jälkeen alkoi eläketamman virka. Uusi omistaja antoi jalan parantua rauhassa ja myöhemmin tamma astutettiin viidellä eri orilla. Varsat olivat hyväluonteisia ja rakenteisia kilparatsun alkuja. Himma-Riina lopetettiin 25-vuotiaana.

ei. Läpiveto: Upean näköinen punaruunikko ori, joka näytti todella mielellään taitonsa kilparadoilla. Nimi oli monille jo niin tuttu, että välillä tuntui toisten ihmisten harmittelevan sitä, että joutuu kilpailemaan tätä oria vastaan. Kouluradoilla tuomareille todella tutuksi tullut ori haali menestystä ja pokaaleja vuodesta toiseen. Omistaja piti hevostaan kuin kukkaa kämmenellä, ja osasi vetää oikeista naruista pitääkseen hevosensa huippukunnossa. Läpiveto oli kuuma nimi 2000-luvun alussa. Jälkeläisiä syntyi liki sata! Luonne oli hieman äreämpi ja vaativampi, mutta nämä pienet oikut annettiin anteeksi kilparadoilla.

eii. Humahdus: Monipuolinen käyttoratsu, jolla kilpailtiin helpoissa luokissa esteillä, koulussa ja kenttäkisoissa. Luonne oli rauhallinen ja kuulainen. Suurissa kilpailuissa tällä orilla ei käyty, mutta hyviä mainintoja tuli myös näyttelyistä. Humahdus kantakirjattiin III-palkinnolle ja jälkeläisiä syntyi parisenkymmentä. Ori sai viettää koko elämänsä synnyinkodissaan, aina viimeiseen päiväänsä asti. Humahdus lopetettiin 29-vuotiaana.

eie. Manteli: Näyttävä tuuhea harjainen tamma, jonka luonne ansaitsisi vähintään kymmenen pistettä ja papukaija merkin. Käytöstavat löytyi oli kyseessä aikuinen mies tai pieni taapero. Pääasiassa tuntikäytössä ollut tamma kilpaili helpoissa luokissa esteillä ja koulussa. Tämä tamma nautti työstään tuntihevosen roolissa. Pienet lapset halusivat aina osoittaa huomiota Mantelia kohtaan, joskus heillä oli mukana jopa herkkuja! Manteli vietti elämänsä samaisella tallilla. Manteli astutettiin eläkepäivinään, noin 15-vuotiaana. Tämä varsa jäi tamman ensimmäiseksi ja viimeiseksi.

ee. Sysitar: On saanut nimensä hieman arvaamattomasta luonteesta, joka ei jätä ketään kylmäksi. Tämä tamma keksi kyllä keinot saada hoitajat hermoromahdukseen asti. Hoitaessa tamma oli kyllä kiltisti, mutta tarhaan mentäessä tai ratsastuksessa sen oli pakko keksiä jotain, jos selässä oli uusi kasvo. Tutut hoitajat osasivat tammaa käsitellä hyvin, tietäen tämän tempaukset. Sysitar oli varsana hieman epävarma uusia tuttavuuksia kohtaan. Mamikseksi kutsuttu varsa keräsi kasvaessaan rohkeutta, eikä enään mikään sitä pelota. Tamma oli enemmän harrasteratsuna, joten kilpailemaan se ei koskaan päässyt. Sysitarelta löytyy kolme hienoa tuuhea harjaista varsaa.

eei. Pimeyden-Poju: Ori jota kutsuttiin Synkkikseksi sen luonteen mukaan. Onko kummallista, jos ori ei turpakarvaansakaan väräytä, kun tammoja kulkee ohitse tai huutelee laitumelta? Yleensä orit ovat rinta pöyheänä esittelemässä upeaa ulkokuortaan, mutta ei tämä herra. Vasta kun tamma tuodaan aivan turvan eteen, Synkkis havahtuu tilanteesta. Ratsuna tämä ori on osoittautunut todella taitavaksi ja voitontahtoiseksi. Kouluradoilla hyvää mainetta keräillyt ja voittanut upeita palkintoja. Synkkis kantakirjattiin myöhemmin III-palkinnolle. Tältä tuuhea harjaiselta komistukselta löytyy noin parisenkymmentä jälkeläistä ympäri suomea.

eee. Taikatähti: Ei varmasti mikään helpoin hevonen, mitä kukaan on nähnyt. Taikatähti oli todella temperamenttinen luonne, eikä mitään antanut ilmaiseksi. Ratsastaja sai työskennellä tosissaan tämän hevosen kanssa, ennen kuin ne upeat taidonnäytteet saatiin kuorittua esiin. Osaavan ratsastajan kanssa tämä hevonen kulki kuin satuhevoset, ei mitään ongelmaa ja jokainen ele tapahtui sulavasti ja näyttävästi. Kouluratojen kaunotar valloitti tuomarit helposti puolelleen. Taikatähti varsoi kaksi varsaa. Ikävä suolikierre vei tamman tämän ollessa vain 11-vuotias.Varsat

t. Huvin Lystiina s. 14.02.2011 emä. Severiina KTK-III, KRJ-II
o. Huvin Viljami s. 15.09.2011 emä. Hilun Taiga KTK-III
o. Marjamän Nuutti s. 30.05.2012 emä. Riitasointu KTK-II
o. Lysti-Nalle s. 02.07.2013 emä. Kultamaan Halinalle
t. Huvin Sissi s. 18.07.2013 emä. Sanelma
t. Hupilan Samppanja s. 27.07.2013 emä. Sankariina
o. Moon Vinskeri s. 15.01.2014 emä. PrimadonnaSaavutukset:
♦ Suomenhevosten KTK 3/2012 - KTK-II -- 19+20+17+19=75p.
♦ KRJ:n laatuarvostelu 9/2012 - KRJ-II -- 24(8+8+8)-40-17-10-8=99p.
♦ Sh laatuarvostelu 8/2012 - SLA-I -- 18+20+22+20+11=91p.
♦ YLA:n laatuarvostelu 9/2012 - YLA2 -- 31+30+26+35=122p.
♦ VIR MVA Ch- arvonimi myönnetty 2/2012

05.02.2012: VSR:n Suomen(pien)hevosten rotunäyttely - II-palkinto
05.04.2012: VSR:n Suomen(pien)hevosten rotunäyttely - II-palkinto (LKV3)
15.09.2013: VSR:n Suomen(pien)hevosten rotunäyttely - I-palkinto (LKV2)

18.01.2011: Prize Team - LKV2 - irtoSERT -- t. Hanna M-T.
20.01.2011: Dark Side Trakehners - LKV3 - irtoSERT -- t. Melanie S.
10.03.2011: Huvitus - LKV1 - MVA-SERT, BIS4 -- t. Shonna
10.02.2011: Siljan Suomalaiset - LKV1 - MVA-SERT, BIS1 -- t. Kati K.» KRJ:n koulukilpailut:
59 sijoitusta / 9 voittoa

64 sijoitusta / 11 voittoa

20.03.2008: Jayate - He A -- 1/410
08.04.2008: Huvitus - He A -- 5/25
14.04.2008: Freundlich - KN Special -- 7/60
27.08.2010: Hengenvaara - He C -- 3/51
31.08.2010: Duren - He A -- 4/50
31.08.2010: Elgwir - He B -- 7/73
05.09.2010: Reciente - He C -- 4/49
14.09.2010: Rotvalli - He C -- 7/50
15.09.2010: Haavelaakso - KN Special -- 2/50
16.09.2010: Jewel Ponies - He B -- 9/100
11.02.2011: Karvusto - Va B -- 1/30
12.02.2011: Huvitus - He B -- 5/50
14.02.2011: Mitar - Va A -- 7/50
15.02.2011: Hiprakka - He A -- 9/100
16.02.2011: Csatarer - He A -- 4/40
01.03.2011: Acantha Farm - He C -- 9/100
02.03.2011: Acantha Farm - He B -- 1/100
03.03.2011: Huvitus - He B -- 3/30
05.03.2011: Radeloos - Va B -- 6/40
06.03.2011: Takkuinen - He A -- 7/80
09.03.2011: Juksula - Va B -- 2/40
12.03.2011: Derbyn Sh - Va B -- 6/50
12.03.2011: Derbyn Sh - Va B -- 3/50
13.03.2011: Derbyn Sh - He A -- 5/50
13.03.2011: Cecam Shetland - He C -- 5/40
14.03.2011: Derbyn Sh - Va B -- 5/50
14.03.2011: Cecam Shetland - He C -- 1/40
16.03.2011: Cecam Shetland - He B -- 2/40
17.03.2011: Cecam Shetland - He C -- 1/40
19.03.2011: Huvitus - He A -- 4/30
20.03.2011: Misteli - Va B -- 1/50
22.03.2011: Misteli - Va B -- 2/50
22.03.2011: KK Bailador - He A -- 3/97
21.01.2012: Linnaraunio - Va B -- 1/30
22.01.2012: 6 sins - Va A -- 2/40
22.01.2012: Katvusto - Va B -- 5/50
23.01.2012: 6 sins - Va A -- 4/40
24.01.2012: 6 sins - Va A -- 6/40
24.01.2012: Mörkövaara - Va B -- 5/40
24.01.2012: Katvusto - Va B -- 2/50
26.01.2012: Huvitus - Va B -- 6/40
27.01.2012: Moondance - Va A -- 2/40
27.01.2012: Malkamäki - Va B -- 4/50
28.01.2012: Malkamäki - Va B -- 3/50
28.01.2012: Viiwyn hevoset - Va A -- 1/50
28.01.2012: 6 sins - Va B -- 7/50
29.01.2012: 6 sins - Va A -- 6/50
29.01.2012: Koston Sh - Va A -- 1/50
29.01.2012: Viiwyn hevoset - Va B -- 3/50
30.01.2012: Hiprakka - Va B -- 5/50
30.01.2012: Hiprakka - Va B -- 2/50
30.01.2012: Huvitus - Va B -- 4/40
30.01.2012: Huvitus - Va B -- 6/40
31.01.2012: Huvitus - Va B -- 4/40
31.01.2012: Huvitus - Va B -- 4/40
31.01.2012: Malkamäki - Va B -- 6/50
01.02.2012: Huvitus - Va B -- 3/40
02.02.2012: 6 sins - Va A -- 6/50
04.02.2012: Huvitus - Va B -- 2/40
05.02.2012: Escanor - Va A -- 1/40
05.02.2012: Moondance - Va B -- 1/50
06.02.2012: Moondance - Va A -- 3/50
07.02.2010: Rajaton - Va B -- 4/60
12.02.2012: SLC Ponies - Va B -- 5/40


» VSHK:n koulukilpailut:
29 sijoitusta / 4 voittoa

08.08.2010: Riiviöt - He B -- 3/30
08.08.2010: Riiviöt - He A -- 5/33
09.08.2010: Mörkövaara - He B -- 3/33
11.08.2010: Mörkövaara - He C -- 1/38
11.08.2010: Mörkövaara - Va B -- 4/32
12.08.2010: Mörkövaara - He A -- 4/40
12.08.2010: Mörkövaara - Va B -- 5/32
18.01.2011: Virmavesi - He C -- 3/39
23.01.2011: Huvitus - He C -- 5/59
23.01.2011: Huvitus - He B -- 7/64
23.01.2011: Huvitus - Va B -- 4/62
24.01.2011: Huvitus - He C -- 3/59
24.01.2011: Huvitus - He B -- 2/64
24.01.2011: Huvitus - He A -- 2/69
25.01.2011: Huvitus - He A -- 1/69
26.01.2011: Huvitus - He C -- 2/59
26.01.2011: Huvitus - He B -- 6/64
26.01.2011: Huvitus - He A -- 3/60
26.01.2011: Huvitus - Va B -- 7/62
29.01.2011: Varpumäki - Va B -- 3/20
30.01.2011: Varpumäki - Va B -- 4/20
02.02.2011: Koston Sh - He A -- 2/30
03.02.2011: Koston Sh - He A -- 1/30
04.02.2011: Koston Sh - Va B -- 4/30
15.02.2011: Valkeneva - Va B -- 1/30
17.02.2011: Valkeneva - Va B -- 4/30
18.02.2011: Valkeneva - Va B -- 2/30
18.02.2011: Valkeneva - Va B -- 4/30
01.03.2011: Hiprakka - He A -- 4/30